Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Radegast přichází s unikátním řešením ekologické likvidace odpadních etiket

Co se píše o pivovarech a pivu


Radegast přichází s unikátním řešením ekologické likvidace odpadních etiket

[středa, 29. únor 2012]

Řešení, jak ekologicky naložit s odpadními pivními etiketami, našli specialisté na oblast udržitelného rozvoje v pivovaru Radegast ve spolupráci s odborníky na kompostování. Odpad, který vznikne při důkladném mytí skleněných lahví před jejich opětovným naplněním, nyní slouží jako vedlejší surovina pro výrobu kompostu. Ročně tak nově putuje 400 tun odpadních etiket do kompostárny, kde se během 90 dnů promění v průmyslový substrát. Ten lze využít například při rekultivaci skládek, úpravě okolí cest a dalších staveb.

Druhotné využívání odpadů je jednou z oblastí trvale udržitelného rozvoje, na kterou jsme se úzce zaměřili. V tuto chvíli již ekologicky nakládáme s drtivou většinou odpadů. Etikety byly jednou z posledních oblastí, kde jsme hledali řešení,“ řekl manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

Projekt začal v září roku 2011 vzorkováním, analýzami a zkušebními návozy etiket do kompostárny. Oficiální úřední povolení ke kompostování etiket získala spolupracující kompostárna v prosinci 2011.

Know – how na kompostování etiket je do budoucna využitelné jako ekologické řešení pro řadu potravinářských firem, které dosud vyvážely odpad z čištění lahví na skládku. Kompostování je navíc levnější. Pivovar ročně ušetří asi 200 tis. Kč,“ dodal Kaňák.

Při kompostování tvoří odpadní etikety 30 %, dalšími složkami jsou odvodněné kaly z čistíren odpadních vod, odpadní zeleň a tekuté odpady. Zrání kompostu probíhá ve speciálních prostorech 90 dnů. Teplota uvnitř kompostu dosahuje až 80 stupňů.

Výsledkem řízeného procesu za přísného dohledu odborníků ze specializované firmy je rekultivační substrát, který je certifikovaný u Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Tisková zpráva


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

jiri.kana

čtvrtek, 1. březen 2012
08:40

jiri.kana

Ideální recyklaci bych si představoval jinak:
Etikety zalít vodou a rozšmelcovat. Nalít na to enzym (celulázu), aby se papír rozložil na jednoduché sacharidy. Vysrážet a odfiltrovat hliník. Roztok sacharidů přidat do várky jako surogaci.
Po takovém pivu by se utloukli zejména sběratelé etiket.
Přiznávám ale, že to nemám technologicky dotažené.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 29. únor 2012
23:04

jiri.kana

to Dwarf:Když on už se ten pojem staniol používá tak nějak přeneseně pro všechny ty tenký fólie a ne každý (jako my dva) v tom názvu ten cín automaticky vidí. Mimochodem, cínovou fólii jsem ještě nepotkal (a chtěl bych, dalo by se s tím zkusit nějaké tavení).
Je to tak trochu podobné, jako třeba termín "maggi" pro hydrolyzované živočišné kdovíco, co si lidi kdovíproč lijí do polévek. A nebo třeba jako termín "pils", používaný taky pro všechno možné. Mimochodem, s opravdovým pilsem jsem se už potkal (a chtěl bych někdy zas, dalo by se dobře si na tom pochutnat).


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

16. duben 2024
07:11


posted by: Inzerce

Dwarf

středa, 29. únor 2012
23:51

Dwarf

to jiri.kana: nj, já vím, že většině lidí je fuk, z čeho je staniol, hlavně, že věděj, k čemu to je :-) jen sjem chtěl bejt někdy "chytrej" ;) já si maggi do polívky taky někdy leju, když už je z těch koňskejch kopyt :-)) / to nám nabulíkovali rodiče.../ no a pils pils? to máš dobrý, třeba se ti to zas někdy povede :-) a mně třeba taky...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

sladek

středa, 29. únor 2012
11:53

Ročně tak nově putuje 400 tun odpadních etiket do kompostárny,jistě hezký počin, etikety nejsou jenom papír ale taky jsou potištěné - kolik tun barev /chemie obsahuje oněch 400 tun etiket / a kolik se jí dostane do průmyslového substrátu?


napsal(a): sladek (sladek.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

DanDv

středa, 29. únor 2012
17:55

to sladek: Přesně tuhle otázku jsem si taky položil. V celé řadě barev jsou totiž obsaženy těžké kovy. Pokud se bude tento kompost používat jako hnojivo, pak doufám, že jen pro ječmen používaný v Nošovicích.


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

Jana

středa, 29. únor 2012
18:23

Jana

to DanDv:
Aniž bych se této chemičky chtěla zastávat, ale v článku se píše, že mají "oficielní úřední povolení". A to je někdy véélký problém získat a není to jednoduchá záležitost. Kromě mocného papírování se dělají i chemické rozbory. Tolik jen na okraj, co se tam děje a co tam ve skutečnosti dali k posuzování, nevím.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 29. únor 2012
18:30

Roman Holoubek

to Jana: Kolegové, v článku se píše o kompostování na využití pro "rekultivaci skládek, úpravě okolí cest a dalších staveb". Takže jde jen o zpracování pro účely především ve stavebnictví. Tož žádné obavy.

Jinak, když jsme u těch kovů, tak etikety Radegastu jsou na metalickém papíře, takže mimo kovy z barev, tam máme ještě i další.


jiri.kana

středa, 29. únor 2012
18:35

jiri.kana

to Roman Holoubek:Na čem se to dělá, na hliníku? Hliník je třetí nejrozšířenější prvek zemské kůry :-)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 29. únor 2012
20:18

Roman Holoubek

to jiri.kana: Jirko, dělám s tím, ale na sto procent si nejsem jistý. Dostal jsi mne, ale jako Ty se domnívám, že na hliníku. Já to znám jen pod obchodní značkou Aluket.


jiri.kana

středa, 29. únor 2012
20:35

jiri.kana

to Roman Holoubek:Je-li v tom slově "alu", pak je to jasné.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Jarek

středa, 29. únor 2012
21:12

to jiri.kana: Ano, je to hliník a také je nutno vzít v úvahu staniol (také hliníková folie) na hrdle láhve, který se také myje v myčce lahví.


napsal(a): Jarek [Odpovědět]

Dwarf

středa, 29. únor 2012
22:49

Dwarf

to Jarek: staniol je cín, jak už plyne z názvu ;) na rozdíl od alobalu...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI