Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Konrad Vratislavice


Pivní.info

Hols a.s., pivovar Vratislavice nad Nisou se zúčastnil i letos 17. ročníku slavností piva v Táboře o Českou pivní pečeť. Letošního ročníku se zúčastnilo rekordních 62 pivovarů nejen z České republiky, ale i ze Slovenska a Rakouska, a přihlášeno bylo 259 druhů piv do soutěže o Českou pivní pečeť. Naše výrobky pivo KONRAD jsou každoročně oceňovány pivovarskými profesionály v degustační soutěži o Českou pivní pečeť. Ani z letošního ročníku náš pivovar neodchází s prázdnou. V kategorii speciální světlé pivo získal náš KONRAD JOCKER 14 % bronzovou pivní pečeť v konkurenci 34 speciálních světlých piv. Po loňském úspěchu, kdy KONRAD JOCKER 14 % získal v Českých Budějovicích v rámci Slavností piva 2006 ocenění nejvyšší PIVO ROKU 2006, je to další ocenění kvalitní práce našeho pivovaru. (Web Hols Vratislavice)


Evropská pivní hvězda 2006

[čtvrtek, 16. listopad 2006]

Součástí Pivovarských slavností (Brau Beviale) v Norimberku je udělování Evropské pivní hvězdy. Na základě degustačních zkoušek pivovarskými profesionály z celého světa jsou ohodnoceny nejchutnější piva. Soutěž pořádá Společnost soukromých pivovarů Německa (Verband Private Brauereien Deutschland)se Spolkem bavorských pivovarů (Private Brauereien Bayern). Soutěž dávno překročila hranice Německa a letošního ročníku se zúčastnilo 440 piv a 25% vzorků je z 23 zemí i mimo Evropu (Japonsko, Mongolsko, Tanzanie, Namibie, atd.). Mezinárodní statut soutěže je zajištěna účastí degustátorů z celého světa. Oceněné vzorky bylo možno ochutnat první den výstavy Brau Beviale 15. listopadu. Náš pivovar Konrad Vratislavice si v letošním roce odnáší v kategorii plzeňské (Pilsner) zlatou Evropskou pivní hvězdu za KONRAD 12% světlý ležák a v kategorii tmavých piv (schwarzbier) stříbrnou pivní hvězdu za KONRAD 11% tmavý ležák. Díky přírodě našeho kraje a umu našich lidí je naše údolí pod Ještědem zase známější. (Web Konrad)


Pivo Konrad je známější

[čtvrtek, 16. listopad 2006]

Vratislavický pivovar Hols získal za své pivo značky Konrad dvě významná ocenění. Pro letošní rok dostal Konrad 12 ř světlý ležák v kategorii plzeňské zlatou Evropskou pivní hvězdu. V kategorii tmavých piv si Konrad 11ř tmavý ležák odnesl stříbrnou Evropskou pivní hvězdu.

"Díky přírodě našeho kraje a umu našich lidí, je naše údolí pod Ještědem zase o něco víc známější," uvedl obchodní ředitel pivovaru Jaroslav Toman. Ceny se udělovaly na Pivovarských slavnostech (Brau Beviale) v německém Norimberku. Nejchutnější piva hodnotili pivovarští profesionálové z celého světa.

V letošním ročníku soutěžilo 440 piv, přičemž 25% vzorků pochází z 23 zemí mimo Evropu. (Liberecký deník)


Liberecké pivo Konrad opět zabodovalo. Polotmavý ležák z vratislavického pivovaru získal v rámci degustace piv Dočesná 2006 v Žatci zlatou medaili.

"Úspěšné bylo i speciální čtrnáctistupňové pivo, které obsadilo rovněž první místo. Potvrdilo tak své umístění z června 2006, kdy na Slavnostech piva v Českých Budějovicích získalo ocenění Pivo České republiky 2006," řekl obchodní ředitel Pivovaru Hols Jaroslav Toman.

Degustace piv v Žatci se zúčastnilo 34 pivovarů se 74 vzorky piv v 10 kategoriích. Již 49. ročník žatecké Dočesné se uskutečnil 31. srpna a 1. září. (Liberecký den)


Pivovar Hols Vratislavice testuje výrobu nealkoholického piva. Poptávka po něm v těchto horkých dnech roste. Vliv má zřejmě i zpřísnění postihů za alkohol za volantem. Ve Vratislavicích se před lety nealkoholické pivo vařilo ještě v době, kdy tamní pivovar patřil Pražským pivovarům.

"Na trh by se nové nealkoholické pivo mělo dostat zřejmě na podzim" uvedl ředitel pivovaru Petr Hostaš.

Výroba nealkoholického piva je podle odborníků složitější než výroba běžného piva. Nealkoholické se vyrábí dvěma způsoby - buď se z něj alkohol odstraňuje, nebo se vaří tak, aby ho mělo co nejméně. "Budeme vařit pivo s minimálním obsahem alkoholu, protože jeho odfiltrování na membránách se vyplatí jen velkým pivovarům při větší produkci," uvedl Hostaš.

Nealkoholickému pivu se na českém trhu v posledních letech nebývale daří.

V Libereckém kraji už nealkoholické pivo dodává na trh konkurenční Pivovar Svijany. První várku uvedl loni v prosinci. Že poptávka po nealkoholickém pivu výrazně roste hlavně v současném horkém počasí, potvrdil i ředitel svijanského pivovaru František Horák.

Vratislavický pivovar je jedním ze tří malých soukromých pivovarů v Libereckém kraji. V posledních letech vařil ročně kolem 50.000 hektolitrů piva. Letošní rok bude ale podle Hostaše zřejmě mnohem lepší.

"Díky tropickému počasí odbyt roste, a tak předpokládáme, že by mohl výstav vzrůst až na 80.000 hektolitrů," poznamenal ředitel. Stejně jako konkurence prodává pivovar většinu své produkce v regionu, zejména na Jablonecku a Liberecku. Zhruba osm procent výroby jde na vývoz zejména do Německa, Polska, Itálie a Španělska.

Pivovar Vratislavice byl založen v roce 1872. Od začátku 90. let minulého století byl spolu se sodovkárnou a Pivovarem Svijany součástí akciové společnosti Pivovary Vratislavice.

Ta se v roce 1996 sloučila s Pražskými pivovary. Kvůli problémům s odbytem a vysoké ztrátovosti ale Pražské pivovary postupně uzavřely pivovar v pražských Holešovicích, pak prodaly pivovar ve Svijanech a v květnu 1998 ohlásily ukončení provozu ve Vratislavicích. V roce 1999 pivovar získala pražská společnost Hols a o rok později v něm obnovila výrobu. (iDnes)


Rockové a heavy metalové kapely mají sraz se svými fanoušky v sobotu v areálu pivovaru Konrád v libereckých Vratislavicích. První roční hudebního festivalu láká posluchače na známá jména i vystoupení regionálních kapel.

Brány festivalu se otevřou v sobotu před polednem, první kapela se chystá na pódium od dvanácti hodin. „Půjde o klasický rockový festival jako za starých časů, takže tvrdá muzika, dobré pivo, jídlo a příjemná atmosféra,“ řekl pořadatel festivalu Tomáš Hnízdil. „Také složení programu by mělo jít skrze různé odnože rockové hudby.“

Jako první se představí na pódiu metalové regionální kapely Vetrol a Rain. Během odpoledne a večera uslyší návštěvníci spojení metalu a elektroniky skupiny Lastminute, liberecké vycházející hardrockové hvězdy Nobody knows, tradiční příznivce heavy metalu, kapelu Krleš, nebo skupinu Sevn. Hlavní hvězdou festivalu bude bezesporu Krucipüsk, který vstoupí na pódium po jedenadvacáté hodině. Závěr přehlídky obstará koncert skupiny Debillheads.

„Vstupenka na festival stojí sto osmdesát korun. Doporučuji přijít od začátku, protože většina kapel stojí za poslech,“ dodal Hnízdil. Festival se koná na louce vratislavického pivovaru. K dostání tu budou podle pořadatelů nejrůznější druhy světlého a tmavého piva a další pochutiny. (MF Dnes)


Pět let se již vyrábí v Pivovaru Hols, a. s., ve Vratislavicích nad Nisou regionální pivo značky Konrad. V roce 2000 totiž po dvouleté odmlce začal opět pivovar s výrobou velmi oblíbeného vratislavické-ho piva, když areál Pivovaru Hols koupil od Pražských pivovarů. Oslavy vyvrcholí 25. června na pivních slavnostech Den Konrada, na němž vystoupí mimo jiné country skupina Sešlost a kapela Ready Kirken.

"Milovníci a příznivci liberecko - vratislavického piva tak získali před pěti lety s Konradem zpět svůj oblíbený tradiční nápoj. Již v dalším roce jsme získali sympatie i u pivovarských odborníků a vybojovali například prestižní ceny Zlaté pivní pečetě světlému ležáku Konrad 11 %, Stříbrné pivní pečetě tmavému ležáku 11 % a Bronzové pivní pečetě světlému ležáku 12 %," připomněl ředitel a sládek pivovaru Petr Hostaš.

V roce 2002 pivovar získává velmi ceněné ohodnocení pro světlý ležák Konrad 12 % - Pivo roku 2002 na výstavě v Českých Budějovicích. V roce 2003 je opět odborníky oceněn tmavý ležák Konrad 11 % Bronzovou pivní pečetí na výstavě značek v Táboře. "Získali jsme i první zahraniční ocenění - 12 % Konrad v soutěži pivovarů v polském Szcyrku," doplnil ředitel.

V roce 2003 rozšiřuje pivovar řadu svých výrobků o speciální polotmavý ležák Konrad Eso a vysokoalkoholické pivo Konrad Jocker 14 % a výjimečné červené pivo Konrad Červený král, který si získává nesmírnou popularitu. "Tento speciál dodáváme jak v lahvích, tak i v sudech při svátečních příležitostech, kterým bude i 5. výročí obnovení výroby piva ve Vratislavicích," přislíbil Petr Hostaš.

Pivovar exportuje své výrobky na švédský, polský, německý, španělský a italský trh. "V současné době připravujeme také export na východní trhy," prozradil Jaroslava Toman z obchodního oddělení pivovaru.

Pivovar disponuje vlastní sladovnou. Slad se stává taktéž vývozním artiklem do sousedního Německa či do Moldávie a vaří se z něho pivo i v soukromém pivovaru Čechoameričana Jiřího Maška na dalekém Hondurasu. "Aktivně se také podílíme na společensko kulturních a sportovních akcích v regionu. Jsme partnerem úspěšného ženského florbalového týmu Liberce, podporujeme činnost libereckých kuželkářů a šachistů, Klubu cyklistů pivovaru Vratislavice a dalších. Spolupracujeme s muzeem automobilových veteránů, které sídlí v našem areálu, " vypočítal namátkou ředitel.

Pro veřejnost byla v roce 2003 otevřena na vrátnici pivovaru podniková prodejna zvaná Pivní záchytka, kde si mohou příznivci piva Konrad zakoupit za velmi přijatelné ceny celý sortiment piv, na své si přijdou i sběratelé pivních suvenýrů, které prodejna nabízí. "Pořádáme Dny otevřených dveří s exkurzí pivovaru, přijíždějí sem návštěvy z ciziny, nedávno třeba až z Irska, k pronaj-mutí k oslavám je i Pivovarský šenk," podotkl Jaroslav Toman s tím, že letošní 5. výročí oslaví pivovar se svými příznivci v sobotu 25. června na pivních slavnostech Den Konrada. (Liberecký den)


Soukromý Pivovar Vratislavice v Liberci zkouší míchat nápoj, který je Německu populární mezi mladými lidmi a mezi milovníky motorek. Nápoj je vlastně směsí piva a většinou sladké limonády. Vratislavičtí zatím smíchali pivo s citronovou limonádou a s kolou. "O tento druh nápoje na našem trhu zájem sice není, máme ale odběratele ze sousedního Saska, který by chtěl, abychom ho pro něj vyráběli, zatím ale děláme jen vzorky," řekl ředitel pivovaru Petr Hostaš.

"Českého pivaře bychom tím nenadchli, v Německu a hlavně v Sasku je to ale poměrně oblíbené," uvedl Hostaš. Zda ale budou tyto směsi pro Němce skutečně vyrábět, není podle něho zatím rozhodnuto. "Museli bychom mít víc odběratelů, vyrábět to pro jednoho se nevyplatí," vysvětlil Hostaš. Podobnou směs znají velmi dobře například i zemědělci na jižní Moravě, kteří v časech žní usedají do rozpálených kombajnů. "Piju to už léta. Je to sice horší než pivo, ale zase lepší než limonáda," říká například Jindřich Marek, který v létě s oblibou míchal znojemskou desítku s jakoukoli limonádou.

Zájem o tyto míchané nápoje přitom v Německu roste, za letošní první čtvrtletí vzrostl o pět procent, zatímco spotřeba běžného piva meziročně klesla. Podle Hostaše se pivo míchá s citronovou či malinovou limonádou nebo s "colou". "Výsledný nápoj smí mít maximálně 3,5 procenta alkoholu," dodal.

V konkurenčním Pivovaru Svijany zatím o ničem podobném neuvažují. "Máme takový odbyt našeho normálního piva, že podobné speciality dělat nemusíme," řekl ředitel František Horák. Na rozdíl od vratislavického pivovaru, který část své produkce vyváží nejen do Německa, ale i do Švédska, Itálie či Španělska, Svijanští prodávají své pivo hlavně v Česku. Největším odbytištěm je pro oba pivovary hlavně Liberecký kraj, kde se spotřebuje kolem 90 procent jejich produkce. (iDnes)


Skutečný klokan přivítal 12.února 2005 návštěvníky Dne otevřených dveří v pivovaru Hols ve Vratislavicích n. N. "Náš vratislavický pivovar letos v květnu oslaví již 5. výročí znovuobnovení výroby piva značky Konrad, a tak se chceme o tu radost podělit i se svými příznivci. Proto jsme připravili Dny otevřených dveří s exkurzemi do všech výrobních prostor, včetně sladovny," uvedl Jaroslav Toman z obchodního oddělení pivovaru. Klokan Konrad obývá výběh hned za vrátnicí a ani mráz mu ve vyvádění nebrání. Vidět klokana na sněhu bude vskutku zážitek. Poté ředitel pivovaru Petr Hostaš osobně provedl návštěvníky postupně všemi výrobními prostory, jenž jsou potřebné pro výrobu zlatavého moku. Zajímavá exkurze pro dospělé byla na závěr zakončena patřičnou degustací v Pivovarském šenku. Pro všechny věkové kategorie byla v areálu pivovaru samozřejmě otevřena i nově vznikající expozice motoristického muzea. "Například pro děti máme nachystán historický automobil Praga z roku 1923, který si zahrál v pohádkovém seriálu Arabela. Pro dospělé může být lákadlem legendární automobil Volkswagen Brouk, který zkonstruoval vratislavický rodák Ferdinand Porsche," zval Zdeněk Najman z automuzea. (Deník Jablonecka)


Pivovar vyváží vlastní slad

[středa, 16. únor 2005]

Vratislavický pivovar Hols a.s. vyváží pivo značky Konrad do sousedního Německa a pokouší se prosadit i na polském trhu. Podle ředitele pivovaru Petra Hostaše jde zvyšování vývozu piva zatím pomalu, zato se daří prodávat slad, který pivovar sám vyrábí. Vývoz piva se však přece jen podařilo mírně zvýšit, na celkových tržbách se nyní podílí třemi procenty. (Mojenoviny.cz)


Když před pěti lety přišla firma Hols s nápadem vzkřísit znovu vratislavický pivovar, úspěchu věřil málokdo. Pivo Konrad si ale své zákazníky našlo. Jen loni tu uvařili přes 56 tisíc hektolitrů. „Je to trošku méně, než rok předtím. Na vině je hlavně chladné léto, tlak konkurence je čím dál větší. Největší problém jsou hospody zaplacené velkými pivovary,“ řekl ředitel Petr Hostaš.

Vedení: Chceme být regionálním pivovarem. Pivovar chce zůstat podle něj i nadále regionálním pivovarem s výstavem kolem šedesáti tisíc hektolitrů. Podnik dál investuje, loni například kompletně rekonstruoval stáčírnu.

Pivovar zavřeli v roce 1998 jeho předchozí majitelé, společnost Pražské pivovary. Ta si ponechala i nadále značku Vratislav, noví majitelé proto pivo pojmenovali po jeho bratrovi Konrádovi. Značka Vratislav existuje dál, i když vyráběná v Praze. „Je to silná tradiční značka v severních Čechách, kde má řadu loajálních spotřebitelů,“ uvedla manažerka vnějších vztahů Pivovaru Staropramen Michaela Trýznová. Vratislavičtí nejsou s takovou konkurencí spokojeni. „Spousta lidí si myslím, že to je stále pivo, které se vyrábí u nás,“ vysvětlil ředitel.

Konrad pijí hlavně lidé v okolí pivovaru, zhruba tři procenta ale firma vyváží, hlavně do Německa. Podařilo se mu také získat cenu na pivní soutěži v Itálii. „Těžké je proniknout do Polska, tam to ovládají hlavně velké značky. Vyvážíme tam ale slad,“ podotkl Hostaš. Firma dál investuje do pivovaru. Vratislavický pivovar se zřejmě letos nevyhne zdražení. Chystá ho na jaro. „Bude ale v řádu jen několika procent,“ nastínil ředitel. (MF Dnes)


Červeného krále, další z řady piv Pivovaru Hols, a.s., v Liberci - Vratislavicích n. N., sládek a ředitel pivovaru v jedné osobě Petr Hostaš letos znovu, již podruhé, uvařil a znovu byl navržen na Osobnost Liberecka 2004. Ve vratislavickém pivovaru pracuje od obnovení jeho činnosti v roce 2000. "Letos si cením tří věcí, které se podařily - rozjela se nová lahvovna s kapacitou patnácti tisíc lahví piva za hodinu, kde je výborné pracovní prostředí pro zaměstnance, ale třeba klimatizace svědčí i kvalitě našeho piva. Druhým je otevření Automuzea v areálu našeho pivovaru a třetím nárůst exportu do zahraničí," naznačil letošní úspěchy.

Petr Hostaš pochází z Ústí n. L. Vystudoval Pivovarnickou fakultu, katedru kvasné chemie VŠChT v Praze a přes pivovar v Jablonci n. N. se přesunul do pivovaru ve Vratislavicích, kde vydržel až do jeho likvidace. "Stále se držím přesvědčení, že české pivo, tedy i náš Konrad, je odlišné od zahraničních, a proto lepší. Nepředpokládám, že se bude významně zdražovat, neboť by nás zahltila dovezená piva. Sázím na liberecký patriotismus. Lidé si snad uvědomí, že pivo od velkých pivovarů, ač je levnější, se také dělá ve velkoobjemových nádobách, nemusí dlouho ležet a pak se ředí vodou," uvedl Petr Hostaš. "Vím, že značka Konrad ještě potřebuje hodně propagace, a tomu se chci dále věnovat," podotkl s úsměvem. (Liberecký den)


Po zkušebním provozu se dne 1.6.2004 naplno rozjela nová myčka lahví a stáčecí linka piva Konrad v Pivovaru Hols ve Vratislavicích nad Nisou. Nejmodernější zařízení svého druhu naplní za hodinu 15 tisíc lahví. "Do provozu jsme chtěli linku uvést u příležitosti 5. výročí obnovení výroby piva ve Vratislavicích, a to se nám podařilo. Nové technologické zařízení patří ke světové špičce, elektronické čipy a počítače vyhodnotí každou nepřesnost, a tak každá lahev všech sedmi druhů piv, která vyrábíme, projde nejdůkladnější kontrolou v historii pivovaru," uvedl ředitel pivovaru Petr Hostaš s tím, že evropské normy jsou v novém komplexu mnohonásobně překročeny. V letošním roce tak firma završila splnění všech hygienických požadavků Evropské unie, včetně nových sociálních zařízení pro svých 50 zaměstnanců. Spokojeni jsou i dělníci pohybující se kolem linky pod vedením Karla Vacka - Jan Kundrát, Marie Grešová, Leona Grossgottová, Lenka Koptíková, Naďa Schmidtová nebo Petr Procházka. "Nově jsou vybaveny i laboratoře, takže máme speciální měřiče stupňovitosti mladiny a kalu, tedy trvanlivosti piva, což má velký vliv na stabilní kvalitu jednotlivých várek," vysvětlil ředitel. I letos uvařil vratislavický pivovar ke slavnostem Dne Konrada, který se uskuteční v sobotu 26. června v areálu pivovaru, populární a úspěšný dvanáctistupňový ležák Červený král. "Tu červeně barvicí bylinku však neprozradím," dodal a prozradil, že výstavba mycí a stáčecí linky s úpravami budovy přišla cca na 20 miliónů korun. Červeného krále ochutnají návštěvníci pivních slavností Den Konrada 26. června, kde se například představí skupiny Kabát Revival, Těla a Šance. Pro děti bude jezdit koňský povoz či seskočí parašutisté. Proběhnou také nejrůznější pivní soutěže - hod prázdným sudem, běh ve dvojicí se sudem plným i tradiční pití tupláků na čas. "Bude také vyhlášen vítěz naší celoroční soutěže "Poznej všechny Konrady", který odjede domů v renaultu," připomněl Jaroslav Toman z obchodního oddělení. "A ten návštěvník, který přinese nejvíce zátek s písmenem K, dostane 365 piv, tedy pivo na každý den," doplnil. (Liberecký den)


První muzeum historických automobilů v Libereckém kraji vzniká od začátku roku v prostorách pivovaru ve Vratislavicích nad Nisou. Městská část Liberce, kde přišel na svět před bezmála sto třiceti lety slavný konstruktér Ferdinand Porsche, se tak má již v létě pyšnit rozsáhlou expozicí automobilismu. Vratislavický pivovar, který je také investorem akce, se rozhodl muzeum umístit do dvoupatrové budovy bývalé kotelny. Ta se podle zaměstnanců pivovaru desítky let nepoužívala. Podle zakladatelů otevře muzeum své brány nejdříve 1. května, konečnou podobu bude však mít až koncem června. (Pivní kurýr)


Automuzeum vzniká ve Vratislavicích

[úterý, 16. březen 2004]

Bouráním pozůstatků z dávných dob pivovaru začala v areálu Pivovaru Hols ve Vratislavicích výstavba nového Automuzea veteránů. Šéfové stejnojmenného občanského sdružení Milan Bumba a Zbyněk Najman věří, že areál se pro milovníky starých automobilů a motocyklů otevře 1. května při příležitosti Motoristického dne s pivem Konrad. "Zima nás sice trochu zdržela, ale věřím, že termíny bouracích prací stihneme. Naštěstí v první fázi je potřeba hlavně opravit zdi budovy a zpevnit podlahu," uvedl Zbyněk Najman. "Možná už za měsíc tu bude stát první veterán," doplnil. Vratislavický pivovar poskytl prostory, a jak řekl jeho ředitel Petr Hostaš, postará se i o úpravu parkoviště a venkovních prostor před vstupem. "Provoz muzea už ale bude financovat Občanské sdružení," poznamenal s tím, že uvítá, když pivovar ožije zájemci o motorismus."Určitě umožníme návštěvníkům muzea například i exkurzi po pivovaru," zdůraznil. Podle Milana Bumby bude na novém výstavišti nejen expozice starých automobilů a motocyklů, ale i množství dokumentů a fotografií zaměřených na úspěchy libereckých závodníků. "Máme tu rodáka z Vratislavic Ferdinanda Porsche, celou řadu výborných pilotů, kteří proslavili Liberec - od Theodora Liebiga přes Lancmana, Vlacha, Helikara, Bergra, Bareše, Tomáška, Engeho či Vojtěcha až po současníky Tomáše a Štěpána Vojtěchovi nebo prvního českého jezdce Formule 1 Tomáše Engeho," vypočítal. "Tento primát už Liberci nikdo nevezme," dodal s tím, že organizátoři počítají s řadou motoristických besed, srazů značkových auto a motoklubů jako třeba vozů Porsche, pořádání motoristické burzy či organizování propagačních jízd veteránů a prezentačních akcí policie, hasičů, armády a podobně. Doplnit výstavu jsou ochotní i členové Bovera klubu, kteří se zabývají renovováním starých tramvají. "Určitě se s organizátory na něčem domluvíme," přislíbil jeden z členů Tomáš Krebs. Spokojena je i starostka Městského obvodu Liberec - Vratislavice n. N. Hana Konšelová, která považuje projekt vybudování automuzea za přínos nejen pro Vratislavice, ale celé město."V této části města vlastně chybí jakýkoliv kulturní stánek - muzeum či galerie, a tak by měly Vratislavice ožít turistickým ruchem," míní starostka. Velký fanda nového muzea Petr Hošťálek, majitel Jihočeského muzea motocyklových veteránů v Českých Budějovicích upozornil, že nejméně dva roky bude trvat, než se nové automuzeum dostane do povědomí motoristů. "Je potřeba návštěvníkům nabídnout zajímavé automobilové exponáty, proložit je třeba motocykly i starými jízdními koly," navrhuje. (Liberecký den)


Nový vánoční speciál Červený Král, který znalci piva Konrad dostanou pod stromeček, se již vaří. Zatím jej mohli ochutnat jen šťastní návštěvníci vratislavických slavností piva na počátku léta. "Prozradím jen, že k barvení používáme rostlinný extrakt z červených rostlin," poznamenal tajuplně ředitel vratislavického pivovaru Hols, a.s., Petr Hostaš.

Zdánlivý předvánoční poklid v pivovaru "narušuje" oprava části střechy, pod kterou se zanedlouho nastěhují špičkové stroje na stáčení piva do lahví.

"Kapacita patnáct tisíc lahví za hodinu bohatě vystačí a navíc snížíme energetickou náročnost a také budeme pružnější v přípravě různých druhů balení," doplnil s tím, že zároveň pivovar splní hygienické normy Evropské unie.

V současnosti pivovar jedná s motoristickým klubem majitelů vozů Porsche o vzniku malého muzea veteránů v areálu pivovaru. "Obohatilo by to program exkurzí a dní otevřených dveří, kterých pořádáme během roku velké množství. Lze se ohlásit předem," připomněl ředitel. "Chystáme už silvestrovskou zábavu, pro děti mikulášskou, a tak se může Liberec - Vratislavice nad Nisou chlubit dobrým pivovarem i po 132 letech od jeho založení," dodal. (Liberecký den)


Zkušební várku Červeného krále, další z řady piv Pivovaru Hols, a.s., v Liberci - Vratislavicích n. N., už sládek a ředitel v pivovaru v jedné osobě Petr Hostaš letos uvařil. V červnu 2003 chutnalo návštěvníkům u příležitosti Dne Konrada, o Vánocích lidé dostanou další možnost zkusit Červeného krále, skutečně rudě zabarveného, znovu. "Bude to takové zpestření štědrovečerního a silvestrovského stolu," uvedl sedmatřicetiletý Petr Hostaš, který "řediteluje a sládkuje" ve vratislavickém pivovaru od obnovení jeho činnosti v roce 2000. "A právě začínáme s výstavbou nové lahvovny s kapacitou patnácti tisíc lahví za hodinu. Splníme tak další požadavky pro vstup do Evropské unie," dodal. Petr Hostaš pochází z Ústí n. L. Vystudoval Pivovarnickou fakultu, katedru kvasné chemie VŠChT v Praze a přes pivovar v Jablonci n. N. se přesunul do pivovaru ve Vratislavicích, kde vydržel až do jeho likvidace. "Po intermezzu při výrobě hraček v podniku Detoa v Albrechticích v Jizerských horách jsem se vrátil, když noví majitelé rozjížděli výrobu. To jsem ještě netušil, jak těžké bude dostat do povědomí lidí novou značku Konrad, která je nástupcem předchozího, ve Vratislavicích vyráběného piva v množství 450 tisíc hektolitrů. Letos počítáme s výrobou 75 000 hl," uvedl v říjnu 2003 Hostaš, který je na Osobnost Liberecka 2003 navržen poprvé. "Ale už nyní mě těší, že naše pivo je kvalitní, chutná návštěvníkům různých sportovních a kulturních akcí, které mnohdy sponzorujeme," říká populární ředitel, který prý v žádném případě nehodlá vstoupit do politiky, ač již nějaké nabídky přišly. "Chci se věnovat své práci, značka Konrad ještě potřebuje hodně propagace. A moji dva kluci mě taky nenechají v klidu, když se mnou jezdí na kole po horách," podotkl s úsměvem. (Liberecký den)


Průnik na italský trh se podařil v květnu 2003 vratislavickému Pivovaru Hols, a.s. Dva kamiony piva Konrad putovaly do Itálie, kde se zároveň uskutečnily první Slavnosti Konrada. Připravují se také na Slavnosti piva ve Vratislavicích, které se uskuteční 28. června. "V přístavu Livorno na pobřeží Tyrhénského moře si místní štamgasti pochutnali na našem pivu. Měli jsme dobrý ohlas," potvrdil ředitel pivovaru Petr Hostaš. "Úspěšní jsme byli i na Ukrajině, kam dodáváme slad. Na bývalém zařízení pivovaru z Jevíčka vaří docela slušné pivo i díky našemu sladu," doplnil. Na konci května 2003 firma splnila jednu z hygienických podmínek EU, když postavila nové sociální zařízení pro svých 50 zaměstnanců. "Prvního července zahájíme výstavbu nové lahvovny, dva stroje jsou již na místě. S rozjezdem renovované stáčírny, která má kapacitu 15 tisíc lahví za hodinu, počítáme před Vánocemi. Důležité je, že splníme všechna kritéria Evropské unie, včetně třeba odvětrávání pracoviště," zdůraznil ředitel. "Laboratoře jsme už vybavili moderními přístroji, takže máme speciální měřič stupňovitosti mladiny a měřič kalu, neboli trvanlivosti piva, což má významný vliv na stabilní kvalitu jednotlivých várek," doplnil. Od roku 2000, kdy pivovar po několikaleté přestávce obnovil výrobu, pořádá Hols Slavnosti piva Konrad, letos poprvé s mediálním partnerstvím deníku Liberecký den. "Půjde o sportovně-kulturní den, kdy se v areálu pivovaru vyžijí sportovci, zejména cyklisté, i celé rodiny. V sobotu 28. června dopoledne pořádáme závod horských kol a od 13 hodin bude hrát jablonecká country a folková kapela Fousáči. Uskuteční se také besedy se zajímavými lidmi, včetně redaktorů Libereckého dne, kteří připomenou desáté výročí založení deníku. Společně s deníkem připravujeme soutěž o volné vstupenky na Slavnosti piva Konrad," uvedl Jaroslav Toman z obchodního oddělení pivovaru. (Liberecký den)


«« « Strana 5 z 5
1 2 3 4 5

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI