Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Pátá Velká Dobrá

[neděle, 8. květen 2016]

Středočeské pivní slavnosti se letos uskutečnily v sobotu 7. května na tradičním místě již po páté. Areál letiště ve Velké Dobré u Kladna hostil 25 pivovarů z kraje Středočeského- především těch malých. Zastoupeny byly ale i další, jež se již vymykají pojmu „minipivovar“, leč sídlo mají v tomto kraji. Podle pořadatelů mělo být na čepu okolo 90 různých piv, což ovšem, na rozdíl od pivovarských stánků, bylo možné jen těžko spočítat. Piva jednotlivých pivovarů, uvedená na seznamu, jež návštěvník obdržel u vchodu, se v mnoha případech nekryla se skutečně čepovanými pivy.

Pivovary velké a střední jsme vynechali, taktéž i ochutnávku většiny nám známých „stálic“ a zaměřili se na piva nová, nám neznámá. Celkem jsme (ve dvou) stačili za odpoledne ochutnat 17 různých piv, z nichž ani jedno nebylo špatné, nebo s nějakou senzorickou vadou. Možná jsme měli štěstí, ale ze zkušenosti mohu potvrdit, že na tomto festivalu jsme ani v loňském roce na špatné pivo nenarazili. Každý má ovšem chutě jiné, takže to berte jako moje subjektivní hodnocení. Navíc-velmi silná piva (od 14° výše) jsme, s jednou výjimkou, v sobotním vedru vynechali. Jmenovat všechna piva nelze, tak alespoň mé letošní favority: 13° světlý speciál od Slepého krtka, 12° pšenice – Krčín Sedlčany, 12° ALE Miláček – pivovar Antoš a 8° letní IPA z Lobče. Poprvé se ve Velké Dobré prezentovali pivovarští nováčci – Lobeč, Němý medvěd (obě čepovaná piva rovněž výborná), Továrna (také tak) a Olivův pivovar.

Tradičně již pořadatelé nachystali dostatečné množství „budek“, jakož i cisteren s pitnou vodou k mytí vlastního skla. Bohužel, tentokráte šetřili na místech k sezení. Jediný stan, který v areálu byl, možná vždy plně obsazený nebyl, ale jeho naprosto nevhodná poloha (daleko od stánků a naopak poblíž pódia s hlučnou hudbou) ke klidnému posezení nelákala. Některé pivovary měly před svými stánky umístěny (asi) vlastní lavičky, ty však byly většinou stále obsazené. Chyběly i stolečky na odložení piva, pokud si člověk chtěl třeba poznamenat, co pije.

V programu mělo být (jako vždy) i vyhlášení nejlepšího pivovaru na základě hlasování návštěvníků. Hlasování mělo probíhat nikoli běžnou formou hlasovacích lístků, ale výši vypitých kelímků piv z toho kterého pivovaru! Jak to ovšem pořadatelé chtěli realizovat, to nám rozum nebral – většina pivovarů měla totiž kelímky nelogované. Jak se o tom návštěvníci měli dozvědět, rovněž nevím. Nikde žádná oficielní informace nebyla. Odjížděli jsme ze slavností před 18 hod., takže zdali se vůbec něco takového uskutečnilo, netuším. Pokud jste ve Velké Dobré někdo byl do konce, dejte vědět, jak vše dopadlo.

Jako „ústup“ ze slavností jsme tentokrát nevolili cestu májovým lesem na vlak, ale hodlali použít nabízenou dopravu z areálu do Kladna. Nebyl to ovšem dobrý nápad- jízdní řády skutečnosti neodpovídaly, u odjezdů panoval zmatek, informace protichůdné, takže jsme nakonec byli rádi, že jsme vůbec odjeli, byť úplně jinam, než jsme zamýšleli.

Pátá Velká Dobrá

autor: Jana | Blok 20:38 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI