Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Piva chtějí vařit ještě víc než v současnosti

Co se píše o pivovarech a pivu


Piva chtějí vařit ještě víc než v současnosti

[neděle, 6. únor 2011]

Stát konečně podepsal smlouvu o pronájmu vyškovského pivovaru. Firma Czech Beverage Industry Company podnik převezme v březnu. Počítá se zachováním výroby.

Po dlouhé době nejistoty je konečně jasno v osudu vyškovského pivovaru. Z výběrového řízení vzešel před nedávnem vítězný nájemce podniku. A ministerstvo zemědělství už s ním podepsalo smlouvu.

Potvrdila to tisková mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková. „Nový nájemce, společnost Czech Beverage Industry Company, počítá s převzetím majetku k 1. březnu. Podstatný je jeho úmysl zachovat dosavadní výrobu a k tomu zaměstnat odpovídající počet nynějších zaměstnanců. Bude disponovat dostatečným know-how, které napomůže k využití potencionálu pivovaru k výrobě tradičního českého piva,“ informovala Dvořáčková.

Podle spolumajitele společnosti Czech Beverage Industry Company Jiřího Kopence by se měli zástupci vítězné firmy a státního podniku Jihomoravské pivovary sejít ve Vyškově ve středu 9. února a řešit také situaci zaměstnanců.

Zaměstnancům se poněkud ulevilo

Těm se v současné době poněkud ulevilo. „Zástupci vítězné firmy nás už kontaktovali, máme příslib spolupráce. Cítíme, že by to s námi mohlo dobře dopadnout. Na papíře ale zatím nic nemáme,“ komentoval situaci zaměstnanec vyškovského pivovaru a doborář Martin Obruča. Podobně hovořil i sládek Dušan Táborský. „Budeme rádi, když nový nájemce vezme situaci za správný konec a ve vaření piva bude pokračovat,“ doufal Táborský.

Kopenec se už dřív vyjádřil v tom smyslu, že vedením pivovaru firma pověří člena svého představenstva Miloše Hrabáka, který se v pivovarnictví vyzná. „Nejprve budeme muset udělat důkladnou analýzu. Pivo samotné i výrobu znám. Předběžně můžu říct, že technologie pivovaru je v podstatě v pořádku. Musíme spíš posílit obchod, marketing a vše, co souvisí s touto oblastí,“ nastínil svou strategii Hrabák.

Ten zaměstnance uklidnil také vyjádřením, že firma chce výrobu spíš posílit. „Předpokládám nárůst produkce. Otázkou ale je, jestli ještě v letošním roce,“ doplnil Hrabák. Zatím podle svých slov nepočítá s rušením nějakého článku sortimentu, možná posílí i výroba nealko piva a limonád. „Nebude to ovšem snadné, protože spotřeba piva klesá,“ upozornil Hrabák.

Stát šokoval lidi ve vloni v květnu

Problémy vyškovského pivovaru vygradovaly vloni v květnu. Stát, který je stoprocentním vlastníkem podniku, šokoval veřejnost záměrem ukončit výrobu a propustit všechny zaměstnance. Rozhodla o tom valná hromada společnosti Jihomoravské pivovary právě v době, kdy pivovar oslavil třísté třicáté výročí svého založení. Důvodem měly být neúnosné ztráty podniku, jež dosáhly v roce 2009 třiceti milionů korun. To vyvolalo protesty zaměstnanců, veřejnosti i regionálních politiků.

Zanedlouho rozhodla úřednická vláda úplně jinak. ministerstvo zemědělství odvolalo představenstvo v čele s jeho předsedou Zdeňkem Řehákem a předsedou dozorčí rady Vladimírem Hynštem. V čele pivovaru stanul šéf jihomoravské pobočky Agrární komory Václav Hlaváček. Hospodaření bývalého vedení pivovaru prošetřovala i policie, nikoho ale neobvinila. Stát začal hledat pro pivovar nájemce, který by zachoval výrobu piva. Z výběrového řízení nakonec vzešla vítězně společnost Czech Beverage Industry Company.

Zdroj: Vyškovský deník.cz | Autor: Michal Kočí


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

tomino

pondělí, 7. únor 2011
10:00

tomino

Mě akorát pořád "neštimuje" ten malej říz a celková nízká nasycenost piva v případě Džbánu,která u jiných částí sortimentu není.
Je tedy možné že je to takto cílené...?


napsal(a): tomino [Odpovědět]

jirka

pondělí, 7. únor 2011
11:10

to tomino: Ta výhrada je za delší období, nebo jste si koupil jednorázově pár kusů? Já potvrzuji várku se spotřebou 14.6. ta byla opravdu mdlá, ale jinak mi to připadá v normě.


napsal(a): jirka [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
04:06


posted by: Inzerce

tomino

pondělí, 7. únor 2011
12:00

tomino

to jirka:
nene,je to v podstatě opakující se(stálý) problém,pravda kvůli tomu Džbán moc nekupuju,ale když si ho koupím,tak je to v podstatě pokaždé tak jak uvádím.V tom případě to asi je vlastnost a nikoliv vada...
Nicméně dle mě to je škoda.


napsal(a): tomino [Odpovědět]

Jezewec

pondělí, 7. únor 2011
09:10

Nakoupil jsem si ve Vyškově v pivovarské prodejně průřez pivním sortimentem Vyškovského pivovaru a myslím, že vaří výborné pivo. Takže budu jim držet palce a Dej bůh štěstí.


napsal(a): Jezewec (hrubes.michal(a)pandaeast.cz) [Odpovědět]

pivo

neděle, 6. únor 2011
23:47

pivo

Nadpis článku, že ve Vyškově chtějí piva vařit ještě víc, je trefný. Zrovna včera jsme se byli s kamarády z našeho dobrovolného spolku OSZDP ve Vyškově v pivovaře podívat a samozřejmě ochutnat, co a jak vaří. Podle vyškovského sládka pana Táborského, vaří nyní zhruba 16tis. hektolitrů, což není moc. Zvýšit produkci a hlavně ji prodat bude při nynějším poklesu spotřeby piva nelehké. Hlavně vyškovští a okolní pivaři by měli přispět k udržení a rozvoji "svého" pivovaru a začít pít místní pořádné poctivé pivo a neprolévat se těmi všudepřítomnými eurohnusy. Ano, pivovar Vyškov žije a vaří vynikající pivo !!!


napsal(a): pivo [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 6. únor 2011
15:24

jiri.kana

Co to má být, ten "potencionál pivovaru"???


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI