Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vyškovský pivovar dostal naději na přežití

Co se píše o pivovarech a pivu


Vyškovský pivovar dostal naději na přežití

[středa, 30. červen 2010]

Zájemci o pronájem vyškovského pivovaru odešli s prázdnou. Vedení podniku zastavilo plánované propouštění zaměstnanců. O dalším osudu pivovaru rozhodne nová vláda.

Petiční výbor, zaměstnanci vyškovského pivovaru a všichni kterým na něm záleží, se v úterý dočkali potěšující zprávy. Státní společnost Jihomoravské pivovary, která včera rozhodovala o novém nájemci pivovaru, vydala nečekané prohlášení.

Jednání představenstva společnosti trvalo od osmi hodin ráno do půl dvanácté. Před branou pivovaru stál po celou dobu hlouček lidí, který řešil, jak asi včerejší jednání dopadne. Optimističtí ale příliš nebyli. Stát už dal jasně najevo, že plánuje výrobu ve Vyškově kvůli ztrátovosti ukončit. Největší obavy měli zaměstnanci. „Jsem už šedesátiletý dědek, když mě vyhodí, těžko říct co se mnou bude dál,“ zaznělo například v hloučku.

Verdikt si přišli poslechnout také lidé z petičního výboru, strany Věcí veřejné, nebo třeba bývalí zaměstnanci. „Doufáme, že všechno dobře dopadne,“ řekla za petiční výbor Hana Dostálová. A její slova jako by lidé z představenstva vyslyšeli. Po dvanácté hodině vyšel z pivovaru David Šigut, který je pověřený jeho řízením. „Dostal jsem za úkol předat vám tiskovou zprávu,“ řekl stroze Šigut a odešel.

Jediný zájemce o pronájem neuspěl

Představenstvo podle ní oslovilo dvě firmy, které dříve projevily zájem o pronájem pivovaru, a to AGRA Group a společnost AGC. Nabídku podala pouze společnost AGRA. Ta ale nevyhověla stanoveným podmínkám, a proto vedení pivovaru nájemce nevybralo. „Představenstvo odmítá předloženou nabídku a neuzavře smlouvu s žádným z účastníků nabídkového řízení,“ shodlo se představenstvo.

Učinilo ale ještě jedno důležité prohlášení. Vzhledem k tomu, že v nejbližší době neuzavře žádnou smlouvu s nájemcem, pozastavilo představenstvo některé kroky spojené s útlumem výroby. Patří mezi ně třeba propouštění. „Společnost nebude propouštět zaměstnance v plánovaném rozsahu, protože je nutné zabezpečit zpracování všech zásob v pivovaru a tak předejít ztrátám na majetku,“ rozhodlo představenstvo. Zástupci Jihomoravských pivovarů dále doporučili nechat konečné rozhodnutí o osudu pivovaru novému vedení ministerstva zemědělství.

Proč se najednou stala taková změna? „Museli udělat určitý ústupek. Prvním krokem byla petice, druhým zájem veřejnosti a politiků, kteří reagovali na naše dopisy. Každopádně máme radost, že jsme zatím dokázali alespoň toto,“ řekla Dostálová. Potěšení byli i zaměstnanci. „Je to pro nás dobrá zpráva. Chceme dokázat, že svoji práci umíme, že pivovar je životaschopný a že jsme schopní pracovat i pro dalšího nájemce,“ tvrdil zaměstnanec pivovaru Martin Obruča.

Na ministerstvo přišlo několik dopisů, které proti zavření vyškovského pivovaru protestují. Například od vyškovského starosty Petra Hájka a senátora Ivo Bárka. Mezi poslední pisatele patří třeba hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek, který vyjádřil podporu pivovaru a požádal ministra o přehodnocení rozhodnutí o ukončení jeho činnosti.

O pivovar projevila zájem také církev, kterou petiční výbor oslovil, protože na podniku vázne restituční řízení. Ta by po letech situaci ráda vyřešila. „Obrátíme se na ministerstvo a připomeneme naše restituční nároky. Ozval se nám také americký odběratel Vyškovského piva, který by měl o dodávku zájem,“ vzkázal olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

V celé záležitosti se začala angažovat strana Věci veřejné, jejíž členové včera přišli k pivovaru, aby si vyslechli rozhodnutí představenstva. „Strana Věci veřejné podala trestní oznámení na neznámého pachatele z důvodu nesprávného hospodaření se státním majetkem,“ vypověděl člen strany Jiří Krutílek.

Na tuto politickou stranu se obrátil i Jan Skala z pivovaru Kout na Šumavě. Upozornil na zvláštní bod v podmínkách nabídkového řízení. „Předmětem převodu užívacích práv nebudou žádná práva k ochranným známkám, tradičním výrobním postupům Vyškovského piva, jakož ani jakémukoliv dalšímu know-how Pivovaru Vyškov. V druhém kole už tedy nebyla podmínka, že by se v pivovaru muselo vařit pivo,“ upozornil Krutílek.

Představenstvo ale svoje rozhodnutí přehodnotilo a pivovar tak dostal novou šanci. Nyní záleží na tom, jak se k problému vyškovského pivovar postaví nový ministr zemědělství. Tím by podle předběžných informací měl být člen politické strany TOP 09 Pavol Lukša.

Zdroj: Vyškovský deník.cz | Autorka: Petra Daňková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jura.z.Brna

středa, 30. červen 2010
22:55

Jura.z.Brna

Pro tuto chvíli nejdůležitější informace: Podle rozhodnutí představenstva Jihomoravských pivovarů se pivo ve Vyškově bude dále vyrábět. Nedošlo tedy k žádnému zastavení výroby, jak informovala jiná média. (vyskovsky.denik.cz)


Fero

středa, 30. červen 2010
17:09

Fero

v souvislosti s hospodářskými výsledky pivovaru Vyškov za poslední roky mě napadá otázka kdo byl ve Vyškově odpovědný za nákup surovin a dalších náležitostí ve srovnání s tím co sládek Petr Hauskrecht musi dělet / ne o tom mluvit / pro úspěšně fungující pivovary byť jsou vlastněny nadnárodní společnosti.Jak dlouho by asi byli manažeři z pivovaru Vyškov zaměstnaní u Petra Hauskrechta?
Petr Hauskrecht, sládek a manažer pivovarů ve Velkém a Krásném Březně,
* Jaký je typický den sládka v pivovaru?
Každý je jiný, záleží na tom, co se právě řeší. Musím mít přehled o kvalitě nakupovaných surovin, kvalitě vody, kvalitě vyráběného piva a o tom, co a za kolik nakupuji. Velice důležitá je i personální otázka, důležité je mluvit s lidmi, udělat z nich tým, který ví, co chce a co pro to musí udělat. Je to i za cenu zbavení se lidí, kteří o věc nemají zájem. Mým úkolem je dostat pivovary do vyšších ekonomických sfér, zvýšit kvalitu a produktivitu.
* Opravdu každý den sledujete kvalitu surovin a vody?
To bych z pivovaru ekonomického dravce neudělal. Jsem tu od toho, abych vše standardně nastavil, a když něco není v pořádku, aby mě systém upozornil.


napsal(a): Fero [Odpovědět]

Abrahaam

středa, 30. červen 2010
11:23

napsal(a): Abrahaam [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI