Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ježka pijí pod Tatrami i v Hongkongu

Co se píše o pivovarech a pivu


Ježka pijí pod Tatrami i v Hongkongu

[středa, 5. leden 2011]

V Jihlavě uvařili v loňském roce sto čtyřicet tisíc hektolitrů piva. Prodej piva v regionu tak za poslední dva roky více než zdvojnásobili.

Nejvíce jihlavského piva Ježek vypijí obyvatelé Vysočiny. Dopustit na něj nedají ale ani Slováci a spousta jiných národů, včetně exotických.

Jsem rád, že už jsou za námi velkoobjemové exporty laciného piva do Itálie, Maďarska a Polska za bývalých majitelů. Za zcela jiných podmínek již třetím rokem probíhá export kvalitního piva do tradičních a nových odbytišť. Konkrétně je to tradiční Slovensko, Rakousko, Německo, Itálie a Švédsko. Nově Lotyšsko, Litva a Ukrajina. Ze vzdálenějších a exotičtějších zemí pak Hong Kong a Jižní Korea,“ vyjmenoval výrobní ředitel a sládek pivovaru Jaromír Kalina.

Ještě před několika lety se jihlavský pivovar pohyboval nad existenční propastí. Jeho piva se v roce 2008 uvařilo pro domácí trh méně než třicet tisíc hektolitrů. Od té doby se ale situace výrazně změnila. Vedení pivovaru si dalo za cíl ukončit nevýhodné exporty, vrátit se k původní receptuře Ježka a začít znovu budovat jeho věhlas.

Dnes jihlavské pivo nabízejí stovky restaurací na Vysočině. Jeho prodej loni dosáhl hranice osmdesáti tisíc hektolitrů, což představuje šestnáct milionů pivních půllitrů. Piva celkem v Jihlavě uvařili sto čtyřicet tisíc hektolitrů. Oproti předchozímu roku je to mírné zlepšení.

Za tímto úspěchem stojí především návrat k původní chuti piva. Začali jsme vařit pivo tak, jak jsme vždy chtěli, a vrátili jsme pivu Ježek jeho tradiční chuť. Zároveň jsme znovu začínali s budováním exportu. V našem pivovaru se sešla parta lidí, kterým velmi záleží na našem pivu, a to se pochopitelně odráží ve vynikajících výsledcích,“ vysvětlil Kalina.

Vrchol objemu výroby a exportu piva byl ve středověku. „Je doloženo, že od sv. Jiří roku 1588 do sv. Jiří roku 1589 jihlavské pivovárky navařily 1118 várek po šestnácti sudech. To představuje 17 888 sudů piva. Středověká míra jeden sud se rovnala čtyřem českým vědrům. Jedno vědro pak 56,6 litru. Meziroční výstav piva tak byl neuvěřitelných čtyřicet tisíc hektolitrů piva,“ uvedl Jaromír Kalina.

V té době se spotřebovala podstatná část v Jihlavě a okolí, část pak byla exportována do Brna a na císařský dvůr do Vídně.

Prodej nejoblíbenějšího piva Ježek 11 se za poslední půlrok zvýšil o více než dvacet procent. Stejně dobře se prodávala také Šenkovní 10 a speciály. Nárůsty jsou patrné zejména v sudovém pivu, u láhví je prodej stabilní.

Pivovar musel na podzim zvýšit cenu svých výrobků, do kterých se promítl nárůst vstupních surovin. „Pokud chceme udržet kvalitu našeho piva, znamená to vařit ho z nejlepších surovin, které na trhu jsou. A ty zdražily. Přesto se naše piva dnes prodávají za ceny nižší, než je obvyklé u ostatních. Je to tím, že pivo nevozíme po celé republice a neinvestujeme miliony do reklamy,“ popsal Miloš Vostrý, obchodní ředitel Pivovaru Jihlava.

Loni slavil jihlavský pivovar výročí sto padesát let od doby, kdy poprvé uvařili pivo. Zároveň si připomenul také téměř sedm set let sladovnictví a pivovarnictví v královském městě Jihlavě, jehož přímým pokračovatelem je současný pivovar.

Zdroj: Sedmička.cz | Autorka: Michaela Hrozková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Elf

čtvrtek, 6. leden 2011
13:34

Elf

Pobýval jsem nějaký čas v Jihlavě právě v době, kdy pivovar odkoupila spolenost KBG a musím říct, že po jejím nástup šel Ježek kvalitativně hodně nahoru. Neříkám, že by dnes šlo o nějaké špičkové pivo, ale Ježek je prostě slušný a pitelný.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

VozechV

čtvrtek, 6. leden 2011
06:41

VozechV

"...vrátili jsme pivu Ježek jeho tradiční chuť" Další z nových zaklínadel, která se budou objevovat čím dál častěji. Začaly tím Krušovice, nyní Ježek a nakonec uvidíme třeba někde větu "...po letech mlčení jsme vrátili chuť našeho piva tam, kde kdysi byla - Váš pivovar Vorel z Kladna.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
10:08


posted by: Inzerce

jiri.kana

čtvrtek, 6. leden 2011
08:17

jiri.kana

to VozechV: Drobné upřesnění - prosím, Ježek si začal :)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Milan Dvořák

čtvrtek, 6. leden 2011
09:43

to jiri.kana: Na Ježka mám opravdu mnoho vzpomínek a myslím, že jsem mohl i hezky pozorovat jak se měnila chuť. V roce 1984 jsem byl v Jihlavě na vojně a Ježek byl tehdy slušné pivo, neříkám, že super, ale dobře se pilo. A nikdy nezůstalo o jednoho, dvou. Tehdy byl dostupný v mnoha hospodách. Potom jsem v rámci služebních cest párkrát zavítal do Jihlavy téměř po dvaceti letech, někdy kolem roku 2003 a to už byl problém o Ježka vůbec zavadit a když se nám to povedlo, bylo to pivo opravdu nic moc. Nahořklá voda, všude lidé pili Gambrinus a my také. Loni na podzim jsem byl na jedné oslavě v Třebíči, kde Ježek byl na čepu a ačkoliv jsem váhal, zda ho vůbec pít, všichni mě přesvědčili o tom, že Ježek se změnil. A to mohu potvrdit! Tedy doporučuji všem Ježka vyzkoušet, možná vás po letech mile překvapí, jako mě, jen ta Dukla už ... :-) (ale to už je jiný příběh)


napsal(a): Milan Dvořák [Odpovědět]

jirin

středa, 5. leden 2011
19:25

jirin

Byl jsem v květnu mrknout do Jihlavy. Studoval jsem tam 1998-2001 a tehdy, když chtěl člověk na Ježka, tak snad leda v pivovaru, či na Havířce (a možná 3,4 další hospody). Zašli jsme k Jakubovi a cestou od obchodního centra a zpět, že bych registroval nějaká loga Ježka, to tedy ne. Ale pokud se to podařilo zvrátit, zajímalo by mě jak. Řek bych že úcta k domácímu pivu v Jihlavě byla stejná jako donedávna byla a možná ještě je k mému oblíbenému Vyškovu.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 05.01.2011 ve 19:27:03


napsal(a): jirin [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI