Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní lahve, skvosty schované v muzeu

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní lahve, skvosty schované v muzeu

[pondělí, 11. leden 2010]

Pivní lahve bývaly kdysi uměleckým dílem pro nejbohatší. V Muzeu Beskyd mají podobných skvostů desítky.

Kolem padesáti pivních lahví z těšínského, karvinského, ostravského nebo místeckého pivovaru - takové chlouby má ve sbírce Muzeum Beskyd. „Máme lahve, které jinde nejsou. Vznikly a dochovaly se

jen tady,“ říká ředitelka muzea Zuzana Břízová.

Foto

Jiné tvary lahví i víčka

Mezi nejcennější lahve ve sbírce muzea patří místecká. Je z hnědého, litého skla. Na výšku má asi půl metru, na šířku přibližně deset centimetrů. Podle historika Petra Juřáka je podobných lahví jen pár. „Nápis Místek vystupuje přímo ze skla,“ říká Juřák. „Nápisy vznikaly i lité, leptané nebo pískované. Víčka byla z korku, ze dřeva a dokonce porcelánová s těsnící gumou,“ popisuje Juřák. Dnešní víčka se používají od dvacátého století. „U nás pivovary nejvíce žádaly lahve s protáhlým tělem a krátkým hrdlem pro jejich jednoduchost. Ale máme i lahev ve tvaru slzy,“ líčí Juřák vzhled, kterému se říká „portrétovka“.

Lahvové pivo pro bohaté

Pokud se člověku nechce na pivo do hostince, koupí si ho v lahvi. A to už odedávna znamenalo příplatek. „Obchodník si koupil pivo z pivovaru. Potom si musel sehnat stáčecí přístroj,“ počítá náklady historik Juřák s tím, že rozdíl v ceně dělal i nápis. Pokud ho láhev měla, člověk ji koupil mnohem dráž. Většina lahví byla litrová. Cenné lahve se nacházejí v uzavřeném sbírkovém fondu muzea, a návštěvníci je proto běžně vidět nemohou.

Zdroj: Sedmička.cz | Autorka: Lenka Rauerová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

lahev

sobota, 29. květen 2010
11:42

dobrý den,mám doma pivní lahev ,zelená zvláštního tvaru z pivovaru pardubice...s vystouplým nápisem tuším ,,porter akciového pivovaru pardubice,, nebo tak nějak...když vám pošlu fotku ,řekne mi někdo jestli to má nějakou hodnotu nebo je to bezcený ? díky ,pište prosím na mail


napsal(a): lahev (fsmpbb(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Malwaz

neděle, 4. duben 2010
16:32

.......nechci se dotknout autorky.......ale tu "portrétovku" jsem za dvacet let sbírání lahví ještě neviděl.......že by "porterovka" ? :-)


napsal(a): Malwaz [Odpovědět]

Malakin

pondělí, 11. leden 2010
13:58

Malakin

Jsem si vždycky myslel, že se do muzeí chodí proto, aby člověk viděl něco, co normálně vidět nelze, protože je to např. schované v soukromých sbírkách, ale jak vidno, v Muzeu Beskyd to nejcennější před návštěvníky schovávají namísto toho, aby se tím chlubili a lákali potenciální hosty. Holt jiný kraj, jiný mrav. Ještěže u nás na Šumpersku takhle nepřemýšlejí. V mohelnickém muzeu je např. k vidění lahev mohelnického pivovaru, v Lošticích zase echtovní smaltovaná cedule pivovaru loštického, no a v Šumperku zase věnovali jednu vitrínu Holbě a i když tam vyloženě raritní věci nevystavili, neb je zřejmě nemají, vždycky mě to tam znovu a znovu naláká.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 11.01.2010 ve 14:00:51


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

hroch

pondělí, 11. leden 2010
12:35

hroch

No a teď máme situaci opačnou. Velcí výrobci a podle jejich vzoru např.i Svijany trestají hospodský za odběr sudového piva zvýšenou cenou oproti lahvovému o víc jak dvě koruny na půllitr.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
16:03


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI