Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

E15: V Česku ubývá hospod, po stovkách ročně

Co se píše o pivovarech a pivu


E15: V Česku ubývá hospod, po stovkách ročně

[čtvrtek, 1. prosinec 2011]

V posledních dvou letech v Česku ubývá restaurací, hospod a výčepů s točeným pivem, ročně jich podle odhadu odborníků zmizí z mapy až několik set. Ve čtvrtek o tom informoval deník E15.

Pokles počtu podniků s nabídkou čepovaného piva nastává od roku 2009 a tento trend stále pokračuje. Jde o roční úbytek zhruba o procento až dvě,“ řekla deníku výkonná ředitelka výzkumné agentury Data Servis informace Marcela Šimková. Důvodem je obecný pokles spotřeby čepovaného piva způsobený dopady krize a snahou lidí šetřit, ale také změnami v chování a zvyklostech návštěvníků hospod a restaurací.

Konzumují menší počet piv při jedné návštěvě podniku, než tomu bylo před několika lety, a preferují nealko nápoje nebo je častěji kombinují s pivem. „Částečně za tímto poklesem může být i mírně rostoucí spotřeba piva doma, na chatách a chalupách,“ podotkla.

S údaji Data Servisu souhlasí i výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Spotřeba čepovaného piva klesá od roku 2008 podle odhadu svazu o tři procenta ročně, naopak o procento roste prodej lahvového a o dvě procenta pak fenomén posledních dvou let prodej piva v PET lahvích. Tržby za čepované pivo v restauračních zařízeních přitom podle Veselého tvoří zhruba čtvrtinu všech příjmů podniku.

Další čtvrtinu tvoří jídlo a zbylou polovinu pak ostatní položky z jídelního a nápojového lístku, například káva, čaj, víno a tvrdý alkohol. Pokles spotřeby čepovaného piva tak má výrazný vliv na tržby hospod a některé to neunesou.

Počet hospod po revoluci prudce stoupl, takže nyní se vývoj projevuje jejich poklesem,“ podotkl Veselý. Největšího počtu dosáhly hospody s čepovaným pivem předloni, kdy podle odhadů existovalo na území České republiky přes 50 tisíc zařízení s nabídkou jídla a pití, zhruba v polovině z nich i s čepovaným pivem; ostatní jsou například fast foody či stánky s občerstvením, kde se pivo netočí.

Zdroj: Kurzy.cz | Autor: Libor Popela | Mediafax

http://zpravy.kurzy.cz/295747-e15-v-cesku-ubyva-hospod-po-stovkach-rocne/


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Igusim X

pátek, 2. prosinec 2011
20:30

Pánové, hlavu vzhůru. Pokud na jídeláku najdu krásně napsáno "kuřecý řýzek" tak už tam nevlezu, takže ono to sice není v pravopisu, ale je-li pravopis na určité úrovni je podobné vše ostatní.
Kdysi bylo v každém městečku tolik hospod kolik bylo v tom městečku ochotných zákazníků ty hospody navštívit. Jinak to nebude ani dnes, s tím se smiřme a nechtějme to měnit medovým pivem. To prostě nefunguje.
Osobně budu radši až těch hospod bude méně, ale nenarazím na hospodu s "řýzkem" a tomu odpovídajícím personálem a tím pádem i prostředím.
Pivu zdar a tomu dobrému zvlášť.


napsal(a): Igusim X (igusim(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jirka

pátek, 2. prosinec 2011
14:01

Několik připomínek k vašim názorům. Pokud to někomu pomůže, rád bych se omluvil za své pravopisné chyby. Jen by mě zajímalo, co na to říkají naši vietnamští spoluobčané, kteří mývají ve svých názvech často chyby a vaří zaručeně z čerstvých surovin gastronomické zázraky. Nad chybami se pousmějeme a napereme si břicho smaženými nudlemi. Nechci a ani nemůžu se s nimi srovnávat, ale rozhodně se jim nevede zle. K vámi často zmiňovaným změnám v restauracích bych rád uvedl modelovou situaci. Je vám čtyřicet let, dvacet let pracujete v oboru a z toho deset let provozujete restauraci, tzn. že prakticky nic jiného neumíte, možná ani tohle ne. Navíc máte tři zaměstnance, které musíte uživit. Případná "drobná změna" s sebou nese ale i riziko, že to nevyjde. Ano, to je podnikání. Ale každý si svým vlastním selským rozumem dokáže spočítat, co přináší případný neúspěch. Tři lidi přijdou o práci a zaměstnavatel jim vyplácí odstupné. Nedodržení smlouvy s pivovarem - další peníze. Drobná změna s sebou samozřejmě nesla i částečnou změnu interiéru (také to nebylo zadarmo) a restauratér, který už vlastně nemá, kde pracovat se může spokojit s tím, že může dělat přidavače zedníkům. Toto je modelová situace, která se mě naštěstí netýká, ale věřím tomu, že takových restauratérů je po republice mnoho. Ne každý má tu schopnost a osobní statečnost takovéto rozhodnutí dělat, protože nejde jen o něj, ale případně o celou jeho rodinu. Já sám jsem nekuřák a v naší restauraci bojkotujeme kuřáky alespoň tím, že neprodáváme cigarety. Co se týče DOBRÉHO PIVA. Byl bych rád, kdyby mi někdo přiblížil, co je to dobré pivo. Je znát, že s touto problematikou máte zkušenost pouze z jedné strany výčepu a jste z větších měst. V obci, která čítá 10000 tis. obyv. i s přilehlými obcemi je těžké najít cílovou skupinu lidí (nekuřáků), kteří by uživili provoz restaurace. Chcete-li mi někdo ukázat, jak se to dělá. V Litomyšli je právě k pronájmu jedna restaurace (bohužel jedna z dvou nekuřáckých). Možná by bylo dobré znát názor na tuto problematiku z řad zaměstnanců a provozovatelů restaurací.


napsal(a): Jirka (veselka(a)lit.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
23:32


posted by: Inzerce

DanD

neděle, 4. prosinec 2011
23:35

DanD

to Jirka:
Vidím ve vašem článku větičku: "nedodržení smlouvy s pivovarem..."
Takže dotace byla, že?
Víte kolik jsem už v praxi poznal hospodských, co doslova brečeli, že musejí pivovaru vracet dotaci, protože neplní výtoč? Na to opravdu velký pozor. Je to sice lákavé dostat na ruku pár set tisíc, ale vy jim za to prodáte svoji podnikatelskou svobodu a stáváte se na pár let nevolníkem pivovaru, který vám může diktovat. A vy nemáte kam utéct.
Jinak co se týče toho kouření, tak by samozřejmě bylo nejjednodušší, aby se prostě zakázalo všude, tak jako už to udělali v celé řadě zemí. Dokonce už i celá řada kuřáků tuto myšlenku podporuje.


napsal(a): DanD [Odpovědět]

Allegro.g.

čtvrtek, 1. prosinec 2011
21:58

Allegro.g.

Počítaj se do toho i herny? Těch je u nás ve městě dvakrát víc než hospod, které, kdyby záleželo na mne, by beztak mohli klidně všechny zavřít na fleku, protože to co tam točej a jak ani nestojí za řeč.


napsal(a): Allegro.g. [Odpovědět]

JardaK

čtvrtek, 1. prosinec 2011
18:25

JardaK

Stačí málo. Dobré pivo a pro ty co nemohou nealko za slušnou cenu, případně automaticky vodu z kohoutku. Dále čistý vzduch a hlavně max. deset dobrých jídel na jídelním lístku. Jenže polovina hospod točí v podstatě totéž a z nealka mají Kofolu a 0,2 l minerálky za pětadvacet. Zahuleno, nebo se alespoň zahuleným předkem musí dojít někam dozadu. A jídelní lístek o sto specialitách, nebo spíše deset polotovarů desetkrát jinak.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 01.12.2011 ve 18:26:34


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Sekal

pátek, 2. prosinec 2011
10:11

Sekal

to JardaK: To si myslím, že je výstižná charakteristika. Ve většině hospod je totiž v nekuřácké části cítit smrad z kuřácké části, proto se v nich s manželkou většinou neusadíme. Kuřácká část také většinou bývá odstrčená nebo oddělená chodbou (např. Štiřín aneb posezení v dětském koutku). Opravdu stačí mít nezahuleno, dobré pivo, víno a trochu normální kávovar a vařit poctivě (kečupový segedín ani svíčková nebo ptáček s moukou mi opravdu nechutnají) - už jsme tady nějaký takový podnik hledali v rámci centra Prahy a nedobrali jsme se k ničemu. Tudíž breky hospodských nechápu, když nabízejí nekvalitní služby nesmějí se divit, že jim nikdo do hospod neleze.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

DanD

čtvrtek, 1. prosinec 2011
15:48

DanD

Hospod je prostě moc. V době konjunktury se uživily, dnes těm dříve veleúspěšným nastaly průměrné časy a těm dříve průměrným prostě došel dech.
Ze své zkušenosti vím, že celá řada hospodských jsou zabejčené konzervy, které nemají ani špetku podnikatelského ducha a pořád ještě nepochopili, že časy, kdy do jejich putyky chodili lidi tak nějak automaticky, jsou dávno pryč a že dnes musí o zákazníka bojovat. A oni nebojují. Sedí na zadku jako pecky a fňukají, že v pátek večer mají ve výčepu 4 hosty a přes týden nikoho a že si nevydělají ani na sociální a zdravotní pojištění.
A když se jim nabídne alternativa (třeba změna značky piva), tak se zhrozí, že pak by přestali chodit i ti čtyří páteční hosté.
A tak to vydrží půl roku, pak to zavřou a do měsíce si tu hospodu pronajme někdo jiný, na 90% úplně stejný trotl, který nezmění ani značku toaletního papíru na WC, natožpak něco podstatnějšího.
Čímž se celý scénář opakuje....


napsal(a): DanD [Odpovědět]

yerka

čtvrtek, 1. prosinec 2011
17:29

yerka

to DanD: Naprostý souhlas s napsaným, možná by také hostinští mohli být i vstřícnější k nekuřákům a třeba by se podivili, že jim tam přijdou i hosté, které tam v životě neviděli.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Jirka

pátek, 2. prosinec 2011
08:44

to DanD: Dovolím si nesouhlasit.Restauraci provozuji zhruba pátým rokem.Na čepu mám čtyři stabilní piva a další dvě rotuji.Snažím se dovážet pivka ze středních,malých a mini.Každý měsíc děláme nějakou zajímavou akcičku,kterou nido jiný ve městě a okolí nedělá.Tyto akce jsou tématicky zaměřené,jako např."Medový výkend".Jídlo,pití sladkosti a samozřejmě několik druhů medových piv na čepu.Na akci lidi přijdou,ale i zde je citelně znát rozdíl od předchozích let.Pokles tržeb zhruba o 25%.Běžný provoz restaurace je bída s nouzí.Mám restauraci rozdělenou na kuřáckou a nekuřáckou místnost.Nekuřácká místnost je po většinu týdne prázdná.Zavedením nekuřácké restaurace bych to mohl okamžitě zavřít.Realita je trochu někde jinde pánové.Má-li někdo pro mě nějakou dobrou radu,rád ji přijmu.


napsal(a): Jirka (veselka(a)lit.cz) [Odpovědět]

Prd

pátek, 2. prosinec 2011
09:08

Prd

to Jirka: Já bych Vám především poradil, abyste se naučil pravopis. Pěkný víkend.


napsal(a): Prd [Odpovědět]

Jirka

pátek, 2. prosinec 2011
09:26

to Prd: V pravopisu to asi nebude.Ale i tak dík za radu. Budu se snažit.


napsal(a): Jirka (veselka(a)lit.cz) [Odpovědět]

Vláďa

pátek, 2. prosinec 2011
10:33

Vláďa

to Prd: Vskutku inteligentní reakce.


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

Dan

pátek, 2. prosinec 2011
10:05

Dan

to Jirka:
Ono to nebude jen o tom, dát na pípu čtyři piva a doufat, že to přitáhne lidi. Je to o celkovém přístupu a vytvořeném prostředí. Já chodím téměř výhradně do nekuřáckých hospod (kterých je bohužel stále velmi málo) a ve všech těchto mých oblíbených podnicích, si musím rezervovat místo, jinak mám problém si sednout. Odliv zákazníků pociťují všichni, ale kdo to vzal za správný konec, ten dokáže fungovat i v dnešní době.
Ale je jasné, že mnoho lidí si raději koupí lahvové domů, než by na něj šli do hospody, kde stojí dvakrát tolik a ještě tam musí trpět v zahuleném, prostředí.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

honajz

pátek, 2. prosinec 2011
11:03

to Jirka: Ona je také otázka, co myslíte nekuřáckou částí. Někde dají paraván, někde kytku, někde stůl, a tím si myslí, že je hotovo. Nějak jim nedojde, že kouř z kuřácké části dojde do nekuřácké a otravuje tak jako tak. S rodinou přesně jako ostatní dáváme přednost nekuřáckým podnikům, a ani v jednom nemají o hosty nouzi, i když některé jsou zastrčené a mimo hlavní trasy. Skutečně je to o přístupu majitele k hostům. O slušnosti, vstřícnosti a zdvořilosti. A v neposlední řadě i o tom pravopisu, třeba na jídelním lístku.


napsal(a): honajz [Odpovědět]

Prd

pátek, 2. prosinec 2011
11:17

Prd

to Vláďa: Nápodobně.


napsal(a): Prd [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI