Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo, kterého je plná huba, cítí šanci ve vsích

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo, kterého je plná huba, cítí šanci ve vsích

[středa, 27. leden 2010]

Až se v únoru naplní poslední sudy lounským pivem, které nyní zraje v nádržích, zůstane Žatecký pivovar jediným výrobcem piva v širokém okolí. Pro žateckého výrobce se tím nabízí šance prodávat své pivo v hospodách na Lounsku.

Je pravda, že už jsme po Lounech převzali několik restaurací. A další možná získáme,“ přiznal obchodní ředitel žateckého výrobce Radek Vincík. Je to jednoduchá strategie - jeden regionální výrobce se stahuje, další má šanci.

Ale je nutné zdůraznit, že končí jen výroba piva v Lounech, nikoliv pivní značka Louny. A když se Heinekenu povede udržet důvěru zákazníků, nic moc se na trhu měnit nemusí,“ zdůraznil vzápětí Vincík.

Skutečnost, že Žatec končícímu lounskému pivovaru přebral několik hospod, neznamená, že by jeho obchodní zástupci byli až tak rychlí. O potížích s kvalitou lounského piva se v posledních měsících ví. A nejlépe je poznají přímo hostinští. „Někteří se na nás sami obraceli už na podzim, protože cítili problémy,“ vysvětlil Vincík.

Co pivaři?

Přestože mezi Žatcem a Louny panuje tradiční řevnivost, obchod s pivem to prý příliš neovlivní. Možná přímo v Lounech někteří hospodští mohou žatecké pivo odmítat programově, ve vesnicích na Lounsku už je ale k dostání i pivo ze Žatce. Stejně jako řada dalších značek.

Spíš se může projevit to, že lidem, kteří pijí pivo třicet, čtyřicet let, bude chybět tradiční české pivo. My jsme ho tu vyráběli jen s konkurenčními Louny, teď jsme zůstali sami. Někdo prostě nemá rád pivo nadnárodních společností,“ přemítal Vincík. Dlouholetí štamgasti podle něj poznají, jestli je chmelový mok vyrobený tradiční cestou, nebo v moderním pivovaru, který všechny procesy urychluje. „Když pivo dlouho zraje, má bohatší chuť. Sládkové pro to mají zvláštní výraz, říkají, že je piva plná huba,“ vysvětlil žatecký ředitel.

V Ústeckém kraji vaří pivo už jen závody v Žatci, Krásném Březně a Velkém Březně. Od roku 1997 se zavřely pivovary v Děčíně, Mostě, Litoměřicích a tento týden končí výroba i v Lounech. Nové minipivovary jsou v Mostě a Varnsdorfu.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Sekal

pátek, 29. leden 2010
07:39

Sekal

Není ta rivalita výplodem idnesáckého mozku? Na druhou stranu nechci ani pomyslet, jestli třeba není Richter z Bulovky Sparťan.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

emu

pátek, 29. leden 2010
00:16

emu

Kéž by, ale bohužel, rivalita Žatec-Louny bude dělat velké problémy a hodně louňáků by prostě něco s názvem "Žatec" nevzalo do úst (podobně jako v Žatci nevezmou do úst Louny), můj názor je, že se na Lounsku může solidně uchytit třeba Bakalář - z Rakovníka to taky neni daleko a nemá tak "problematické" jméno :)


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
00:49


posted by: Inzerce

val

pátek, 29. leden 2010
07:17

val

to emu: Tyhle vesnické spory fakt nechápu. "Je to dobré pivo, ale protože se vaří v Horní Dolní a ne někde jinde, třeba v Dolní Horní, tak to nevemu do huby, protože proto, protože předkové tradice rod staletí a vůbec. A chraň tě Máňo stýkat se s tím horňodolňáckým nekňubou!"


napsal(a): val [Odpovědět]

Trhac

pátek, 29. leden 2010
10:38

Trhac

to emu: No asi by měli rivalitu potlačit na stupínek níž, pod nenávist k Hlenekenu:-D


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI