Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Černé pivo míří na sever i východ

Co se píše o pivovarech a pivu


Černé pivo míří na sever i východ

[čtvrtek, 2. prosinec 2010]

Obliba českého tmavého piva v zahraničí výrazně roste. Za prvních deset měsíců letošního roku se za hranice vyvezlo přes 25 000 hektolitrů nejprodávanějšího českého tmavého piva, Velkopopovického Kozla Černého. Téměř polovina exportu přitom putuje pouze do jednoho státu, Finska. Celkový nárůst proti stejnému období loňského roku činí téměř 22%, což představuje 4500 hektolitrů. Největším novým odbytištěm se stala Jižní Korea, kam putovalo téměř 600 hektolitrů.

Zdaleka nejvyšší exportní prodeje jsou tradičně ve Finsku, kde se letos doposud prodalo přes 12 000 hektolitrů Velkopopovického Kozla Černého. Ve Finsku je toto pivo dokonce nejpopulárnější importovanou značkou a představuje symbol celé kategorie tmavých piv. Významným trhem pro středočeský pivovar je také Rusko s téměř 3 000 hektolitry. Mezi další země s odbytem větším než 1 000 hektolitrů patří Německo, Izrael, Ukrajina a Bělorusko. Celkem se Černý Kozel exportuje do 23 zemí na třech kontinentech.

V letošním roce jsme začali Velkopopovického Kozla Černého vyvážet do několika dalších zemí. Novými odbytišti se staly například Chorvatsko, Švédsko, Švýcarsko, nebo Jižní Korea. Ta se stala také největším novým a celkově devátým největším odběratelem tmavého popovického piva,“ vypočítává Jiří Fusek, vrchní sládek Velkopopovického Kozla. Při pohledu na procentuální nárůst exportů je pomyslným skokanem roku ve spotřebě černého popovického piva Litva. Prodejní čísla se zde proti předešlému roku zdvojnásobila.

Velkopopovický Kozel Černý je od roku 2000 jediným tmavým pivem v portfoliu Plzeňského Prazdroje, a. s. Za hranicemi si ho ale neoblíbili náhodou, o jeho kvalitách svědčí skutečnost, že pravidelně boduje v nejrůznějších soutěžích. Zlatá medailová ocenění získal například na Mezinárodním pivním mistrovství v Austrálii a na mezinárodní soutěži kvality Monde Selection v Belgii. Nejčerstvější úspěch si Kozel Černý připsal na mezinárodní pivní soutěži Australian International Beer Awards, kde v kategorii tmavých piv letos získal stříbrnou medaili.

Finsko - pivní kultura v zemi, kam se vyváží nejvíce Černého Kozla

V supermarketu je možné zakoupit pivo nejvýše s 4,4% alkoholu. Silnější piva jsou výrazně dražší a dají se pořídit pouze ve specializovaných prodejnách Alko, což je jediný prodejce silného alkoholu ve Finsku. V Alku se nakupuje veškerý silnější alkohol pivem a vínem počínaje a vodkou konče.

Ve Finsku jsou velmi populární „třetinky“ piva a typicky třetinky v plechovkách. Na skleněné obaly narazíte málokdy. Nutno ovšem dodat, že plechovky jsou ve Finsku zálohované. V restauracích se pivo čepuje do sklenic také převážně s objemem 0,33 l. Ceny jsou však o poznání vyšší než u nás a pohybují se vysoko nad 100 Kč. Ve spotřebě na hlavu se Finové tradičně umísťují kolem desátého místa se zhruba poloviční spotřebou proti Čechům.

Pokud jde o tradiční finská piva, chutnají velmi podobně jako české výčepní ležáky a populární jsou i černá piva. Možná právě proto dosahuje Kozel ve Finsku takové oblíbenosti. Velkopopovický Kozel se však liší svou nižší stupňovitostí a tím také lepší pitelností. Na Finský trh byl uveden již v roce 1995. Kozel je ve Finsku vnímán jako prémiové pivo.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dan

pátek, 3. prosinec 2010
00:17

Dan

Kozel je ve Finsku vnímán jako prémiové pivo...

Tak to je mi těch Finů upřímě líto ::cry


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Panther

čtvrtek, 2. prosinec 2010
23:52

Panther

černý kozel co by symbol kategorie tmavých piv...? no tak to je fakt síla. odpornější tmavé pivo (spíše lepidlo) jsem poslední dobou fakt neochutnal. když už bych chtěl posuzovat tmavá piva pivovarů-chemiček, tak to už je fakt lepší krušovický Heineken nebo Starohnus. a popravdě řečeno musím uznat, i když nerad, že takový Master z Prahnoje je celkem slušné pivko. proč ho nevyváží?


napsal(a): Panther [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
13:14


posted by: Inzerce

Miloš Kraus

čtvrtek, 2. prosinec 2010
23:18

Já myslel, že Plzeňský Prazdroj vaří ještě Master Tmavý 18 st. Nebo ten už se nedělá, když píšou, že Kozel Černý je jediným tmavým pivem v portfoliu Plzeňského Prazdroje?


napsal(a): Miloš Kraus [Odpovědět]

Franz Schwarzbier

čtvrtek, 2. prosinec 2010
23:16

Věta "Pokud jde o tradiční finská piva, chutnají velmi podobně jako české výčepní ležáky..." mluví přesně o tom, kam plzeňská chemička dovedla chuť jejich "Českého piva" a jaké lidi najímá, aby o něm psali. "Český výčepní ležák" je jednou z největších perel poslední doby.


napsal(a): Franz Schwarzbier [Odpovědět]

Allegro.g.

čtvrtek, 2. prosinec 2010
13:17

Allegro.g.

To zase budou mít ve Finsku v álejích nablito :D


napsal(a): Allegro.g. [Odpovědět]

tomino

čtvrtek, 2. prosinec 2010
12:53

tomino

copak by s Finama musela udělat např. Eliška z Poličky :D:D,když jim Kozel přijde jako prémiové pivo...


napsal(a): tomino [Odpovědět]

Mirek

pátek, 3. prosinec 2010
20:07

Mirek

to tomino: Uz jste ji nekdo pili? Jaka je?


napsal(a): Mirek [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI