Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Před 140 lety bylo ve Staropramenu uvařeno první pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Před 140 lety bylo ve Staropramenu uvařeno první pivo

[pátek, 6. květen 2011]

Pivovar Staropramen má před sebou významný milník ve své historii. V neděli tomu bude přesně 140 let od uvaření první várky piva. Poprvé bylo totiž pivo v pivovaru na pražském Smíchově uvařeno 1. května roku 1871 pod dohledem tehdejšího sládka Františka Lešnera. Od té doby zdejší pivovarníci uvařili úctyhodných 108 milionů hektolitrů piva, tedy více než 21 miliard půllitrů. Pivo ze Staropramenu si mohou milovníci zlatavého moku vychutnat nejen v České republice, ale také v dalších 25 zemích světa. Největšími exportními trhy jsou Německo, Velká Británie, Švédsko a Slovensko.

Tradice vaření piva, jedinečnost receptur a postupů předávaných z generace na generaci jsou spolu s pečlivým výběrem surovin základem úspěchu piv ze Staropramenu,“ říká vrchní sládek Zdeněk Lux. Staropramen si díky tomu dlouhodobě udržuje přízeň u spotřebitelů doma i v zahraničí, stejně jako u odborné veřejnosti. Jen v letošním roce reprezentanti pivovaru získali na obou doposud konaných pivních degustačních soutěžích první místa za Staropramen 11° a Staropramen Nealko a certifikát kvality za Staropramen Světlý.

Vznik a stavba samotného pivovaru na pražském Smíchově byla na tehdejší dobu rychlá. Akciová společnost byla založena v září 1869. Již v říjnu stejného roku dodal technik Gustav Noback plány, podle kterých se na pozemku o rozloze 18 000 m2 začal stavět komplex pivovarských budov. Jen rok na to začalo první ledování, sladování pak proběhlo v únoru 1871. První várka nového piva byla v pivovaru slavnostně uvařena a obřadně vysvěcena 1. května 1871. První pivo se prodalo nedlouho na to, 15. července 1871. V prvním roce pak pivovar uvařil 9 648 hektolitrů piva.

Pivovar Staropramen se postupně rozvíjel s rostoucí oblibou jeho piv. Z necelých deseti tisíc hektolitrů v prvním roce výroby jeho produkce narůstala až na dnešní více než dva miliony hektolitrů za rok, což z něj dělá druhý největší pivovar u nás.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Mosquit

neděle, 8. květen 2011
19:54

Mosquit

to Dedek:
V tiskové zprávě se píše něco o prvním uvaření a prvním prodeji.
Nijak z toho nevyplývá délka kvašení ani zrání; první várky mohly být zkušební, neprodejné.


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Masakr

neděle, 8. květen 2011
12:36

Jeden čas ležel starouš i 90 dní,nikdo to nekupoval a ještě z toho udělali reklamu jako prase:-)


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
12:31


posted by: Inzerce

Dedek

sobota, 7. květen 2011
23:30

Dedek

Ano, jak je vidět z tiskové zprávy, první poctivé pivo v pivovaru zrálo přes 70 dnů, dneska ho vyženou za 10...


napsal(a): Dedek [Odpovědět]

JardaK

pátek, 6. květen 2011
14:41

JardaK

Mám dva dotazy:
1)...předávaných z generace na generaci...
No jo, typická tichá pošta, na začátku něco jiného než na konci. Nevíte kde se to zaseklo? Kdo místo informace "uvař desítku, uvař dvanáctku" předal informaci "uvař osmnáctku, vyrob sifon a tím z osmnáctky nařeď to ostatní?
2) Když je známé datum uvaření prvního piva nepamatujete někdo, kdy uvařili pivo poslední, od kdy vaří to co teď?


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

honza1205

pátek, 6. květen 2011
12:53

honza1205

Staropramenu ujel vlak.Tyhle kydy měli začít používat ve stejný době jako PU.Teď už je pozdě.V tomhle směru fandim Kruškám,ale iluze si nedělam.Pivo z velkochemičky jsem nepil ani nepamatuju a přesvědčuju další a další :-)


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Krišot

sobota, 7. květen 2011
20:16

Krišot

to honza1205: Ty jsi nepil pivo z velkochemičky? Proč tedy fandíš "Kruškám"?


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Masakr

pátek, 6. květen 2011
11:07

Chyba bude nejspíš na naší straně,oni se o nás staraj,zásobujou nás informacemi,vaří novinky samozřejmě tradičně a my se tady pořád vzpouzíme.Zajímalo by mě jestli to ty propagandisti taky čtou co se tu o nich traduje.


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

VozechV

pátek, 6. květen 2011
11:35

VozechV

to Masakr: Čtou, ale pro ně naštěstí je tato komunita lidí hodně malá s malým přesahem vně. Takže masy můžou stále ovlivňovat.

Ačkoli už se tuto komunitu snaží i velcí hráči ovlivnit. Viz pořádání zájezdu do pivovaru s ochutnávkou nového poctivého piva ...


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Masakr

pátek, 6. květen 2011
10:42

Ten Lux to má v hlavě vyluxovaný a ještě se určitě učil u GoebBerky.„Tradice vaření piva, jedinečnost receptur a postupů předávaných z generace na generaci jsou spolu s pečlivým výběrem surovin základem úspěchu piv ze Staropramenu,tohle mě dostalo do kolen.


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 6. květen 2011
10:46

jiri.kana

to Masakr:Asi by mělo být místo "z generace na generaci" napsáno spíš "od degenerace k degeneraci". Ale neznělo by to tak honosně.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI