Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Česáči se vracejí do chmelnic, za zážitkem

Co se píše o pivovarech a pivu


Česáči se vracejí do chmelnic, za zážitkem

[čtvrtek, 18. srpen 2011]

Dvě stovky česáčů chmele se chystají do chmelnic na Rakovnicku. Za zážitky a poznáním suroviny, která dává charakter typickému českému pivu. Krušovické chmelové brigády tak pokračují druhým rokem. V tradiční chmelařské obci Mšec se první brigádníci ubytují 19. srpna. Z víkendové chmelové brigády se stává zážitková turistika. Z ručně česaného chmele uvaří Krušovický pivovar speciální desítku.

Už druhým rokem se v okolí obce Mšec na Rakovnicku objevují víkendoví česáči. Po dobu chmelové kampaně jich mezi štoky projdou dvě stovky. Dvě stovky už byly na jarních chmelových pracích a mnozí z nich se vracejí na sklizeň. Přestože většina chmele se dnes češe strojně, budou nadšenci pod dohledem pamětníků česat klasickým způsobem - ručně. V jejich programu nechybí návštěva Chmelařského muzea v Žatci a pivovaru v Krušovicích.

„Je to skvělý nápad. Na chmelu jsme byli už vloni s naší partou a byl to nezapomenutelný zážitek,“ říká šestatřicetiletý Martin Kroupa, který za studií už na brigádu nemusel a zná ji jen z vyprávění rodičů a přátel.

Organizátorem novodobých brigád je pivovar Krušovice ležící v žatecké chmelařské oblasti. Krušovice dokonce kdysi vlastnily chmelnice a za vzornou péči o ně získaly vyznamenání ve Vídni. Dnes na poznávacích brigádách spolupracují s farmáři. Podmínkou účasti na brigádě bylo vyplnit chmelařskou knihu s řadou položek včetně fotografie ve chmelnici a motivačního dopisu. Někteří účastníci už se vracejí po loňské zkušenosti. Více než třetinu brigádníků tvoří ženy.

S Krušovicemi se mnozí chmelaři seznámili právě na brigádě, protože naše pivo se za komunismu smělo prodávat jen v nejbližším regionu. Letos uvaříme z ručně česaného chmele speciální desítku,“ říká vrchní sládek krušovického pivovaru Tomáš Kosmák.

V dobách totality patřily chmelové brigády k povinnostem tisíců středoškoláků a vysokoškoláků. Historky z chmelových brigád se směle řadí k těm z tanečních a vojenské základní služby. Pro mnohé studenty byly brigády jednou z mála zkušeností se surovinou obsaženou v nápoji, kterému často holdovali.

V chmelařských obcích bývaly ještě před dvaceti lety ubytovány stovky studentů. Sklizeň trvala tři, čtyři týdny. Dnes mnoho farem vystačí s místními zaměstnanci nebo několika brigádníky především na jarní práce. Krušovické chmelové brigády jsou formou zážitkové a poznávací turistiky.

To vítáme, protože chmelařské oblasti nejsou vždy vnímány jako turisticky atraktivní. Pro podnikatele v obcích může agroturistika výhledově znamenat zajímavé příležitosti,“ říká starostka Mšece Libuše Bestajovská.

Zdroj: Kateřina Bášová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

hroch

pátek, 19. srpen 2011
08:34

hroch

Je pravda, že většina pivovarů již nemá chmelový cíz na odstranění šištic po chmelovaru, ale pro ojedinělé várky se problém dá vyřešit uzavřeným košem pro chmelové hlávky, zavěšeným do pánve při chmelovaru, jako to mají některé minipivovary. Technologicky bych v tom problém neviděl. Nerad je chválím, ale jako reklamní tah, to brzy určitě dorazí do medií- speciální várka s přídavkem čerstvého ručně česaného chmele, a to je určitě méně škodlivý počin než chemické novinky např.Staropramen Cool Lemon a nebo Staropramen nefiltrovaný.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

VozechV

čtvrtek, 18. srpen 2011
15:27

VozechV

Mám jeden technický dotaz. To budou v Krušovicích vařit z čerstvého chmele? Na to nemají zařízenou technologii. Nějak si nedokáži představit, jak budou odděleně vyrábět chmelové peletky zrovna z těchto několika věrtelů. Ale možná bude agent z Krušovic přísným zrakem a hbitýma rukama ve strojích oddělovat "zrno od plev", tedy ten správný chmel od nesprávného.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI