Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Boom malých a minipivovarů v Polsku.

[čtvrtek, 22. květen 2014]

V poslední době pijí Poláci víc piva, než dříve. Se spotřebou 98,5 lt postoupili v Evropě na páté místo v konzumaci piva na osobu. Už nějakou dobu zřejmě není Polsko v pivě to co dříve. Na výstavu piva se tu malé pivovary podílí jednou desetinou. Ovšem je otázka, co spadá do jejich kategorie malé pivovary. Celkově se ve vývozu piva v Evropě vyšvihli na třetí místo po Německu Velké Británii. Podle prognóz má tento růst vydržet několik let. Tolik z tiskových zpráv. To by mně zajímalo, jestli v jejich produkci je započítáno i to, co si u nich nechají vařit některé naše pivovary.

autor: Traper | Blok 09:43 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Sekal

úterý, 10. červen 2014
22:53

Sekal

Párkrát jsem byl letos ve Varšavě. Zde několik postřehů: varšavské minipivovary - běs. Varšavské žabky a jiné místní minimarkety (v Polsku prakticky nejsou cizinci, čili neexistují vietnamské večerky) - v nich lze koupit cca 30 až 50 druhů piva, včetně pšenic, porterů, kožlaků (místních bocků). Ne že by to bylo všechno úplně k pití, ale ve všech kategoriích jsou k mání slušné lahváče. Navíc i v dost hospodách je k mání místní pšenice v lahvi, což je celkem záchrana, když jsou na čepu různé kentusy typu Tyskie, Zywiec nebo Lech. Není to jako v Praze, ale přesto jsem tam neznalý místního terénu schopen celkem pivně přežít, navíc jsou tam k dostání Ale Browar a další kvalitní mini.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

boro

pondělí, 9. červen 2014
23:42

to jiri.kana: Tak tu zmínku tady mohu dát i já.Není to sice o tom,že spotřebitel žádá chmelenější,ale o tom,že spotřebitel v Polsku si začíná uvědomovat,co mu nabízejí zprofanované koncernové značky.Není to sice masová záležitost,ale podobně jako u nás.Pomalu,ale jistě.Na vzestupu jsou jak klasické restaurační,tak i létající-zde \"kontraktowe\" minipivovary a do povědomí se dostávají i tzv.střední pivovary s klasickou výrobou piva.Některé zavřené již byly i znovuzprovzněny.
Co se týče chutí polského piva,lze zde nalézt obrovskou škálu od nám dávno známé podivně sladké chuti a hlubokého prokvašení až po opravdu podařené kousky,poctivě nachmelené a ne až tak prokvašené.
Většina minipivovarů a nejen jich pak kromě ležáků jede na módní vlně ejlů,především IPA, a jiných pivních stylů. Další kategorií je pak polský homebrewing a to je opravdu těžký kalibr,do budoucna velká naděje změn k ještě lepší pivovarnické scéně v Polsku.
Takže,shrnuto a podtrženo: Polsko už není co bývalo a stojí za to se o polská piva začít zajímat.Není to sice tak jednoduché jako u nás,tzn.stále ještě nízká hustota pivovarů a hlavně-pro cestovatele,bídná veřejná doprava,ale situace se zde mění téměř ze dne na den a i v pivní branži prostě musíme s Polskem začít počítat.


napsal(a): boro (lxd2(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
11:14


posted by: Inzerce

jiri.kana

úterý, 10. červen 2014
19:53

jiri.kana

to boro: Ale jo, docela bych i věřil, že na tom Poláci časem budou v tomhle ohledu líp než my.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 10. červen 2014
22:04

Roman Holoubek

to jiri.kana: Já také. Polsko není tak konzervativní, pivní styly už nyní jsou u nich běžné a začínají se objevovat zajímavé pivovary. A podhoubí je také více než slibné. Na homebrewářských soutěžích celkem dost sbírají ocenění. Měl jsem tu možnost degustovat a opravdu - více kvality, než bídy.


jiri.kana

čtvrtek, 22. květen 2014
11:11

jiri.kana

Pokud si opravdu něco nechávají vařit, tak by to tam započítané být mělo. Ale bude to marginální. Mnohem významnější by měla být produkce laciných piv pro obchodní řetězce.

Ale zní to nadějně. Za dobrou zprávu pro sebe to začnu ale považovat tehdy, až se tam někde objeví zmínka o tom, že polský spotřebitel začíná dávat přednost pivům výrazně chmelenějším než dosud.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI