Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Nová pivní legislativa a hněv lidu

[neděle, 10. leden 2016]

Novelizace vyhlášky 335/1997 Sb. o označování potravin by mohla mimo jiné přinést konec svrchně kvašených ležáků. Konečně se tedy snad něco pohnulo a pivo se u nás začne označovat tak, aby to dávalo smysl. Ale zaráží mě doslova smršť hněvu, kterou to mezi internetovými diskutujícími vyvolalo.

Tradiční sračkobití z klávesnic osob mdlého ducha a frustrátů scházejících se v diskusích na serveru Novinky.cz si drží svou vysokou úroveň i v tomto případě. Namátkou:

„Co za debiliny ta naše vlastizrádná vláda za diktátu EU ještě vymyslí.“

„Ministři se asi zase nudí a nemají nic jiného na práci než vymýšlet hovadiny, v tomto případě opět zbytečně měnit název něčeho, na co je národ desítky let zvyklý. Kdo se je o to prosí???

„Podle ankety s tím 96% lidí nesouhlasí, což jim bude stejně houby platné. Jako vždycky budou mocní kašlat na mínění drtivé většiny. To je česká demokracie.“

V podobném duchu se nese i diskuse na iDnes.

Co ty lidi tak rozhněvalo? Že by se piva v rozmezí EPM 11–12 % nemusela automaticky označovat jako ležák, nýbrž jako „plné pivo“, podle německého a rakouského vzoru „Vollbier“? Vždyť je přece o ležák nikdo nepřipraví. Stejně tak nová kategorie „silné pivo“. Až si na nový termín zvykneme, bude nám dávat mnohem větší smysl než současné „speciální pivo“.

Ovšem lid má jasno – zlá vláda na něj seslala další ránu v podobě přejmenování piva, ke kterému se on ani nemohl demokraticky vyjádřit. Považte, v zemi, kde pivu rozumí každý! Že iniciativa vychází z řad pivovarníků, tedy že se nejedná o další svévoli státu, to se v hluku proudu tráveniny (čti „diskuse pod článkem") nějak ztrácí.

Jediné, co mi na nové vyhlášce tak úplně nesedí, je neuvádění obsahu alkoholu u jiných než nízkoalkoholických piv. Jasně, všichni tak nějak tušíme, kolik alkoholu je v tom, čemu se dnes pořád ještě říká ležák. Ale co nepoučený spotřebitel? Nevyplyne z toho nakonec nutnost nějakého delšího nápisu na etiketě, který bude nakupujícího upozorňovat na to, že výrobek obsahuje alkohol? Není jednodušší prostě napsat obsah alkoholu (i když obsah je plošná míra, ale to teď nechme stranou…) 5 % obj.?

Zkrátka – nové legislativě fandím a považuji ji za potřebnou a užitečnou. Co se dá dělat, sám jsem se zařadil mezi škůdce národa, s kterými ovšem brzy zúčtujeme!

autor: jiri.kana | Blok 15:07 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Tomas Erlich

sobota, 16. leden 2016
07:33

Dobry den vsem. Souhlasim.s Jirkou ( z te ankety jsem byl tez zdesen ). Na druhou stranu dovolte napravit nepresnost v tomto blogu, protoze pivo se samozrejme i nadale bude oznacovat povinnymi udaji dane evropskymi smernicemi o potravinach obsahujici alkohol a tedy bude i nadale obsahovat udaj o % alkoholu, jako vsude jinde. Navrh na tuto smernici odkazuje a ze to tam neni napsano vyslovne je jen o tom, ze se nechce tato vyhlaska zbytecne s tou smernici dublovat. Takze pratele, prosim "neplaste"! ;)


napsal(a): Tomas Erlich (erlich(a)pratelepiva.cz) [Odpovědět]

kra-jan

pátek, 15. leden 2016
15:48

Inu, je to tak. Klobouky dělíme na široké, zelené a plstěné.

Každá změna je k horšímu - původní "stupňovitost" (procenta EPM) byla nejlepší. Už proto, že tento parametr je určující pro sazbu spotřební daně. Vyjadřovat rozmezí EPM slovně je skutečně ničím neodůvodněná zhovadilost. Už proto, že každý druh piva (spodně kvašené, pšeničné, ale, stout atd. atd.) by se stejně musel rozlišovat na dvě skupiny podle této daně. Otázka je tedy jenom ta, jaké další údaje mají být povinné. Ale opakuji: pokoušet se nacpat kombinaci tří parametrů do jednoho slova opravdu vede k výše uvedené klasifikaci klobouků - :)


napsal(a): kra-jan [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
15:04


posted by: Inzerce

MartinM

čtvrtek, 14. leden 2016
08:29

Nějak nechápu proč by to nemohlo být nějak takhle:

§ 18
Členění na druhy a skupiny

(1) Pivo a nápoje na bázi piva se člení na druhy

a) pivo
b) nealkoholické pivo
c) nápoje na bázi piva


(2) Pivo se člení na skupiny
a) světlá piva
b) ležáky a březňáky (märzen)
c) kozly (böck)
d) silné ležáky
e) pšeničná piva
f) ejly
g) stouty a portery
h) lambiky


napsal(a): MartinM [Odpovědět]

Chody

středa, 13. leden 2016
10:02

Chody

Napíše někdo odkaz na návrh vyhlášky. Co jsem našel na stránkách MZe, tak tam je uveřejněn návrh vyhlášky, kde je uvedeno rozdělení piva:

§ 18
Členění na druhy a skupiny

(1) Pivo a nápoje na bázi piva se člení na druhy
a) pivo a
b) nápoj na bázi piva.


(2) Pivo se člení na skupiny
a) stolní pivo,
b) výčepní pivo,
c) ležák,
d) silné pivo,
e) nízkoalkoholické pivo a
f) nealkoholické pivo.

(3) Nápoje na bázi piva se člení na skupiny
a) kvašený sladový nápoj,
b) míchaný nápoj z piva a
c) atypické pivo.

(4) Kromě členění uvedeného v odstavcích 1 až 3 lze použít specifická označení typů (stylů) piva jako „ale“, „stout“, „porter“, „pils“, „weizen“, „bock“, „IPA“ nebo „APA“.


Dále pak:

c) spodně kvašeným pivem pivo vyrobené za použití pivovarských kvasinek spodního kvašení,
d) svrchně kvašeným pivem pivo vyrobené za použití pivovarských kvasinek svrchního kvašení,
e) světlým pivem pivo vyrobené převážně ze světlých sladů,
f) tmavým a polotmavým pivem pivo vyrobené z tmavých sladů, sladů karamelových, případně barevných sladů ve směsi se světlými slady,
g) řezaným pivem pivo vyrobené při stáčení smíšením světlých a tmavých piv,
h) stolním pivem pivo s extraktem původní mladiny do 6 % hmotnostních včetně,
i) výčepním pivem pivo s extraktem původní mladiny 7 až 10 % hmotnostních,
j) ležákem pivo s extraktem původní mladiny 11 až 12 % hmotnostních,
k) silným pivem pivo s extraktem původní mladiny 13 % hmotnostních a vyšším,
l) nízkoalkoholickým pivem pivo s obsahem alkoholu více než 0,5 % objemových a nejvýše 1,2 % objemových,
m) nealkoholickým pivem pivo s obsahem alkoholu nejvýše 0,5 %,
n) pivem z jiných obilovin pivo vyrobené s podílem extraktu z použitého sladu jiné obiloviny než ječmene vyšším než jedna třetina hmotnosti extraktu,
o) kvasnicovým pivem pivo vyrobené dodatečným přídavkem čisté kvasničné kultury nebo podílu rozkvašené mladiny do hotového piva,
p) ochuceným pivem pivo vyrobené s přídavkem látek určených k aromatizaci, potravin a surovin s vlastním aromatem a lihovin nebo ostatních alkoholických nápojů uvedených v § 22; obsah alkoholu pocházejícího z lihovin a ostatních alkoholických nápojů přitom nesmí překročit obsah alkoholu v původním pivu,
q) sladinou výluh ze sladu získaný za použití pivovarské technologie,
r) nápojem na bázi piva kvašený sladový nápoj, míchaný nápoj z piva nebo atypické pivo,
s) kvašeným sladovým nápojem nápoj vyrobený ze sladiny pivovarskou technologií, popřípadě ochucený,
t) míchaným nápojem z piva nápoj vyrobený smícháním piva s nealkoholickým nápojem nebo s nápojovým koncentrátem pro přípravu nealkoholických nápojů a sodovou vodou.
u) typem (stylem) piva označení obvyklého způsobu produkce a surovinového složení podle postupů provozovaných v tradičních oblastech výroby v souladu s očekáváním spotřebitele a
v) atypickým pivem pivo s modifikovaným podílem sladu nebo modifikovaným způsobem kvašení.

---------------------------------
Zpráva byla upravena 13.01.2016 ve 10:03:39


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Dwarf

středa, 13. leden 2016
18:15

Dwarf

Chody: a tohle je co? tady vidím ležák pořád ne jako styl piva, ale pivo s EPM 11-12 - což je pořád stejná pitomost jako doteď


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 13. leden 2016
19:46

Roman Holoubek

Dwarf: Ano Dwarfe, ale toto je nyní připomínkováno malým svazem a SPP a z toho Jirka čerpal.


Dwarf

středa, 13. leden 2016
20:31

Dwarf

Roman Holoubek: dík Romane :-) / jsem zvědav, co z toho vyleze... a bojím se, že z dnešní pitomé legislativy bude novelizovaná pitomost...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 11. leden 2016
12:50

Roman Holoubek

A ještě něco - bude tím pádem možnost značit pivo dle světových (tedy i ležák) stylů správně. Takže pro hnidopichy. Stávající ležák Premium PU může mít stále na etiketě "ležák". A budeme si jej kupovat (či nekupovat) jako ležák.


Roman Holoubek

pondělí, 11. leden 2016
12:45

Roman Holoubek

S novým označením souhlasím.
Je potřeba slovo "ležák" věnovat jen dané kategorii stylu piva a ne vyhraněné části EPM bez rozdílu stylu. Totéž platí i o Porteru. A nicneříkající slovo (v duchu stupňovitosti) "speciální" také v rámci legislativy odstranit. takže za mne bez problému a naopak tuto změnu vítám a volám po ní už roky. A jestli piva s EPM 11-12 budeme nazývat PLNÁ, nebo nějakým jiným výrazem je opravdu jedno.


pechi

pondělí, 11. leden 2016
13:42

pechi

Roman Holoubek: A pro dosavadní výčepní piva navrhuju označení PRÁZDNÁ PIVA :)


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 11. leden 2016
15:06

Roman Holoubek

pechi: Prázdné pivo - tento pojem nelze dle mne stanovit na základě EPM, ale na stupni prokvašení. Například: do mrtě prokvašená 12 je prázdnější, než středně prokvašená 10 se zbytkovým neprokvašeným podílem okolo 5 %? Takže Pech - nepřijímá se tvůj návrh. :-)


tomas

pondělí, 11. leden 2016
20:20

tomáš

pechi: A co poloplná piva? Když prázdná nelze :-)


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 12. leden 2016
18:51

Roman Holoubek

tomas: neberuuu :-)


pechi

úterý, 12. leden 2016
21:40

pechi

Roman Holoubek: Romane, to záleží vždy na míře vychlastání. Plná piva budou na začátku, poloplná za chvilku a prázdná až to dopijem...


napsal(a): pechi [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 12. leden 2016
21:52

jiri.kana

pechi:Co takhle zas trochu vážněji? Ladislav Jakl ve svém blogu na podobné téma píše:

Nebojuji konkrétně za označení „plné pivo“, i když se mi celkem líbí. V každém případě je „plné pivo“ obecnější vymezení a vejdou se pod něj stejně silná piva naprosto různých stylů. Ale pokud někdo vymyslí hezčí označení, proč ne. Hlavně už pryč se současným neudržitelným stavem.


Takže - napadá vás něco jiného napsatelného na etiketu?
---------------------------------
Zpráva byla upravena 12.01.2016 ve 21:54:15


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

pechi

úterý, 12. leden 2016
22:12

pechi

jiri.kana: Jirko, ani mně se současný stav nelíbí. Spodně kvašená piva klidně ponechat výčepní, ležáky a "silná", vymezit svrchně kvašená piva - ejly, pšenice, weizenbocky atd.., spontánně kvašená. Vzniklo by poměrně dost stylů (a ty stále vznikají experimentováním) a stát ani běžný piják by se v tom asi moc neorientovali. Cítím snahu od nás, pivařů, zavést nově "pivní styly", ale proč zrovna označovat ležáky pojmem plné pivo? Možná si na to časem zvykneme...


napsal(a): pechi [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 12. leden 2016
22:35

jiri.kana

pechi:Jasně, prostě postavit to úplně jinak - žádnou univerzální kategorii podle EPM pro všechny styly. To by taky byla cesta a třeba to tak někdy i bude. Ale já pořád věřím, že o ležák nepřijdeme. Že včerejší ležák bude i zítřejším ležákem. Tedy že můj oblíbený pivovar označí můj oblíbený ležák viditělně i po novém slovy "světlý ležák", ideálně i s udáním EPM. A na zadní etiketě pak budou údaje správně a hlavně lépe uvedené podle nové legislativy.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 12. leden 2016
21:59

jiri.kana

pechi:A nebo analogicky k polotmavým a řezaným - poloplná piva se už poloplně uvaří, zatímco poloprázdná vzniknou smícháním plného a prázdného piva.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Pivař M

středa, 13. leden 2016
03:34

jiri.kana: Jasně, určitě to bude lepší, než současný stav. Nicméně jako ležák pak bude možné označit i desítku (podle pivního stylu to tak bude správné).


napsal(a): Pivař M [Odpovědět]

DanDv

pondělí, 11. leden 2016
10:02

Nové označení se mi nelíbí. Dal bych přednost návratu ke starému udávání skutečné stupňovitosti doplněné dalšími informacemi (svrchně kvašené, pšeničné, nefiltrované...)


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

Chody

pondělí, 11. leden 2016
10:43

Chody

DanDv:To je asi logické a nejlepší řešení, nicméně tak tomu zřejmě nebude :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Honza SP/PiRo

pondělí, 11. leden 2016
14:02

DanDv: Jenže ono než ta stupňovitost je důležitější pivní kategorie. Určitě je větší rozdíl, jestli se pije pšenka nebo ležák, než jestli to je desítka nebo jedenáctka


napsal(a): Honza SP/PiRo (honza(a)svetpiva.cz) [Odpovědět]

DanDv

úterý, 12. leden 2016
17:33

Honza SP/PiRo: Budete se divit, ale většinu lidí stejně zajímá především ta stupňovitost.


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 12. leden 2016
18:50

Roman Holoubek

DanDv: Dane to chápu také si tak pivo objednávám, také ho tak popisuji. Ale je to jen o setrvačnosti a tím mám na mysli to, že možná až generace která teprve začne pít pivo po nové legislativě ho začne časem objednávat jako "jednoho plného Radka, prosím" :-)


DanDv

pondělí, 18. leden 2016
14:29

Roman Holoubek: Ono to nové označování s lidmi stejně nehne. Kategorie ležáků a výčepních piv už byly zavedeny taky minimálně před 15 lety a stejně jsem nikdy neslyšel, že by si někdo objednal výčepní pivo. Všichni chtějí buďto desítku nebo dvanáctku. Je výhoda mít na čepu jedenáctku, protože ta se dá celkem úspěšně prodat oběma skupinám. :-)


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

Pepa

středa, 13. leden 2016
14:11

pepa

DanDv: ani ne tak stupňovitost jako alkohol,grady.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Pepa

středa, 13. leden 2016
14:07

pepa

DanDv: souhlas


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Mosquit

neděle, 10. leden 2016
22:06

Mosquit

Alkohol tam podle mého názoru musí být kvůli jiným předpisům - vyhláška nejspíš jen odstraňuje duplicitu...


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI