Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Černá Hora včera slavnostně otevřel novou spilku

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Černá Hora včera slavnostně otevřel novou spilku

[středa, 18. červenec 2012]

Pivovar Černá Hora na Blanensku včera slavnostně otevřel novou spilku. Deset nových otevřených kvasných kádí o celkovém objemu 2.300 hl za téměř 20 mil. korun umožní zvýšení kapacity pivovaru o 20 %. Pásku v novém provozu společně přestřihli Zdeněk Radil, generální ředitel skupiny Pivovary Lobkowicz, pod kterou černohorský pivovar patří, a Vlastimil Zedek, dlouholetý sládek pivovaru.

Pivovar Černá Hora se v posledních letech pohybuje na hranici výrobní kapacity, zejména v letních měsících bývá poptávka po černohorském pivu natolik vysoká, že ji pivovar téměř nebyl schopen uspokojit. Limitujícím faktorem byla právě spilka. „Na spilce probíhá hlavní proces kvašení piva. U nás jsme si vždy zakládali na tom, že vaříme poctivé pivo. Proto jsme se vydali cestou klasických otevřených kádí a ne vysokých CK tanků, kdy pivo najednou kvasí a dozrává v jedné nádobě. To sice šetří kapacitu, energii i personál, protože se zkracuje technologický postup, ale na chuti piva a jeho pitelnosti je to znát. A my takzvaná europiva vařit nechceme,“ uvedl Vlastimil Zedek.

Výstavba nové spilky byla zahájena na konci listopadu loňského roku a trvala až do letošního dubna, kdy byl spuštěn zkušební provoz. Během rozšiřování spilky nedošlo k žádnému omezení provozu pivovaru. Nová spilka je umístěna v nástavbě nad 2. nadzemním podlažím hlavního výrobního monobloku. Na nástavbu s nosnou ocelovou konstrukcí byly osazeny spilečné nerezové kádě. Vzhledem k tomu, že každá z nich vážila na 1,5 tuny, musel je vyzvednout a skrze střechu spustit do budovy pivovaru jeřáb. Protože se spilka nachází v bývalých půdních prostorech, bylo kromě kádí samotných nezbytné sestavit a uvést do chodu také potrubní propojení a nová čerpadla. Kompletně byly provedeny nové rozvody elektroinstalace včetně osvětlení a montáž vzduchotechnického zařízení.

Generálním dodavatelem byla boskovická firma STAVOS, spol. s r.o., projektovou část zpracovala havířovská firma P - PROJEKTA, spol. s r.o., dodavatelem technologie je brněnská společnost GEA Process Engineering s.r.o. a chlazení dodal PRUMCHLAD, s.r.o. sídlící v Čermné nad Orlicí.

Pivovar Černá Hora vyrábí 15 druhů různých piv, což je pravděpodobně nejvíce z průmyslových pivovarů v celé republice. Dále vyrábí 2 míchané nápoje Refresh a 10 druhů nealkoholických nápojů.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI