Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nejmladší pivovar v nejstarší ulici města


Nejmladší pivovar v nejstarší ulici města

Nejmladší pivovar v nejstarší ulici města [p1401]

Řekne-li se Sušice, každému jistě hned vytane na mysli světoznámá sirkárna Solo, ti políbení historií si jistě vzpomenou, že město Sušice bylo městem královským. Ale to až od dob Přemysla Otakara II., který vlastně město na současném místě založil. Pomineme-li Kelty, kterých se tu v okolí všude hemžilo nadmíru, pak původní sušické osídlení se rozkládalo na opačném břehu řeky Otavy. Byla to stará rýžovnická osada Nuželice (dnes Hořejší předměstí v Sušici), která žije už jen v názvu ulice – Nuželická.

Budova dnešního pivovaru dříve,
Budova dnešního pivovaru dříve,

A právě v této ulici, evokující nejstarší osídlení města vznikl v těchto dnech možná nejmladší pivovar v Čechách. V Sušici se tak po 65ti letech bude čepovat vlastní pivo. Původní pivovar právovárečného měšťanstva byl sušickými měšťany založen již roku 1571, ale v roce 1707 vyhořel. V krátké době byl však postaven nový, neb „bez piva není života“. Jeho labutí píseň zazněla v roce 1949, kdy byl ministerským výnosem zrušen. Poslední výstav piva se uskutečnil v březnu 1949. Budovy byly zbourány v šedesátých letech.

v červnu 2014,
v červnu 2014,

Ale vraťme se k pivovaru U Švelchů, tak se totiž nový pivovárek jmenuje. Nachází se v restauraci Bouchalka, historické to budově, hostinci z 19. století. Lidová beseda, jak zněl původní název, zřejmě dost prosperovala, takže v roce 1914 byl k objektu přistaven sál a kuželna. Ovšem ne každý nájemce jej spravoval řádně, doloženi jsou dva bratři z přelomu 19. a 20. století, kteří hospodu po dvou letech doslova propili! Současný majitel, pan František Švelch koupil objekt od města v roce 1998 a provozoval zde, jak jinak, restauraci. A protože on i širší rodina jsou milovníky piva, rozhodli se své podnikání (které je nejen v oblasti gastronomické, ale též působí v oblasti cestovního ruchu) rozšířit směrem k milovanému pivu.

a těsně před otevřením
a těsně před otevřením

Letos v dubnu začali bratři František a Luboš Švelchové s výstavbou minipivovaru v části hostince a slavnostní otevření se chystá na pátek 12. září. Za technologií pivovaru stojí firma pana Krýsla a rodinná firma bratranců majitelů, pánů Karla a Pavla Švelchových: Švelch, s.r.o. Kovovýroba. Varna je dvounádobová – 2x 1000 litrů, spilka otevřená s víky – 3x 1000 a 1x 2000 litrů. V ležáckém sklepě je umístěno 6 tanků po 1000 litrech, 4 pak po 2000 l.

Varna
Varna
Spilka
Spilka
Sklep
Sklep

Majitelé si pivo nevaří sami, sládkem je tady pan Štěpán Hajn, absolvent Podskalské, který své ostruhy získával už při škole, na brigádě v Purkmistru, po absolutoriu pak v Karlových Varech. Svému bratrovi posléze pomáhal rozjíždět nový minipivovar v Chlumci nad Cidlinou. A zatímco jeho bratr zůstal v Chlumci, pan Štěpán zakotvil v Sušici. Slad odebírá pivovar od firmy Svoboda - Fraňková, kvasnice jsou z Protivína a chmelí se, kromě známých odrůd Premiant a Sládek, polskou odrůdou Lublin.

Vystírací káď a vířivka
Vystírací káď a vířivka

A jaká piva můžeme ochutnat? 10° Sušičák - světlé výčepní, lehké pivo, dobře pitelné, se střední hořkostí; Nuželický ležák - 12-ti stupňové pivo s vyšší hořkostí, zlatavé barvy; Sušičák polotmavé - 12-ti stupňové pivo se střední hořkostí, jantarové barvy. V chuti je hořkost sladěná s jemnou sladkostí karamele. Ceny piva se pohybují od 25 Kč/0,5l. Počítají i s věrnostními programy pro stálé zákazníky. V době mé návštěvy jsem mohla ochutnat jenom světlého výčepního Sušičáka (ostatní piva ještě zrála v tancích) a rozhodně mne nezklamal. V těchto letních dnech bych si určitě jenom jeden nedala.

Sklo na Sušičáka
Sklo na Sušičáka

Na zimu plánuje sládek tmavý speciál - Sušičák tmavé - 13-ti stupňové pivo se střední hořkostí, velice tmavé barvy. Podle slov sládka : „výborné pro milovníky kávy, jelikož se v chuti decentně najde.

Na budoucí letní dny pak sládek chystá Sušičáka pšeničného: 11-ti stupňové, svrchně kvašené, světlé pivo ovocné chuti a vůně. Pivo je možné v pivovaru zakoupit v 1,5 l PETkách a skleněných 0,5l láhvích jako dárkové balení. Počítá se s vlastním logovaným sklem i pivními suvenýry. V létě pak bude pivo na čepu i v sušickém kempu.

Lokál ještě ve výstavbě
Lokál ještě ve výstavbě

V době mé návštěvy ještě vládli v pivovaru i restauraci řemeslníci a dokončovali poslední úpravy. Hlavní, nekuřácké!, hostinské místnosti pro 60 návštěvníků vévodí měděná varna a v rohu je umístěno i stylové piano. Menší, zcela oddělený, salónek pro 30 lidí je pak určen kuřákům. Až se bude pivovar skvět v plné parádě, můžete se zde nejen napít piva, ale i poobědvat, či si dát jenom nějakou pivní chuťovku.

Stylové piano
Stylové piano

Kuriozitou pivovaru je i 13ti členná správní rada, to po vzoru kultovních Postřižin. Nezbývá, než popřát, aby se novému pivovaru dařilo tak, jako tomu původnímu v době dávno minulé. A nedalo mi, abych při pohledu na zmiňované piano, nevzpomněla slavného hudebního skladatele, spjatého s tímto krajem. Asi není známo, zdali velikán pivo pil, či nikoli, ale jeho oslavu vtělil do jedné z nejznámějších českých oper, Prodané nevěsty. Představuji si, že se třeba v průběhu času najde nějaký návštěvník – hudebník, který usedne k pianu a přítomné osazenstvo (sbor chasníků už by se asi těžko hledal) zapěje: „To pivečko, to věru nebeský je dar, vše psoty a trampoty vede na zmar“.

Tak Dej Bůh štěstí a ráda se sem opět vrátím.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 8945x] [9. září 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 19] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Žolík

sobota, 17. leden 2015
18:35

Dnes jsme zmíněný pivovárek navštívili a rádi chválíme moderní a útulné zařízení, příjemnou a ochotnou obsluhu a výborné jídlo a pití. Škoda, že nejsou Strakonice blíž, byli bychom častějšími hosty....


napsal(a): Žolík [Odpovědět]

Dwarf

sobota, 17. leden 2015
20:56

Dwarf

Žolík: proč Strakonice?


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
05:21


posted by: Inzerce

Chody

sobota, 17. leden 2015
21:43

Chody

Dwarf: Pán bude asi ze ST


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Dwarf

neděle, 18. leden 2015
10:53

Dwarf

Chody: asi jsem nepochopil myšlenku ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jana

pondělí, 13. říjen 2014
17:30

Jana

Včera jsem ochutnala jejich zbývající nabízené produkty- 12°světlou a 12°ptm. Ani u jednoho z obou piv není znát ta "výraznější hořkost", jak deklarovali. Obě piva jsou spíše sladová, hutná. Špatná rozhodně nejsou, ale po jednom mně stačilo. Viděla jsem, že místní pijou ( a do přinesených PETek - žádné vlastní nejsou!) nechávají čepovat 10°. Co jsem se s pár lidmi bavila, tak 12°jim prý nechutnají. O víkendech vaří pouze minutky a to na tamější poměry v dost vysoké cenové hladině.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Štícha

pondělí, 13. říjen 2014
19:41

Jana: Tak takovejhle minipivovar je opravdu velkej přínos pro místní i přespolní.


napsal(a): Štícha [Odpovědět]

Martin

čtvrtek, 16. říjen 2014
19:49

Jana: Zajímalo by mě co jsou podle vás místní poměry.. :)


napsal(a): Martin [Odpovědět]

Jana

pátek, 17. říjen 2014
18:32

Jana

Martin:
Místní poměry = ceny ve srovnatelných hospodách. To snad chápete i vy, ne?


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Martin

sobota, 18. říjen 2014
09:10

Jana: No tak ceny se srovnatelnými hospodami jsou v pivovaru nižší, ono vařit poctivě s kvalitních surovin hold každý nepochopí... :)


napsal(a): Martin [Odpovědět]

Jindra

pátek, 12. září 2014
20:37

Škoda, že se nikde (ani na oficiálních webových stránkách, ani na oficiálním facebookovém profilu pivovaru) nedozvíme ani základní info o něm; například otevírací dobu pivovarské restaurace...


napsal(a): Jindra (Mule(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Jindra

sobota, 13. září 2014
20:03

Tak, i přes absenci otevírací doby na internetových zdrojích dnes úspěšně navštíveno. Ochutnán kompletní sortiment (na čepu bylo pět druhů piva!):

1. Sušičák 10° světlé
2. Nuželický ležák 12° světlé
3. Sušičák 13° tmavé
4. Sušičák pšeničné 11° světlé
5. Sušičák IPA 14° světlé

Restaurace výborně vaří a je moderně, vkusně a přitom útulně zařízena. Hlavní lokál s varnou a výčepem je nekuřácký. Přes týden budou nabízena i obědová menu ("hotovky"); přes víkend pouze "minutky." Obsluha (hlavně mladý číšník) je zatím trochu zmatená a pomalejší (dnešek byl první den, kdy bylo skutečně "normálně" otevřeno a také kdy se vařilo, takže si na vše teprve zvykají), ale to si časem jistě "sedne."
Pivo v PET k dispozici zatím pouze světlá 10°; další druhy piva prý snad budou příští týden. Logované sklo jako suvenýr bude k dostání snad také příští týden.


napsal(a): Jindra (Mule(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Jana

pátek, 12. září 2014
08:47

Jana

Oni tam měli předtím i Svijany, ale jak moc "šly" nebo "nešly" mezi místníma, to nevím. Jinak třeba v jimi vlastněném kiosku "Na Pátečku" točí třeba Klostermanna. A ten tam na odbyt jde.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Maxič

pátek, 12. září 2014
09:56

Maxič

Jana:

Přesně tak-Svijany jsou tam už hodně let-podle mě byly jedny z prvních v širokém okolí-kamarádi na ně jezdili ze Strakonic(cca 35km). A myslím, že tam býval přidružený kvasnicový Rohozec...


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 11. září 2014
07:15

Chody

V článku se píše "A protože on i širší rodina jsou milovníky piva, rozhodli se své podnikání rozšířit směrem k milovanému pivu." Vám nevím, ale pod pojmem milovník piva si nepředstavuju člověka, který dosud čepuje Gh :( A takových majitelů zřizovaných minipivovárků je více. Kde je ten mezistupeň v přechodu od giganta ke střednímu či malému regionálnímu pivovárku :-? Někde pak zůstává na čepu gigant paralelně s vlastním pivem, co už nepochopím vůbec...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 11.09.2014 ve 07:18:14


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 11. září 2014
08:10

Roman Holoubek

Chody: Chody, souhlasím s Tebou. Ale jak víme, dnes to mnoho hostinských (a nejen jich) považuje za jednu z nejlepších investicí. A pak si musí vymyslet báchorku o tom, jak milují pivo a to z velkopivovaru jim nevyhovuje. Pravdu máš chlape.


AntiWeetek

čtvrtek, 11. září 2014
10:32

AntiWeetek

Chody: Brát piva od středních regionálních pivovarů, které mnohdy svou kvalitou strčí spoustu nově vzniklejch mini do kapsy, dnes bohužel není v módě. Teď frčej pouze ty mini, což je na jednu stranu trošku škoda.


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]

Sekal

úterý, 16. září 2014
23:37

Sekal

AntiWeetek: No tak pánové, uklidníme se, nikdo z vás tam evidentně nebyl.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

AntiWeetek

středa, 17. září 2014
10:10

AntiWeetek

Sekal: No v Sušici v nově vzniklém minip. jsem nebyl, ale to nic nemění na tom, že po celé zemi se v záplavě Gambrinusů, Kozlů a dalších europiv ztrácejí hospůdky, které nabízejí piva ze středních pivovarů. Mnohem jednodušší je dnes nalézt nějaký minipivovar, s jejichž kvalitou to mnohdy je, řekněme rozmanité a rozpačité.


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]

Weetek

středa, 17. září 2014
11:48

Weetek

AntiWeetek: Mno, to s tou rozmanitostí a rozpačitostí ovšem platí úplně stejně i s těmi pivy ze středních pivovarů. A že by bylo "mohem jednodušší" nalézt nějaký minipivovar, to tedy myslím taky nemá právě všeobecnou platnost. Sice jich vzinká opravdu požehnaně, občas kvalita produkce kulhá na obě nohy a časem se někdy ani nezlepšuje, ale stále zůstává dost oblastí tímto fenoménem pokrytých dost slabě. Tahle zjednodušující zevšeobecňování mají asi podobný význam, jako "kádrování" co by kdo měl nejdřív točit, než může točit a vařit něco jiného...


napsal(a): Weetek [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI