Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Klášterní pivovar Strahov


Pivní.info




Minifestival piv Svatý Norbert

[pátek, 28. únor 2014]


Potěšení svatého Norberta

[úterý, 21. únor 2012]


Saint Norbert IPA

[úterý, 27. duben 2010]

Jako host do našich krajin zavítalo nové pivo, které zdánlivě nemá s naší pivní kulturou mnoho společného. Skutečnost je však trochu jiná. Abychom vše pochopili, podíváme se nejprve do historie. IPA je zkratka pro India Pale Ale, což bylo první světlé pivo na světě spojované s anglickými pivovary v první polovině 19.století.

Poprvé bylo vařeno pro anglické vojáky a civilní zaměstnance v Indii. Toto pivo spojovalo vlastnosti světlého piva typu Ale a v Británii oblíbeného piva typu Bitter. Vzniklo tak polotmavé pivo s vysokou hořkostí, které dokonce inspirovalo sládky v tehdejším Rakousko - Uhersku a v Německu při vaření tehdy nových ležáků. Pivo Ale bylo silně chmeleno, protože chmel svými antibakteriálními účinky pomáhal spolu s vyšším obsahem alkoholu pivo ochránit před zkažením během dlouhé přepravy do Indie.

Časem získalo toto pivo oblibu nejen v Indii ale i doma v Anglii, a nakonec proniklo do celého světa. Dnes se nejvýraznější piva typu IPA vaří v USA (American style IPA), kde tamnější sládci dovedli tento typ piva k dokonalosti.

IPA je svrchně kvašené polotmavé pivo vařené z ječných sladů a tří druhů aromatických chmelů. V našem případě kombinujeme Žatecký poloraný červeňák a americké chmely Amarillo a Cascade. Výsledkem je polotmavá šestnácka, kombinující plnosladovou chuť vysoké hořkostí s výrazným chmelovým aroma. Pivo „IPA Saint Norbert„ budete moci poprvé ochutnat v Klášterním pivovaru Strahov 30. dubna 2010. IPA je v našich krajích vzácný host a Vy máte jedinečnou příležitost se s ním seznámit.

K tomuto speciálu jsme pro Vás připravili také několik tradičních anglických pokrmů, které budete moci ochutnat ve dnech 30.4. – 9. 5.2010.

Zdroj: Klášterní pivovar.cz


Velikonoční pivo Sv. Norbert

[pondělí, 22. březen 2010]

Čas pádí jak splašená herka a dnes již nikoho nezajímá zápletka prvního dějství.“ Tak praví klasik o běhu času. Tuto pravdu si v našem pivovaru uvědomujeme zejména v souvislosti s uvedením speciálních sezónních piv. Vždy, když začínáme vařit pivo k nějaké příležitosti, je tato doba ještě hodně vzdálená - měsíc, dva. Když se naopak pivo narazí a pije, je již doba vaření zapomenuta.

Co se však musí stát, abychom si mohli pochutnat třeba na velikonočním světlém speciálním ležáku? Šest týdnů před zamýšleným prodejem se napustí varný kotel teplou vodou (cca 51°C) a vysype se do něj rozšrotovaný ječný slad. Množství a druh sladu nám určuje budoucí barvu a sílu piva. Při dalším procesu se uvolní z rozdrcených zrn sladu škrob. Tento proces se jmenuje vystírka a rmutování (u nás probíhá dvourmutovým způsobem). Za zvýšené teploty (cca 74°C) dochází pomocí sladových enzymů ke změně škrobu na jednoduché cukry (maltoza, glugoza) tento proces se jmenuje zcukření. Dále oddělíme mláto od sladiny a následuje dvouhodinový chmelovar. Při chmelovaru se povaří sladina s žateckým chmelem a produkt takto získaný se nazývá mladina. To je tedy výsledek prvních osmi hodin.

Dále mladinu zchladíme a v tzv. spilce začne proces kvašení, při kterém je s pomocí pivovarských kvasinek cukr v mladině změněn na alkohol. Proces kvašení trvá v závislosti na síle piva od osmi do dvanácti dnů. Silnější pivo potřebuje delší čas, protože mladina obsahuje více cukru. Dalším a posledním procesem je zrání piva, tzv. ležení. Odtud pochází slovo ležák. Během ležení klesnou zbylé kvasnice ke dnu a chuť piva se zakulatí a barva vyčistí. Po minimálně třiceti dnech je pivo hotové.

U nás v Klášterním pivovaru Strahov se pivo nefiltruje ani nepasterizuje. Může se rovnou stočit do sudů a lahví a konečně se můžeme napít. Letos ochutnáme velikonoční 13% speciál poprvé 26. března, tedy týden před Velkým pátkem. Je to typ piva, který spadá do kategorie Bohemia Pilsener. Je to středně prokvašené, středně tělnaté pivo s vyšší hořkostí (cca 40 jednotek hořkosti, IBU) Spolu s ním je možno okusit i některou ze specialit našeho velikonočního jídelníčku , který je sestaven tak, aby se umocnil chuťový zážitek z pokrmu a piva navzájem.

Zdroj: Klášterní pivovar.cz



Máte špatný pocit z toho, že jste již vystřízlivěli ze Silvestra, a zároveň pocit prázdnoty po vánočním a silvestrovsko-novoročním přejídání? Pak přijďte na Tříkrálové pivo.

Foto

Nezoufejte, známe tyto pocity a víme, že do teplého jara je ještě daleko. Připravili jsme něco, co vás zbaví všech zimních depresí. Máme zcela nové Tříkrálové pivo, navazující na tradici silných zimních piv, která v minulosti umožňovala našim předkům přežít tuhé zimy. Dnes v době globálního oteplování nehrozí metry sněhu, ale silné pivo přijde i tak vhod.

Představujeme Tříkrálové pivo

Je to šestnáctistupňový speciál uvařený z pšeničného a ječného sladu, svrchně kvašený, polotmavé barvy. Jeho lehce ovocná chuť a vůně je výrazným příslibem přicházejícího jara. Je to speciál uvařený pro uvítání Tří králů, který vhodně doplňuje portfolio našich speciálních piv.

Zabijačkové menu

Aby pivo mohlo působit jako prostředek na zapití dobrého jídla, nezapomeňte na naše zabijačkové menu, které jsme sestavili pro tuto roční dobu.

V souladu s tříkrálovou koledou můžete celé sezení v naší restauraci zakončit jedním "černým vzadu”.

Na Tříkrálové pivo a zabijačkové menu vás zve www.klasterni-pivovar.cz

Zdroj: Sdělení iDnes.cz | Komerční sdělení


Zavést na tuzemský trh nový pivovar, vyrábět kvalitní mok a navíc se prosadit mezi zaběhnutými podniky není tak lehké, jak by se v zemi milovníků piva mohlo jevit. Příkladem může být rozjezd soukromého podniku Aleše Kocvery, který před 10 lety zakoupil rozsáhlý objekt bývalého klášterního pivovaru Strahov od vedení tamějších premonstrátských mnichů. Člověk s dosavadní praxí v úspěšném pivařském koncernu a pozitivním vztahem ke zlatavému moku se vydal na nejistou cestu, když zakoupil zchátralý komplex a, jak sám říká, v nejhorších časech se dvacetkrát za den zamýšlel nad ukončením své vize. Právě vytrvalost a také unikátní atmosféra historického objektu mu pomohla přečkat dobu narůstajících dluhů. Nyní pivovar pana Kocvery spíše prosperuje i navzdory probíhající finanční krizi. Zaměstnanci mají jednoduché vysvětlení: lidé v Česku mají rádi pivo čím dál více.

Foto

Část bývalého pivovaru v premonstrátském klášteře zakoupil Kocvera v roce 2000 a rozhodl se v místních sklepech obnovit zašlou činnost. Na historickou hodnotu svého podniku je náležitě hrdý. "Ta hospoda i ten pivovar jsou tady od nepaměti. První dochované písemné zmínky jsou už z 15. století. Za tu dobu se akorát změnil způsob splácení nájmu. Dříve se platilo 60 kop grošů, tučný zajíc a libra pepře, dnes se platí všechno v korunách českých," směje se Kocvera. O nabídce odkoupení se před deseti lety dozvěděl náhodou. Do rekonstrukce poničených prostor musel vložit značné náklady, které se neobešly bez úvěrů. "Probíhala na etapy a hodně rychle, celá proměna obrovského objektu proběhla od června roku 2000 do dubna roku 2001, kdy už vlastně fungovalo všechno v podobě, v jaké zde lze vidět dnes," dodává.

Foto

Samotné opravy a nákup vybavení si vyžádaly několik milionů korun, očekávaná úleva však nepřišla ani po otevření provozu přilehlé restaurace. K dluhům za rekonstrukci se proto přičítaly i ušlé zisky z běžného chodu. "Bylo to hrozné vypětí od rána do večera, výdaje byly obrovské, mnohem větší než jsme si představovali a vlastně po tom roce, kdy byla hospoda otevřena, tak žádné ulehčení nepřišlo, protože hospoda byla nová. To bylo úplně nejhorší období. Někdy od roku 2003 jsme už začali vydělávat a situace se výrazně zlepšila," tvrdí majitel.

Foto

Bez úvěru se přestavba neobešla

Celkové náklady odhaduje pan Kocvera zhruba na 20 milionů korun. Zahrnuje tam kromě stavebních úprav i pořízení veškeré výrobní technologie a vybavení. "Nepocházím z rodiny restituentů ani milionářů, takže jsem si na to všechno musel vzít provozní úvěr, i spousta zařízení se nakoupila na dodavatelský úvěr, ale to jsou věci, které už jsou dneska v podstatě zaplacené," dodává. Jednou z nejtěžších věcí v pivovarnickém podnikání je podle pana Kocvery sehnat dobré a spolehlivé zaměstnance. Během 10 let se u něj vystřídalo zhruba 250 lidí. Výjimkou kvůli krádeži nebo opíjení prý nebyly ani vyhazovy ještě v den nástupu.

Foto

Počet činných průmyslových pivovarů se u nás v posledních několika letech drží kolem 50, minipivovarů je ještě zhruba o 20 více. Recept na proměnu zadlužené firmy v prosperující není její majitel schopen jednoznačně pojmenovat. Během své podnikatelské dekády vyzkoušel mnoho metod včetně účasti na cestovních veletrzích, reklamních akcí nebo inzerátů. "Nikdy nejde nic hladce a nikdy to nešlo tak, jak jsem si představoval, ale bylo to díky tomu, že jsem byl strašně naivní a myslel jsem si, že se všechno udělá levou zadní. Ale co si člověk neudělá sám, tak to nemá," říká.

Celý článek včetně videa naleznete zde...

Zdroj: ČT24.cz


Není pivo jako pivo. To ví u nás v Čechách nejen každý pivař, ale i každé malé dítě. Je pivo pro každodenní napití a je pivo výjimečné, jeho pití je malým svátkem.

Foto

Mezi sváteční pivo se bezesporu řadí pivo, které vaří

Klášterní pivovar Strahov.

I piva z tohoto pivovaru se dají dělit na pivo všední a na pivo sváteční. Mezi sváteční bezpochyby patří všechny sezónní speciály. Vzhledem k pokročilé roční době již letos nestihneme velikonoční, letní či podzimní speciál a tak zbývá vánoční polotmavý ležák.

Foto

Od 1. prosince můžeme ochutnat pivo nejsvátečnější a sice vánoční, nejsilnější pivo z kolekce Klášterního pivovaru Strahov. Je to celosladové spodně kvašené pivo, v jehož chuti se objevuje použitý český, mnichovský, karamelový a karapils slad. Jeho síla - tělnatost je vyvážena poctivou dávkou chmele. Ve světě toto pivo spadá do kategorie Doppelbock a nabízí dokonalou harmonii. Užijte si to nejlepší z našich polí a chmelnic v čase Vánoc.

Zcela unikátní je každoroční uvedení tohoto piva do prodeje. Je provázeno posvěcením a zpívanou vánoční – pivní mší, kterou tvoří nesmrtelná hudba Jakuba Jana Ryby doprovázená parafrázovaným pivovarským textem.

Mši provede Strahovský chrámový sbor a orchestr Collegium Strahoviense pod vedením Vladimíra Roubala. Ta letošní se koná 1. prosince 2009 od 19:00 a vstupenky na ni je možno zakoupit v Klášterním pivovaru Strahov.

Foto

Od této slavnosti dále až do Vánoc se bude točit toto unikátní dvacetistupňové pivo. Ovšem skvělé pivo se v tomto malém pivovaru a jeho restauraci na Strahově točí celý rok.

Zdroj: Sdělení iDnes.cz | Komerční sdělení


Podzimní tmavé pivo

[úterý, 6. říjen 2009]

Plakátek

Zdroj: Klášterní pivovar.cz


Nepříznivá recenze Klášterního pivovaru Strahov, kterou jsme otiskli v rubrice Gourmet (E15, 29. 10. 2008, U suchého rohlíku), měla nečekaně razantní odezvu. O provedených opatřeních informoval manažer minipivovaru pan Marek Kocvera autora článku Václava Sochora. Ten mu na jeho dopis odpověděl. Otiskujeme z obou vyjádření.

Z reakce Marka Kocvery

Velice nás mrzí nepříjemná událost, kterou popisujete ve svém článku U suchého rohlíku v areálu Strahovského kláštera, a přijměte prosím naši dodatečnou omluvu. Personál popsaný v článku byl okamžitě propuštěn a přijali jsme opatření, která by měla v budoucnu zabránit případným trapasům podobného ražení. Po přečtení Vašeho článku jsem se zcela upřímně vyděsil a byla to ona pověstná poslední kapka. Chvíli jsem uvažoval o zavření pivovaru...

Pivovar vlastními silami budujeme již několik let, během kterých jsme zaznamenali mnoho úspěchů i neúspěchů, ale až doposud se jednalo o normální budování firmy a značky. Během posledního roku se čím dál častěji setkávám s problémy s personálem a věřte, že byly vždy radikálně řešeny... Praha obecně trpí nedostatkem kvalitního personálu, což se v nejméně vhodnou chvíli projevilo i u nás...

Po sérii úspěchů s pivem a kladných hodnocení, to je první negativní ohlas, který ale svým významem pro naše podnikání kalí všechny pozitivní ohlasy. Jdeme dál, máme nový personál, sám se vracím ze své kanceláře k obsluze...

Z reakce Václava Sochora

Byla by hrozná škoda, kdybyste kvůli jednomu článku svůj podnik zavíral. Pivo máte výtečné. Najít dobrý personál je téměř nadlidský úkol, říkají mi to všichni restauratéři. Bohužel právě obsluha tvoří klíčovou část dobré či špatné zkušenosti hosta s podnikem...

Moc Vám přeji, abyste podobných ohlasů měl co nejméně. Ideálním výsledkem by bylo, kdyby teď šlapalo vše perfektně. Moc bych Vám to přál - už jen kvůli tomu neobyčejnému e-mailu, který jste mi poslal...

Zdroj: E15.cz


Speciály ze Strahova

[čtvrtek, 10. květen 2007]

Klášterní pivovar Strahov patří mezi nejmenší a zároveň nejstarší pivovary v Čechách. Historie pivovaru je doložena nejpozději v roce 1400, kdy byl pronajat měšťanu Petrovi za čtyři kopy českých grošů. Pivovar vždy patřil ke klášteru řádu premonstrátů, který byl založen už roku 1140. V průběhu času byl několikrát zničen, během husitských válek, během třicetileté války, zde měli Švédové ložírování. Dnešní podobu budovy získaly při přestavbě v roce 1629, o které rozhodl opat Kašpar Questenberk. Pivovar byl definitivně zavřen na počátku 20. století, kdy musel ustoupit rozvoji velkých průmyslových pivovarů. V roce 2000 dostala tyto budovy do pronájmu soukromá společnost a zrekonstruovala je na pivovar a restauraci.

V současné době vyrábí šest druhů piva Sv. Norbert nazvaného podle zakladatele řádu premonstrátů. Dva druhy - a sice jantarovou 13% a černou 14% vaří celoročně. Dále produkuje čtyři druhy sezonních piv. V prosinci se vaří speciální 18% vánoční pivo - velice silné, obsahuje až 9 % alc. Na jaře je to opak k silnému vánočnímu pivu - velikonoční světlý ležák, který je vařen na oslavu přicházejícího jara a oslavu největšího svátku v klášteře - Velikonoc. Poté pokračuje přes léto s pšeničným speciálem a konečně na podzim je to speciální tmavý ležák (16%) - vařený z čerstvě sklizeného chmele. Všechna piva jsou vařena podle tradičních receptur a z přírodních, výhradně českých surovin. (iHNed)


Už na přelomu 13. a 14. století se v premonstrátském klášteře v Praze na Strahově vařilo pivo. Pivovar tam sice na začátku minulého století zanikl, ale téměř sto let poté se jej podařilo znovu obnovit. A už po pěti letech provozu se minulý týden dostalo té nejdůležitější osobě v pivovaru titulu sládek roku.

„Je to veliký závazek, musím se teď snažit dělat co nejlépe svoje řemeslo, protože lidé budou zvědaví na pivo od sládka roku,“ usmívá se hrdě Martin Matuška, jehož jméno zmíněným titulem ověnčilo Sdružení přátel piva. Hrdě předvádí pivovarskou technologii od varny až po ležácké tanky a se zápalem vypráví o polotmavém a černém pivu sv. Norbert, které vaří. „Žádné filtrování, pasterizace, ani konzervace. Je to čistý přírodní produkt, opravdový tekutý chléb,“ vysvětluje sládek.

Pivovar je v klášteře v dlouhodobém pronájmu a sídlí na jiném místě než ten historický. „Objekty jsou hezky zrekonstruované a i vztahy mezi komunitou a pivovarem jsou skvělé. Jsou tu velmi vstřícní, rádi nás vidí a my sem rádi zajdeme, zvlášť s návštěvami,“ říká bratr Gilbert, který si pochvaluje mok z dílny místního sládka: „Pořád říkám, že se černé pivo mělo jmenovat po mém patronovi, svatém Gilbertovi,“ podotýká s šibalským úsměvem. Největším znalcem piva v komunitě strahovských premonstrátů je prý bratr Václav. „On o pivo doslova pečuje. Když ho máme, stará se, aby bylo správně vychlazené, a při větších oslavách, když pozveme hosty, opatříme sud a on dělá hlavního výčepního,“ říká bratr Gilbert.

U piva se na Strahově schází státníci, jejich manželky, ale s návštěvou sem prý z nedalekého arcibiskupství čas od času přijde i pan kardinál. „Pije-li se pivo v přiměřené míře, tak lidi spojuje. I dva cizinci, když sedí vedle sebe, si o něm povídají. U láhve vodky se takové řeči nevedou,“ připomíná sládek roku známý fakt, že pěnivý nápoj lidi spojuje.

Jak jsme zjistili, žehná se nejen víno na Moravě, ale i pivo na Strahově. „Místní duchovní správce P. Hugo Zikmund OPraem. požehná speciální vánoční várku devatenáctistupňového piva při slavnosti 5. prosince. Vystoupí tu i místní chrámový sbor s pivní adaptací Rybovy vánoční mše,“ chlubí se Martin Matuška a spěchá zpět k práci. „Dej Bůh štěstí, říkáme my pivovarníci,“ loučí se ve spěchu, aby včas navařil další várku piva pro své zákazníky. (Katolický týdeník)



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI