Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Co Vy na to?

[čtvrtek, 1. listopad 2012]

Dovolím si ctěným čtenářům předhodit téma, které se tu tuším ještě (na rozdíl od spousty nepivních témat - zejména poslední dobou) neřešilo a mě by vcelku zajímaly názory čtenářstva na níže popisovanou událost...

Včera jsme po předchozí návštěvě jednoho mini navštívili Krkonošskou hospůdku. Jednomu z mých kolegů se při konzumaci jednoho z piv udělalo nevolno (už s ním měl problémy dřív,ale my jsme ho neuváženě popichovali, ať ho ještě jednou zkusí. Jenom podotýkám, že nešlo o chybu piva - ani z hlediska jeho výroby, ani z hlediska čepování - to pivo mu prostě chuťově nesedí. Nemá cenu uvádět jeho název, nechci nikomu, navíc nezaslouženě, dělat negativní reklamu)a na záchodku si dvakrát ulevil.

K mému překvapení se okamžitě přihnal pan majitel s tím, že ho viděl(?) a s nekompromisní větou, že pokud to neuklidí, tak to má za 200 Kč ... tzv. "pokutu" pak zřejmě uhradil (u jeho placení jsem nebyl), ale mě by spíše zajímalo na základě čeho si to provozovatel může dovolit? Na základě své drzosti a ziskuchtivosti? De jure v tom žádnou oporu myslím nemá a ani nikde v hospodě ani v ceníku (což by asi působilo dost zajímavě a zřejmě i protiprávně) tato taxa nikde uváděna není.

S podobnou věcí jsem se za léta návštěv různých restauračních zařízení nesetkal až na vyjímku v roce 1996, kdy po nás chtěli v restauraci U nádraží v Horních Počernicích zaplatit za vylité pivo nebo lépe za znečištěný ubrus. Mám zato, že podobné události patří k riziku provozování restauračního zařízení a tak nějak nepsaně se s nimi počítá. V mé srdeční hospodě se tyto události také občas stanou, často je znám i pachatel(ka), ale vše se bere s nadhledem i s počítanou nutností úklidu, prostě to k "tomu" patří...

Takže co vy na to???

Autor: kozel14

autor: pi | Blok 08:22 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

podkrkonosak

pátek, 9. listopad 2012
14:43

Já tam zrovna ten den byl a to umyvadlo jsem i bohužel potkal... - nic moc pohled, řekl bych.. - mohl si ten poblijón říct o kýbl a hadr(nebo to aspoň oznámit, aby to mohla obsluha odstranit) - ok, mohl bejt totál mimo, ale pak se nesmí divit, opilost neomlouvá
:-)

(zcela chápu majitele, když mu někdo ucpe myvadlo... - spíš nechápu, co má kozel14 za problém se společným umyvadlem pro muže a ženy - ok, chápu, zmiňoval si "starou školu", ale tohle už je spíš na terapii)
:-)

Zaráží mě, že se tu kozel14 hrozně čílí, co si to kdo dovolí být naštvanej, když má zeblitý umyvadlo a ještě to chce právně rozebírat... - no sorry, slyšel si někdy o elementární slušnosti - ?
Ale co jsem slyšel, tak se tam dotyčný poblijón objevil o pár dní později s velkou čokoládou a omluvou k tomu, takže bych řekl, že to bude uplně v pohodě chlap, akorát ten jeho kamarád je divnej...


napsal(a): podkrkonosak (ondrej.trojan(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Panna Maria

pátek, 2. listopad 2012
23:38

já se vždy snažil jít před podnik a vrhnout to tam někam do trávy, křoví případně na chodník....na hajzlu v hospodě jsem zvracel snad jen jednou, myslím, že jsem to zatloukl...:-)


napsal(a): Panna Maria (ekotto(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
06:30


posted by: Inzerce

DanDv

pátek, 2. listopad 2012
18:58

Stát se mně taková věc, snažil bych se být pokud možno co nejneviditelnějším a ne to ještě ventilovat na pivních webech.


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

Martin C.

pátek, 2. listopad 2012
11:59

Martin C.

Ano, přesně jak to popsal Henri. Pokud se mi udělá šoufl a vyzvracím se do záchodu a vše spláchnu, tak je vše vpořádku a nikdo nic neřeší. Když se netrefím, půjčím si kýbl nebo alespoň informuju obsluhu, která to uklidí, tak je to sice nemilé, ale v rámci slušnosti. Když ale pozvracím záchody nebo jiná místa a neřeknu ani Ň, tak můžu se pak divit, že "hrubý pytel hrubá záplata"? A pak to napíšu ještě na PI, aby si všichni přečetli jaké jsem hovádko Boží. Ve zmiňované hospůdce jsem byl několikrát, vždy jsem byl velmi spokojen, obsluha je vstřícná a má Kindergarten (vychování), takže bych se velice divil, kdyby si majitel na vaší kumpanii vyléval nějaké mindráky. Krkonošská hospůdka je podle mne výborný počin, pivo správně ošetřené, obsluha je pohotová a dobře naladěná a prostředí útulné; nedělám reklamu, je to můj dojem a Vámi popisovaný incident spíše svědčí o něčem úplně jiném. Howgh.


napsal(a): Martin C. [Odpovědět]

Weetek

pátek, 2. listopad 2012
10:39

Weetek

Pro podobné případy má čeština krásné úsloví "bouře ve sklenici vody". Majitel hospůdky se sám vyjádřil, že o rozmazávání této "kauzy" nestojí, mám neodbytný pocit, že autor toho "ulevení", který následně zatloukal, o to nestojí o nic víc. O celé záležitosti referuje člověk, který tu spoušť ani neviděl, neví, zda autor blitíčka nakonec platil, dost možná ho spíš hryže svědomí, že nešťastníka s kolegy do celé situace navezl zmiňovaným popichováním... Vkrádá se pocit trapnosti, umocňovaný pohazováním s termíny jako "drzost" a "ziskuchtivost". A otázka "Cui bono?".


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 1. listopad 2012
22:15

hroch

Přidám taky pár názorů. Pohled mladého či rozjíveného zákazníka:V mládí se mě taky stalo několikrát něco podobného. Ale vždy když se mě ten žaludek obrátil tak to bylo po hodně pivech i když třeba v té konkrétní hospodě bylo první, ale vylítlo těch osm deset piv předtím. To znamená, že v takovém stavu člověk není připravený ( je až moc upravený) po sobě uklízet a on či jeho parta může očekávat protiopatření. Ano může se stát že žaludek se obrátí vlivem alergické reakce, úžehu, střevní chřipky apod, ale to je člověk většinou střízliv a sám má snahu po sobě uklidit.
Pohled hospodského: Několikrát se u mě podobné excesy staly a opravdu většinou se sám aktér, ale častěji jeho střízlivější kamarádi ozvali půjčili si čistící prostředky a vše vyřešili. Daleko horší je případ plánovaného zkažení tváře podniku. Stalo se několikrát většinou při velké oslavě študáků, kde se natáhnou za oslavencem i stálí zákazníci jiného podniku a pak se někdo pokusil zaškodit znečištěním toalety, ucpáním mísy rolí hajzl papíru, vyrváním a roztrháním papírových ručníků, cíleným rozbíjením skla. A když pak při pokusech o zprovoznění záchodu slyšíte "no to se musí stát fronta na hajzl, to by se tamhle nestalo, proč to ta kráva-vůl naplánoval zrovna tady". Každý hospodský zažil někdy pokus o to zkazit dobré jméno hospody a připravit jí o hosty a nejde jen o ten jeden den, pak cena dvěsta za to že někdo nenahlásil znečištění ani se nesnažil to řešit mě nepřijde přemrštěná, taky je nutno lidi vychovávat.
Jinak vzpomínám jak v roce 90 na chmelu, když jsem ráno druhý den po příjezdu ťukal žíznivě na okno hospody. Hospodský mě přivítal slovy "ty jseš něco jako jejich kápo tak se pojď podívat". Jeden ze záchodů s cedulí nepoužívat byl naplněn a umyvadlo bylo naplněné zvratky. Rozdělili jsme si úlohy úklidu, zapili fernetem a potykali si. Byl to frajer, potřeboval sice udělat bububu, ale taky potřeboval aby jsme tam všichni pili dalších čtrnáct dní. A já jsem taky nepátral o tom kdo to byl.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Honza Svetpiva.cz

pátek, 2. listopad 2012
10:39

Honza Světpiva.cz

to hroch: :)
jako vzdy strizlive realisticky pohled na vec, diky...


pívo

čtvrtek, 1. listopad 2012
20:12

pivo

Každýmu se to jednou asi stalo. I mě, bylo to nic moc pivo a asi se to dalo čekat a tak nějak to přišlo. Běžel jsem na záchod, byl zamčený, nezbývalo nic než pisoár a ten jsem teda zeblil. Asi to na mě bylo vidět když jsem vylezl, v tom mě hospodský začal tahat na WC v tom mi dal několikrát pěstí a pak mi dal do ruky jakousy hadici ať to uklidím, dodnes nechápu jak si myslel že to tou hadicí z pisoáru dostanu, možná chtěl abych to tím znovu vychlastal.


napsal(a): pívo [Odpovědět]

Jardel

pátek, 2. listopad 2012
14:11

Jardel

to pívo: hadice = penis ??


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

pívo

sobota, 3. listopad 2012
14:07

pivo

to Jardel: ne :-D . hadice= asi půl metru zahradní hadice


napsal(a): pívo [Odpovědět]

Njorloj

čtvrtek, 1. listopad 2012
15:21

Njorloj

Na tohle asi opravdu neexistují zákony, protože nelze postihovat zákonem všechny formy lidského chování - mělo by jít o normální lidskou slušnost, stejně jako v případě, že něco rozleju, rozbiju apod. Kámen úrazu dle mého tví v tom, že se dotyčný k dílu nepřihlásil sám a šéf se pochopitelně naštval a dožadoval se, dle mého oprávněně, nějaké nápravy za způsobenou újmu. U rozbitého půlitru je cena vcelku pevně daná u poblitého umyvadla se asi určuje hůř.
Myslím, že na druhou stranu níže vyslovené vyjádření vyzývající k obyčejnému lidskému smíru, jsou signálem, že by blijící kolega měl provozovnu navštívit a provést nějakou formu omluvy a vše lidsky urovnat. Všichni budou spokojeni a na světě bude zase o něco lépe.


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

Jardel

čtvrtek, 1. listopad 2012
15:22

Jardel

to Njorloj: třebas jim pěkně posrat hayzlík :-)


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

Njorloj

čtvrtek, 1. listopad 2012
15:42

Njorloj

to Jardel: :-) :-) To asi záleží na morálním charakteru dotyčného, půjde o to co znamená ono dvousloví "Stará škola" :-)


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

kozel14

čtvrtek, 1. listopad 2012
14:14

Henri: A kolikaprocentní je pravděpodobnost,že to host oznámí???
Navíc kumpáni od stolu by to kolikrát třeba i uklidili,ale o události neví,neb o ní neví ani někdy sám ani host,anebo se jim kolega z různých důvodů (stud,zdravotní indispozice ) nepřizná ...Mnohokrát jsem toto uklízel po kamarádech kteří "nemohli" či po úplně cizích lidech v hosspodách,dopravních prostředcích (někdy ani ne po alkoholu) a v životě bych nepomyslel,že by za to někdo mohl chtít peníze...Kdybych od obsluhy slyšel normálně lidsky podanou větu : "Sakra chlapi běžte ten bordel po něm někdo uklidit.Mohl aspoň něco říct"atd. bez nějakej finančních výhrůžek,tak jdu hned na to a není co řešit,ale podat to formou typu : "Takže úklid nebo 200" tak to opravdu
neberu,přiznání/nepřiznání...


napsal(a): kozel14 [Odpovědět]

Henri

čtvrtek, 1. listopad 2012
13:55

Henri

Znečištění WC a příslušenství jistě patří k rizikům u tohoto druhu podnikání a v případě takové nehody určitě nemá obsluha právo požadovat platbu a asi ani úklid.
To vše ale za situace, kdy host sám tuto událost neprodleně oznámí a nečeká, až následky objeví někdo jiný, komu to může pěkně zošklivit večer. Pokud se člověk zachová takto nekorektně, jak je popsáno, tak nemůže čekat ani korektní jednání z druhé strany, ale leda tak mokrým hadrem po ústech a zanesení na černou listinu.
A mimochodem, já bych to po nikom nechtěl uklízet ani za tisíce, takže nějakých 200 korun je v tomto kontextu opravdu směšná částka a ne nějaké obohacení.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 01.11.2012 ve 13:57:52


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Kejna

čtvrtek, 1. listopad 2012
14:59

Kejna

to Henri: Zase mi mluvíš z duše panáčku, musím si dát pozor abych se do Tebe nezamiloval, vyjádřils to naprosto přesně. Spíš mě zaráží, že se (dle mého celkem korektnímu) přístupu personálu kozel14 diví. Současně si také dovolím poznamenat, že má představa slušňáka ze "staré školy" je trochu jiná než že pozvrací hospodu a protože se za to stydí, tak se nepřizná.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

david housa

čtvrtek, 1. listopad 2012
13:52

Vazeny pane Kozle, velmi si Vas vazim jako sveho doted spokojeneho zakaznika. Nemyslim si, ze by bylo nutne "rozpoutavat" takovouto diskusi, zejmena, pokud ostatni ucastnici diskuse nebyli na miste a ani neznaji detaily. Chapu, ze se komukoliv muze udelat nevolno, stalo se nam to jednou asi vsem. V zadnem pripade bych nerad mluvil o ziskuchtivosti ani drzosti, pochopte, ze cas, ktery jsem stravil uklidem, jsem nemohl venovat jinym hostum, kteri treba museli zrovna cekat na pivo ci jidlo, zde se vytvari prostoje v obsluze, a jak vite, nemam rad, kdyz nekdo musi dlouho cekat. Jelikoz si Vas i kazdeho jineho hosta velmi vazim, budete kdykoliv opet i se svymi kamarady a kolegy vitan, panu kolegovi vyridte pozdravy s tim, ze mu rad penize vratim. Preji Vam hezky den. David Housa


napsal(a): david housa (davidhousa(a)seznam.cz) [Odpovědět]

kozel14

čtvrtek, 1. listopad 2012
13:34

Askaban: Nevim co hejt či hate,ale do včerejška sem tam byl několikrát a nikdy jsem tam s ničím nespokojenej nebyl(jinak bych se tam nevracel)
Spíš mě zajímá náhled na postoj majitele a podklady pro odůvodnění nároku na platbu,potažmo určení její výše.Zeptal bych se Jardela,o co se právně opírá "určení pravidel"Stát se to totiž může každému. O celé cause bych proto psal i kdyby se to stalo v jakémkoliv jiném restauračním zařízení.Pro ilustarci uvedu poněkud opačnou situaci,jíž jsem byl nedávno svědkem.Servírka polila přineseným pivem hosta + stůl na kterém ležel jeho mobil,který tímto mohl zcela pozbýt funkčnosti,neb dostal plnou dávku.Co kdyby host řekl částku finančního vyrovnání anebo pohrozil
řešením újmy na majetku nějakým právním způsobem...


napsal(a): kozel14 [Odpovědět]

Jardel

čtvrtek, 1. listopad 2012
14:23

Jardel

to kozel14: polemiku na téma co si kdo může určit ve své hospodě se rozpoutávat ani nehodlám. Prostě to je nastavený takhle a bral bych to jako fakt. To už bychom se mohli začít bavit o tom zda je to fér či nefér. Můžeš to hodit na roveň kuřácká/nekuřácká. A ad ten host s politým telefon tak ten rozhodně náhradu chtít mohl, počítám že číšnici mají podepsanou blbenku takže by to šlo z ní ;) někdo ti tady dal příklad s poblitým taxíkem. Majitel ti samozřejmě neúčtuje úklid, který provádí každý den ale tohle je v podstatě nadstandard ač u hospody možné riziko že to tam někdo hodí(a to ani nemusí přebrat).


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

Jardel

čtvrtek, 1. listopad 2012
14:23

Jardel

to Jardel: koukám že píšu jak masa bob :-/


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

Askaban

čtvrtek, 1. listopad 2012
11:17

Nevim co tu resite, ja byt majitel, tak taky nejsem nadsenej ze nekdo zeblije hajzl nebo umyvadlo a pak si sedne ke stolu a dela ze se nic nestalo...Takovej taxikar si za pobliti auta bere treba 5000 Kc...Ja myslim ze minimalne slusnost je oznamit tuto nehodu obsluze a nabidnout ze ji uklidim...Me tohle vsechno spis pripada jako nepodarenej hate proti Krkonosske hospudce...Pokud vam tak lezi v zaludku, tak tam nechodte


napsal(a): Askaban (dan.konecny1(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jardel

čtvrtek, 1. listopad 2012
11:22

Jardel

to Askaban: tak poblít jim to tam je známka hejtu...to je fakt.


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

kozel14

čtvrtek, 1. listopad 2012
10:07

Kari: ano je možné,že to odneslo i umyvadlo,to jsem nezkoumal,bo o tom
pan majitel nemluvil,on vyslověně hovořil o toaletě...A že je umyvadlo společné (zde se evidentně podsouvá i estetické hledisko že je i pro dámy),tak to je problém
omezeného sociálního prostoru pro návštěvníky v této hospůdce,ono jedna mísa -pro obě potřeby -pro celou pánskou klientelu taky není žádná sláva,zažil jsem tady i šesti členou čekací frontu...Dále bych podotknul,že dotyčný kolega na tom byl tak,že byl z události tak konsternován fyzicky i psychicky (pocit studu,toto se mu běžně neděje a navíc je to slušňák a la stará škola)
že nám z pocitu hanby nic nesdělil.Kdybych o celé situaci věděl,tak bych
se k tomu za nás přihlásil a snažil se to případně i uklidit,ovšem na bázi
dobrovolnosti a zodpovědnosti a ne pod pohrůžkou "pokuty"...K řešení větší tuzér a la Pechi bych se klidně taky přiklonil,ale řešit to pohrůžkou pokuty se samovolně zvolenou cenou (navíc takovou částkou za max.deset minut úklidu)???


napsal(a): kozel14 [Odpovědět]

Jardel

čtvrtek, 1. listopad 2012
11:24

Jardel

to kozel14: jeho hospoda, jeho pravidla...nic k jinému co dodat nemám. Nehody se stávají a můžu být konsternovanej sebevíce ale nebudu sedět jak pěna v koutě. Když rozbiju sklo taky to oznámím a poptám se po případné náhradě škody.


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

pechi

čtvrtek, 1. listopad 2012
09:43

pechi

Nu, ono všechno jde řešit včasnou domluvou s personálem ve smyslu např. půjčte mi kýbl a hadr, uklidím si to. Jednou se mi tato nemilá příhoda stala v jedné nejmenované prvozovně v Ústí nad Labem v dobách studentského bujarého popíjení cca před 15 lety. Je pravda, že jsem nebyl ve stavu artikulovat a tedy ani požádat o nějaké úklidové prostředky. Jen druhý den mi výčepák říká - Tys tu včera blinkal, viď? Jinak byl v pohodě, takže se to spravilo větším tuzérem.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Kari

čtvrtek, 1. listopad 2012
09:27

Kari

Shodou okolností jsem byl včera v Krkonošské hospůdce taky a můj pohled je popisovaný "incident" je trochu jiný. Ono ulevení znamená, že se dotyčný pozvracel, a to nikoli na záchodku, jak píše kozel14, ale do umyvadla společného pro pánskou i dámskou toaletu. Navíc místo toho, aby se majiteli omluvil a požádal ho o úklid, museli na pozvracené umyvadlo majitele upozornit další hosté, kteří na ně narazili cestou na záchod. Rozhovor pana majitele s dotyčným "původcem" jsem zase neslyšel já a o "pokutě" taky nic nevím, ale nedivím se panu majiteli, pokud na dotyčného poněkud ostřeji vystartoval...


napsal(a): Kari [Odpovědět]

pinkano

čtvrtek, 1. listopad 2012
09:19

pinkano

Co se skrývá za "na záchodku si dvakrát ulevil"?


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

Kremil

čtvrtek, 1. listopad 2012
08:55

tak tohle jsem jeste nazazil :-D

ale s vylivanim piva a rozbijenim skla mam celkem bohate zkusenosti...neni to prijemne, ale vetsinou to obsluha brala s humorem a ani sklo ani prani ubrusu jsem zatim platit nemusel ;)


napsal(a): Kremil [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI