Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Fyzikální hračka pro pivaře

[středa, 12. listopad 2014]

Je to eisbock? Je to lihovina? Je to k pití?

Dnes byl představen nový produkt B:Cryo a tentokrát se jedná o opravdu neobvyklou záležitost. Budvar nás dlouho napínal, sliboval „bombu“. Navíc něco, co ještě nikdy nikde neudělali. Je to dnes ještě možné?

Skutečně přišli s něčím, co v takovéhle podobě asi jinde nepotkáte. Je to nápoj vzniklý vymražováním, má to nějakých 21 % alkoholu při výsledné stupňovitosti cca 40 % EPM (což samo o sobě není nic světově převratného). Tohle v sobě má ale navíc prvek hravosti.

Když si budete chtít dát B:Cryo, budete muset do hospody, kde je nabízejí. A připravit si tři čtyři stovky. Za ty dostanete předem vymraženou plastovou lahev o objemu 1,5 litru s korunkovým uzávěrem. Tuto lahev vám obsluha na stole nasadí do speciálního výčepního zařízení. Narazí se přes uzávěr, utáhne a pak už si sami můžete čepovat pomocí tlaku vytvořeného v lahvi při vymražení.

V lahvi je pivo běžného složení (voda, ječný slad, hlávkový chmel) s obsahem alkoholu 7,8 %. Zamrazením se nápoj koncentruje do výše uvedených parametrů, v kanálcích v ledu tak pod tlakem čeká 3 až 3,5 deci „duše Budvaru“. Čepujete si ji do sklenic na nožičce o objemu 2 deci, pochopitelně si sklenky neplníte až po okraj. Hustou pěnou a pivem naplníte ani ne polovinu. Nápojem je pak záhodno zalít najednou celý jazyk, aby se projevilo celé spektrum chutí.

Ten nápoj je vlastně eisbock. A to sakra silný, 21 % alkoholu už má lecjaká lihovina. Po kryokoncentraci se neodstraní led, nýbrž se zbylá kapalina – zcela čerstvý eisbock – rovnou převede do skleniček. To vše je spojeno s nějakou zábavou pro konzumenty.

Je to překvapivě docela chutná záležitost. A to píši jako člověk, který nevyhledává koncentrované nápoje. V tomhle nápoji je opravdu všechno z piva (snad až na zahánění žízně). Ani mi to nepřipadalo jako tlamolep. Ba dokonce to je snad historicky první opravdu hořký Budvar (60 jednotek). Mohlo by to být poněkud zrádné pití, ale vzhledem k ceně a objemu a tomu, že to nejspíš nebudete pít sami, by to mělo být únosné.

Tuhle fyzikální hračku pro pivní labužníky vyvíjeli v Budvaru dva roky, aniž by se něco provalilo. Snad se ujme a přežije delší dobu, než byla vyvíjena. Já oceňuji odvahu přijít s něčím zcela novým, co si cílovou skupinu bude nejspíš teprv hledat. Nová sládkovská generace v Budvaru si tím už každopádně vysloužila významný zápis do kroniky pivovaru.

autor: jiri.kana | Blok 19:46 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

hroch

pátek, 14. listopad 2014
19:29

hroch

Úsměvná příhoda ze začátku domovarnictví v devadesátých letech. Vyrobil jsem si první pivo z koncentrátu Herold, leželo v sudu. Před sportovní akcí kde jsme pak měli posedět, jsem pivo vychladil v mrazáku a nevědomky jsem to přehnal. Sud jsme narazili v domě dětí, takže nebylo k dispozici řádné sklo, ale pili jsme z hrnků a nikdo pořádně netušil jak by domácí kvasnicové pivo mělo chutnat. Brzy došlo, řádně nás zrušilo a v sudu zbyla víc jak půlka objemu v ledu, další den při ochutnání jen voda s příchutí kvasinek.
Ale že by čtyři piva šestnáctky budvaru skladované v mražáku museli stát čtyři stovky se mě nezdá.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 14. listopad 2014
20:19

Roman Holoubek

hroch: Tak to jsme Hrochu začínali vařit pivo ve stejné době a ze stejného polotovaru :)

Ale v rámci ceny nezapomínej na vývoj, na speciální PET (už jen ta forma stojí peníze), speciální narážecí stojánek, ... Ale hlavně - cena se nasazuje taková, jakou chceme aby daný produkt na lidi působil a byl prodejný. Tady určitě nejde o velké hektolitry, ale o punc výjimečnosti.


Adsense

19. březen 2024
11:13


posted by: Inzerce

JardaK

čtvrtek, 13. listopad 2014
20:38

JardaK

No já nevím, nedávno jsem musel narychlo chladit piva v mrazáku a dvě tam zapomněl. Zmrzla, ale lahve nepraskly. Po rozmražení na správnou teplotu pivo chutnalo úplně jinak a byť mé oblíbené, šlo to do odpadu.


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 13. listopad 2014
21:00

jiri.kana

JardaK:Jenže tohle není rozmražené ;)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

hroch

pátek, 14. listopad 2014
19:30

hroch

JardaK:
On je rozdíl když máš mrazový zákal a změnu chuti mrazem a když piješ tu hustou břečku zbavenou samotné vody, to už s pivem jako takovým nemůžeš porovnávat.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Felčar

čtvrtek, 13. listopad 2014
00:33

Felčar

Jirko, zaznělo tam někde, kteří spotřebitelé tvoří cílovou skupinu pro tento produkt?


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 13. listopad 2014
09:05

jiri.kana

Felčar:Zaznělo tam něco o pivních labužnících, co rádi ochutnávají a zkoušejí nové věci. Taky to může být alternativa pro ty, co si dávají po jídle panáka.

Jisté je, že to není nic pro samotářské pivaře - introverty.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 13. listopad 2014
10:45

Roman Holoubek

jiri.kana: Takže nic pro mne? :)
V každém případě jde o počin, kterým se zapíší do dějin. Smekám.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 13.11.2014 ve 10:45:52


Roman Holoubek

středa, 12. listopad 2014
21:31

Roman Holoubek

Tož to jsem tedy napnutý, až to ochutnám. Plánují Jirko nějaký aktualizovaný přehled míst, kde to bude "na čepu"?


Mosquit

čtvrtek, 13. listopad 2014
06:52

Mosquit

Roman Holoubek:
dle jejich odpovědi na xichtoknize ano:

Již nyní můžete B:CRYO ochutnat v Masných krámech. Připravujeme pro vás kompletní seznám míst, kde bude B:CRYO k dostání. Seznam bude již brzy uveřejněn zde: http://www.budvar.cz/cs/kam-na-budvar


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 13. listopad 2014
10:43

Roman Holoubek

Mosquit: díky za info



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI