Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ve Vyškově už nebude vařit pivo stát. Tendr vyhrál jediný účastník

Co se píše o pivovarech a pivu


Ve Vyškově už nebude vařit pivo stát. Tendr vyhrál jediný účastník

[neděle, 23. leden 2011]

Ve Vyškově skončilo dlouhé čekání. Ztrátový pivovar má provozovat společnost Czech beverage industry company.

Měsíce marných pokusů o výběr nájemce státem ovládaného ztrátového pivovaru ve Vyškově končí. Z několikrát opakovaného výběrového řízení vzešel konečně vítěz – mezi pivovarníky neznámá pražská společnost Czech beverage industry company.

Pivovar je jediným provozem státem řízené společnosti Jihomoravské pivovary. A Czech beverage industry company, vzniklá loni v srpnu, byla zas jediným zájemcem v tomto tendru.

"Hodnotitelská komise doporučuje vyhlašovateli Jihomoravské pivovary uzavřít smluvní vztah s uchazečem,“ vyjádřila se Tereza Dvořáčková, mluvčí ministerstva zemědělství, které v Jihomoravských pivovarech zastává akcionářská práva.

Vyjádření vítěze tendru se nepodařilo získat. Předseda představenstva firmy Jiří Kopenec působí zároveň jako předseda představenstva loni zkrachovalé společnosti Agra CZ. Czech beverage industry company přichází do pivovaru, jehož produkce se pohybuje kolem pouhých 20 tisíc hektolitrů piva, kterému roky klesají tržby a kumulovaná ztráta už přesáhla 81 miliónů korun. Jen o vlas nedávno unikl likvidaci.

"Tuhle firmu nikdo z oboru nezná," komentuje výběr provozovatele Vyškova manažer jedné z předních pivovarnických skupin v Česku.

Zůstalo jen pár věrných

Začít podnikat ve vyškovském pivovaru je podle něj hodně složité. "Za roky postupného úpadku je trh Vyškova slabý, zůstalo jen pár věrných hospod. Technologicky na tom sice nejsou ve Vyškově špatně, ale na tom bídném stavu se podepsalo předchozí vedení," říká oslovený manažer, který chtěl zůstat v anonymitě.

Ministerstvo už hledalo nájemce pro pivovar před víc než rokem. Dvě kola tendru byla tehdy neúspěšná, jediný zájemce – třeboňský pivovar Regent ve finále účast v soutěži vzdal. Neúspěchem skončilo výběrové řízení loni v létě, kdy MZe už dokonce rozhodlo o ukončení provozu pivovaru. Ještě před koncem tehdejšího tendru však ministerstvo otočilo, soutěž zastavilo a rozhodlo o pokračování výroby pod novým vedením.

V listopadu byla vypsána nová soutěž, přihlásili se dva zájemci, které však komise údajně kvůli formálním nedostatkům vyřadila.

Teď naposled státem řízené Jihomoravské pivovary zmírnily některé podmínky pro účast v tendru. Zůstala stejná například minimální výše ročního nájemného, která činí 2,5 milionu korun. Zůstala i povinná praxe v pivovarnickém oboru. Snížila se však na polovinu kauce pro účast v tendru, která původně činila dvojnásobek ročního nájemného. Součástí transakce jsou smlouvy o nájmu k nemovitému majetku pivovaru, jeho technologickému vybavení i licenční smlouvy k ochranným známkám.

Pivovar Vyškov je po Budějovickém Budvaru druhým státem ovládaným pivovarem u nás. Zatímco o případném prodeji Budvaru se stále vedou diskuse, Vyškov je neprodejný. Objekty jsou totiž součástí církevních restitucí a o tento majetek bude církev usilovat.

Zdroj: HN iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jezewec

pondělí, 24. leden 2011
13:44

Přál bych jim, aby se situace v pivovaru uklidnila a Vyškov vstal z popela. Minulý týden jsem si v jejich pivovarské prodejně koupil průřez sortimentem a vaří opravdu dobré pivo. Tak dej bůh štěstí.


napsal(a): Jezewec (hrubes.michal(a)pandaeast.cz) [Odpovědět]

fero

neděle, 23. leden 2011
14:59

Fero

"Tuhle firmu nikdo z oboru nezná," komentuje výběr provozovatele Vyškova manažer jedné z předních pivovarnických skupin v Česku.
Tahle firma Czech beverage industry company a.s má v představenstvu Ing.Miloše Hrabáka jinak dlouholetého pracovníka VÚPS Praha a zdatného pivovarského odborníka.


napsal(a): fero [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI