Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


5l soudky, jak to s nimi je U klokočníka

[úterý, 4. listopad 2008]

Bertíkova pivní hlídka mě přinutila popovídat o Klokočníkovi a 5 l soudky, jak to s nimi je, taktéž. Zmíněná Bertíkova pivní hlídka je opravdu příjemné čtení. O to více mě zarmoutila nepříjemná zkušenost autorova v mé homepub U klokočníka. Jistě, chodím tam dlouho, mám to tam rád a vynasnažuji se, aby to bylo na mne znát. Snad proto jsem tedy nikdy neměl problém s obsluhou, naopak. I pánové Mc Carthy a Vice, moji angličtí exbossové, pánové odkojení gentlemanskými způsoby, byli spokojení. Vzali mne druhdy do Pařížské ulice do jakési holandské rybí restaurace, pojedl jsem na jejich účet langustu, hlemýždě, směs jakýchsi škeblí a další mořskou havěť, popil něco belgických piv, pánové zaplatili pár tisíc a bylo. Na oplátku jsem je pozval Ke klokočníkovi s tím, že jsem dopředu upozorňoval na lidovost malých forem. Pánové se neubránili přepočítati cenu piva v Klokočí na Libru či Pounds a přes jejich dobré vychování jim ujelo libozvučné britské „Fak sajk!“ Pojedli matesy, utopence, po pár pivech nakládaný hermelín (ten si pan McCarthy zopakoval) a při pátém pivu pan Vice zameditoval, že snad až šesté pivo se v případě platby cenově přiblíží jediné pintě ostrovního piva objednané v nejsprostším lokále v London, England. Dámskou obsluhu hodnotili velmi pozitivně, snad proto, pánové jistě odpustí, že britské ženy i na jejich žebříčku byly hluboko za těmi z mé milovné Bohémie. Zaplatil jsem několik set a nebylo, pány zaujalo mé vyprávění v czechglish o Vánočním tmavém, že si objednali opětovnou návštěvu ihned po Novém roce.

Nejvíce mne však dojala manželka. Mě pivo příliš nenosí, zato pro kamarádky obstarala 5l soudek. Zapůjčila jej na neurčito má tchýnička. Žena pak jela Ke klokočníkovi, jak kvůli ceně tak kvůli mým básním na téma kvasnicový Hubertus a to navzdory mým invektivám, že není zcela jisté, zda soudek bude naplněn. Byl a ochotně. Dámskou obsluhou. Možná i proto manželka tu a tam béře své kolegyně a nadřízené Ke klokočníkovi na oběd. Tento víkend přijel švagr, takže jsem se rozhodl si poprvé naplnit soudek pro sebe. V Klokočí byla pánská obsluha a narváno. Pan vrchní za pípou tančil v rytmu breakdance, čepoval v obou rukou držíc půllitry a vida můj soudek nejevil přílišné nadšení. Troufl jsem si poznamenat, že paní kolegyně mé manželce soudek též natočila a že tedy nemám pochyb o tom, že se tak stane i nyní a na pochybách jsem skutečně nezůstal, byť kvasnicové poněkud pěnilo. Pan vrchní soudek nabodl šikmo na pípu, podložil podšálky, nechal do něj pivo stékati a dále létal po zaplněné hospůdce. Podotkl pouze, že by nebylo zcela nevhodné, pokud bych si příště přinesl hadičku… Když soudek vypěnil, štamgast na baru jemně cvrnkl do kohoutku…. Po 15 minutách, které jsem vyplnil dvěma půllitry Huberta, jsem soudek zašpuntoval, srdečně se rozloučil a šel. Kde mám sobě hledati větší idylky?

Snad tedy v případě Bertíkova páníčka došlo k politováníhodnému nedorozumění, které jistě bude překonáno bazírováním na mentalitě humánního kompromisu či prostou lidskostí. Neb na lidský faktor lze hubovati, ale i vyzráti neutuchající vstřícností, širokým porozuměním a v neposlední řadě atakem jemné asertivity.

Též lze tuto krátkou vyprávěnku bráti jako typ, kde nechati si naplnit 5l soudek skvělým, a to i kvasnicovým pivkem za cenu více než přijatelnou.

Pivaři, pivníci a hostinští celého Česka, spojte se!

5l soudky, jak to s nimi je U klokočníka

autor: Rosťa | Blok 19:25 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

romik

středa, 7. listopad 2012
21:44

Ja teda zajdem raz za mesiac,najradsej na country s partiou,vsetci pijeme 12tku kvasnicovu a ziadna cakacka.Beriem obcas aj cely sud a ziadny problem s tocenim...Obcas som si vsimol,ze ked pustia k pipe tu mladu holku tak ta teda to tocenie v krvi nema....Leje pivo z pohara do pohara ,no hnus....Ale chlapi v pohode.


napsal(a): romik [Odpovědět]

Trhac

středa, 5. listopad 2008
20:30

Trhac

:kozel Na Růžku je v Kobylisích v Zenklově ulici, hned nad zastávkou Okrouhlická... je to taková lidová hospa... z venku sou vidět jen Krušovice, ale točej právě i Kácovskou 12° kvasnicovou za 19,- a je fakt slušná.


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

emu

středa, 5. listopad 2008
20:29

emu

s tím pěněním je to vážně škoda, protože to většinu lidí odradí od vyzkoušení kvasničáku, copak pivní fandové, ti si počkají, ale normální člověk, co bych chtěl ochutnat, se prostě nechá odradit.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Malakin

středa, 5. listopad 2008
14:21

Malakin

to Rosťa: U Švejka mají jenom 12ku, dvakrat v roce i tmave. Pivo je tam skoro vzdycky dobre, cemuz se i divim, protoze ta vytoc tam nebude nijak slavna. Kouknu-li se po stolech, po Kacovu ani vidu. Piji to tam vetsinou tak jeden dva lidi, zbytek lidi Ghnus. Zasobovani je tam vsak horsi. Kdyz se soudek dopije, trva to i tri dny, nez daji Kacov znovu na cep. Chodim pak zklaman z toho, ze si po obede, kdyz jdu z nedaleke menzy, nemuzu dat jedno male na chut.

Ale jinak spokojenost. V lete si clovek muze sednout pred hospodu na travnik ci na zabradli a kochat se a kochat.

Ke Klokocnikovi jinak chodivam jednou mesicne, kdyz tam je sraz prazskeho sberateslkeho klubu. Byva to v salonku a tam, bohuzel, obsluha casto sama od sebe nechodi. Vetsinou musime primo k pipe, jinak se vazne nacekame. Ale ted v pondeli to treba zase bylo bez problemu. Cisnik tam byl kazdejch 5 minut a pivo nosil obratem.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 05.11.2008 ve 14:22:18


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Adsense

18. duben 2024
21:14


posted by: Inzerce

Kozel

středa, 5. listopad 2008
12:53

Kozel

Trhac: Můžu se optat,kde přesně je v Kobylisích "Na Růžku" a co
vše tam maj na čepu? Díky


napsal(a): Kozel [Odpovědět]

Rosťa

středa, 5. listopad 2008
11:46

Rosťa

to Malakin: Marku, prosim tě, mají U Švejka i kvasnicovou desítku? A jak se ti U klokočníka jevila obsluha?


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Malakin

středa, 5. listopad 2008
11:42

Malakin

Byl jsem tam toto pondělí (3. 11.) a kvasničák výjimečně nepěnil. Ba naopak, objednal jsem si a za chvilku jsem měl jedno na stole. A po dlouhé době bylo pivo vážně výborné, skoro jako U Švejka v Dejvicích...


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Trhac

středa, 5. listopad 2008
11:35

Trhac

U Klokočníka se objevuju náhodně jednou za pár měsíců, a musím říct , že je to opravdu fajn lidová hospůdka:-) Kvasnicové teda opravdu vždycky točili déle a tolik mi nechutnalo jako třeba v Kobylisích na Růžku, ale tak nekvasnicová Kácovská12° je taky fajn:-) Zase vyrazím hlavně na vánoce, protože tmavá 13° je opravdu lahůdka:-)


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

swooper

středa, 5. listopad 2008
09:56

swooper

Nemohu moc soudit, protože jsem tam byl jen jednou cca před rokem. Točil tam nějakej mladík a slečna. Na objednávku kvasnicovýho nám bylo taky řečeno, že budem čekat půl hodiny že jim to pění:( tak jsme vzali za dost desítkou. Byla fajn a zakouříno moc nebylo, protože to bylo kolem obědů. Ale nechápu že to pěnění neuměj pořešit, třeba u švejka v Dejvicích Kácovskou kvasnici natočí za moment...tak nevim kde je chyba
---------------------------------
Zpráva byla upravena 05.11.2008 ve 09:56:34


napsal(a): swooper [Odpovědět]

Kejna

středa, 5. listopad 2008
09:39

Kejna

I já to mám U Klokočníka rád a promíjím jim i ta zmiňovaná negativa. Nejčastěji si jezdím na kole pro kvasnice do dvoulitrového džbánku a když pění, dám si holt od cesty dvě nebo to jedno "cucám". Na posezení volím až na výjimky zahrádku (tedy zima odpadá) a zde bych uvítal trochu písku do již dávno vyprázdněného pískoviště a opravu/svaření houpačky, kterou nám letos zničili hnědí výrostci. To by ty letní víkendové dny kdy ráno pravím "mamko odpočiň si, já se o holky postarám" byly ještě hezčí.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

milan

středa, 5. listopad 2008
07:47

Milan

Ke Klokočníkovi zajdu tak jednou za dva měsíce, takže k štamgastům nepatřím, raději tam chodím sám, nebo maximálně s manželkou. Ne že bych tam nechtěl vzít kamarády, ale to nás jde více než 5 osob a skoro nikdy bychom si nesedli pohromadě. Alespoň odpoledne či podvečer. Vím, že po objednávce kvasnic obsluha jak v pánském tak v dámské provedení odvětí, že pění, já to však beru spíše jako informaci a kontruji, ať mi tedy roztočí rovnou dvě. Nikdy jsem neměl s obsluhou sebemenší potíže, jen si myslím, že pan výčepní má navíc k ochotě i nějakou takovou řekl bych "prvorepublikovou noblesu".


napsal(a): milan [Odpovědět]

Dan

úterý, 4. listopad 2008
22:14

Dan

to Rosťa: No, pravda je, že pokud člověk někam chodí dlouho a je tam jaksi "doma", tak vidí věci trochu jinak a je i ochoten něco malinko odpustit. Třeba jsem já měl jen smůlu. Je to ale škoda, protože dobrých hospod s dobrým pivem zase tolik není (v porovnání s množstvím náleven nabízejících produkty velkovýrobců).


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Rosťa

úterý, 4. listopad 2008
21:08

Rosťa

to Dan: Dane, děkuji ti za odpověď. Sic štmgastem nejsem, jsem si jist, že trpím těžkou citovou závislostí na Klokočí a reflexe lidí jako ty mi umožňují alespoň trochu zůstat "nad"... Sám musím přiznat, že krom "starých" harcovníků jsem byl konfrontován s nováčky z řad obsluhy. Krom Karla snad nikdo nevydržel... A hlášky typu "...fakt chcete kvasnicový??! Si počkáte půl hoďky, pění..." mě přetívaly city ve dví... Měl bych patrně ta růžová skla z brýlí trochu zbifokálnit... Děkuju ti.. Freneticky ječící pivní globálno neúprosně buší řimbuchy na prokouřené zdivo sotva držící se oázy... Jo, je to smutný...


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Dan

úterý, 4. listopad 2008
20:34

Dan

Možná, pokud je U Klokočníka člověk častým hostem, tak může mít dobrou zkušenost. Já mám ovšem s touto hospodou taky dost negativních zkušeností. Pokud je tam dámská obsluha, tak je opravdu lepší jít jinam. Není to o kvalitě piva. To je vynikající, ale pokud musí člověk neustále poslouchat vynervovanou obsluhu, jak jí pění pivo a že budu muset čekat, protože musí obsluhovat i ostatní, kteří tam popíjejí desítku, opravdu se člověk nemůže cítit dobře. Zřejmě by ona dáma raději točila "G". S pánskou obsluhou jsem problémy nikdy neměl, jejich přístup byl na hospodu dané kategorie solidní a i pivo umeli natočit o poznání lépe (bez přelévání za sklenice do sklenice).
K pivní pohodě nepatří jen dobré pivo, ale celková atmosféra, dobré čepování, přístup obsluhy a čistota.
U Klokočníka je navíc většinou tak zakouřeno, že o vychutnání piva nemůže být řeč. Snad jedině v létě, když se dá sedět na zahrádce.


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI