Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Comenius, Prezident a Speciál z Chotěboře

Co se píše o pivovarech a pivu


Comenius, Prezident a Speciál z Chotěboře

[pondělí, 19. prosinec 2011]

Je tady další trojka pivních speciálů. Které z nich si vyberete pro vánoční svátky?

Comenius 14° z Uherského Brodu

Zní to překvapivě, ale Uherský Brod patří k tradičním pivním městům. Už ve středověku mělo několik zdejších domů várečné právo, do cechu pivovarníků patřil i otec Jana Amose Komenského. Měšťané si pak postavili společnou varnu, kterou po třicetileté válce nahradil panský pivovar. Moderní výrobnu vybudoval v roce 1894 sládek František Bedřich Janáček.

Pivovar Janáček dnes jižní Moravu zásobuje šesti druhy piv, místo ve výstavu má třeba i jantarový ležák vídeňského typu. Protože ale zítra začíná sváteční čas adventu, zaměříme se na speciál Comenius. Ten byl takto pojmenován právě na počest Učitele národů.

Foto

Světle zlaté pivo vzniká z žateckého chmelu a moravského ječmene, dlouhé kvašení mu dodává 6 % alkoholu. Vysoká, čistě bílá pěna ve sklenici po nalití zůstává, doprovází ji pronikavá ječmenná vůně. V ústech Comenia charakterizuje proměnlivá chuť s mandlovým odkazem a delším požitkem. Říz přichází se zpožděním a rychle pomíjí.

Na návštěvu do uherskobrodského pivovaru je možné po domluvě zavítat každý všední den. Vyjde vás na sto korun, a pokud budete chtít další hodinu ochutnávat pivo přímo ve staré varně, připlatíte si ještě padesátikorunu.

Prezident 14° z Třeboně

Panstvo na třeboňském hradě si sice pivo ve speciální pánvi vařilo už v polovině 14. století, pivovar tu byl ale založen "až" v roce 1379. Petr Vok z Rožmberka pak výrobnu rozšířil a přidal nové sklepy. Současnou podobu získal podnik ve druhé polovině 19. století.

Regent dnes produkuje sedm druhů piv, hned tři z nich jsou speciály. Pro čas adventu jsme vybrali světlý speciál Prezident. Podle sládka se toto pivo se šesti procenty alkoholu vaří podle archivní receptury z čisté chmeloviny ze Žatecka a českého sladu.

Foto

Zažloutlá pěna po nalití ve sklenici dlouho nevydrží, alespoň se rychleji objevuje ostrá jantarová barva. Jemná vůně dokresluje semišově hebký říz. Chuťový zážitek pak beze zbytku završuje celkově bezvadný dojem - prvotní náznaky hořkosti se ve vteřině obracejí do křehce sladkého požitku.

Návštěvníky vidí v Třeboni rádi. Otevřeno je každý všední den, zájemci se musí objednat předem po telefonu nebo na vrátnici. Za sto korun ochutnáte zdejší pivo, a ještě si domů odnesete dárkové balení Regenta. Tečkou za prohlídkou bývá chvilka strávená v tradiční Schwarzenberské restauraci.

Speciál 13,5° z Chotěboře

Několik stovek let dlouhá historie, dřevěné vany či renesanční štíty varny... V pivovaru Chotěboř nic z toho nenajdete. Podnik byl v městečku na Českomoravské vrchovině založen teprve v roce 2009. Sídlí v moderní budově a pivo tu – prý podle tradičních receptů – kvasí v nerezových kádích.

Za těch pár let se Chotěboř zapsala do české pivní mapy zřetelným písmem a posbírala i několik ocenění, naposledy v listopadu za svou desítku. Sortiment tvoří šest piv, sládek Oldřich Záruba navíc k Velikonocům a Vánocům připravuje nepasterovaný tmavý sváteční speciál s karamelovou příchutí. Základem je moravský slad, žatecký chmel a voda z Vysočiny.

Foto

Jemná, ale průbojná, nasládlá kávová vůně provází speciál při nalévání do sklenice. Zlatavě bílá pěna, která sice není vysoká, ale zůstává dlouho, příjemně kontrastuje s tmavě rumovou barvou piva. To navíc stále probublává. Říz piva je minimální, cukrová chuť umně skrývá šestiprocentní alkoholový náboj.

Navštívit celý chotěbořský pivovar můžete jen jednou do roka při dnu otevřených dveří, ten nejbližší bude příští rok v květnu. Častěji tu ale pořádají pivovarská odpoledne, při kterých vám ukážou alespoň výrobnu.

Zdroj: Lidovky.cz | Autor: Ondřej Stratilík

http://www.lidovky.cz/comenius-prezident-a-special-z-chotebore-ffh-/dobra-chut.asp?c=A111209_155649_dobra-chut_glu


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dwarf

pondělí, 19. prosinec 2011
18:30

Dwarf

mno, dal bych si...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 19. prosinec 2011
19:33

jiri.kana

to Dwarf:Tak si dej. Vánoční Chotěboř prý mají u vás v Hyperalbertovi, 14 z Třeboně mají snad všude a Comenius se v nějakém KBalíčku vždycky njde.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
23:02


posted by: Inzerce

emu

pondělí, 19. prosinec 2011
20:21

emu

to jiri.kana: no já nevím, ale 14 z třeboně jsme měl naposledy před asi třemi lety, od tý doby je to třeba tady v praze nesehnatelný, aspon podle mě. dwarf nevim odkud je, ale pokud není z třeboňska, což myslím není, tak to tak snadno dostupný zase nebude


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Chody

pondělí, 19. prosinec 2011
20:39

Chody

to emu: V plzeňským Tescu jsem Prezidenta toto čtvrtletí viděl...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Jana

pondělí, 19. prosinec 2011
20:51

Jana

to emu:
V Praze je téměř vždy v TESCu Eden.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Tchoř

úterý, 20. prosinec 2011
21:23

to emu:
Trochu předražený je trvale v bufetu na Masarykově nádraží (směrem k metru), pěkně chlazený tuším za 25,- + láhev


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

hasa

úterý, 20. prosinec 2011
22:16

hasa

to emu: 14 trebonska + dalsi mnanky, napr policka kacov krakonos vanocni... stabilne zde = http://www.firmy.cz/detail/2358595-jiri-kanka-praha-kobylisy.html


napsal(a): hasa [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 19. prosinec 2011
21:17

Dwarf

to jiri.kana: no, tak to já se tam zkusím podívat :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

milan

pondělí, 19. prosinec 2011
21:59

Milan

to Jana: V Tescu Letňany taky..


napsal(a): milan [Odpovědět]

honza1205

pondělí, 19. prosinec 2011
22:40

honza1205

to Jana: I v Teccu Letňany.Včera jsem je tam kupoval.


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

emu

úterý, 20. prosinec 2011
00:01

emu

to Jana: Tak díky. Já se pohybuji na jihozápadě Prahy a ani v Tescu Zličín, ani Anděl, prezidenta nepotkávám... tak asi do toho edenu vyrazím :)


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI