Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo bude. Jde jen o to, jestli to tradiční z Loun

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo bude. Jde jen o to, jestli to tradiční z Loun

[úterý, 3. listopad 2009]

Co budeme pít? Přesně takto se ptají už několik týdnů milovníci lounského piva při společných posezeních v hospůdkách u orosené sklenice.

Jistě, značek je na výběr řada, ale pro patrioty prostě „Louny jsou Louny“...

A za to všechno mohou zprávy, které se šíří přímo z pivovaru, samozřejmě šeptem, že se značka ruší. Dokonce už i někteří hostinští přemýšlejí, ke kterému pivu budou mít jejich štamgasti asi nejblíž.

Někdo „ví“, mnozí „slyšeli“, ale zda pivo skutečně končí, to zdaleka tak jisté není. Po dotazu na majitele, společnost Heineken, se nám dostala řada informací, jen ne přímá odpověď.

Milovníci pěnivého moku se bát nemusí. Hurá, pivo tedy bude! No jo, ale jaké?

Pivo v Lounech snad zůstane

Mezi lidmi ve městě ovšem v posledních týdnech kolovaly zprávy, že tradiční značka má zmizet z trhu.

Tradiční produkt, lounské pivo, už na trhu nebude. Produkce v Pivovaru Louny se ruší, budou se tam však stáčet jiné značky. Takové spekulace kolují v posledních několika týdnech mezi lidmi v Lounech.

Bylo jich tolik, že jsme se nakonec pro jistotu obrátili s dotazem na společnost Heineken, která Pivovar Louny vlastní, jak je to doopravdy.

Jasné a úplně jednoznačné odpovědi, zda se značka Louny ruší či zůstane dál, se nám z úst mluvčí Kateřiny Eliášové nedostalo. Z jejího vyjádření se dá ale vyvodit, že lounské pivo se bude vyrábět i nadále. Alespoň prozatím.

Značka Louny zaujímá i nadále významné místo v našem portfoliu značek jako regionální podporovaná značka. Má své nezastupitelné místo v regionu, je součástí místního kulturního, sociálního a sportovního života,“ odpověděla K. Eliášová.

Je faktem, že lounský pivovar podporuje ve městě řadu akcí, například Letní lounské vábení, slavnost rozsvícení vánočního stromu a další. Letos se k nim přidala také podpora fotbalového klubu; smlouva o sponzorské spolupráci dosahuje výše 800 tisíc korun. Také už existuje smlouva mezi firmou a radnicí na další spolupráci v roce 2010.

Problémů je dost a dost

Jedním dechem však Kateřina Eliášová shrnula celkovou situaci na pivním trhu, která moc důvodů k optimismu nedává. I toto odvětví totiž drtí ekonomická krize. „Ta ovlivňuje pokles pivního trhu všeobecně a tedy i naše prodeje. Má také značný dopad na export našich značek,“ uvedla mluvčí Heinekenu. Firma tedy bude muset na tuto situaci nějakým způsobem dříve či později reagovat.

Mluvčí připomněla i navrhovaný nárůst spotřební daně na pivo a daně z přidané hodnoty, což prodejům také nepomůže. Navíc se v ČR stále více začíná pít pivo doma, lahvové, místo konzumace v hospodách a restauracích. To bylo přitom považováno za jistý unikát. Jinde lidé tolik do veřejných zařízení za účelem konzumace piva nechodí.

Jasná odpověď chybí

Tyto vnější faktory společně se silnou konkurencí mají přímý vliv na naše operace a celkovou situaci naší skupiny,“ dodala Kateřina Eliášová.

Na další doplňující přímý dotaz, zda společnost Heineken uvažuje či neuvažuje o zrušení pivní značky Louny, už odpověď neposlala. Stát se teoreticky může ledacos, ale vzhledem k již zmíněným aktivitám Pivovaru Louny, který je schopen a ochoten podporovat život v regionu, se zrušení této značky přinejmenším aspoň v příštím roce snad nedá očekávat.

Zdroj: Žatecký deník.cz | Autor: Zdeněk Plachý


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Libor

čtvrtek, 5. listopad 2009
11:48

Libor

Páni z od rudej hvězdy sú velí koumáci... Aj k nám na Slovensko išli v princípe s tým, že si kupujú trh a značky a nie konkrétne pivovary... O tie im nejde..
Ano značku zachovajú, aj keď podľa svojich tabuliek jej pridelia konzumentov (viď Gemer - kedysi silné regionálne pivo - dneska sračka o sile asi 8° pre bezďákov, Corgoň - pivo pre športových fandov, Bažant - super prémiová značka/močka...).
Pre nich to, že dneska povedia niečo a zajtra úplne iné - vôbec nič neznamená. V lete 2006 valili do zamestnancov informácie o tom, ako je pivovar pre nich strategicky dôležitý, nainštalovali CK-če a začiatkom septembra oznámili, že to zavierajú.
Pre mňa sú to skrátka zasraní hajzlici, majstri v klamaní a zastieraní, hrobári pivovarníctva...
Čo sa týka Loun, Krásneho a Velkého Března - som dosť skeptický. Podľa krokov, ktoré doteraz spravili to jasne ukazuje, že zvolili úplne rovnaký postup ako u nás. Obmedzenie sortimentu, kecy o kríze a potrebe šetriť,...
Ostanú im 2 pivovary (Krušovice a Brno) s tým, že Krušovice majú ešte dosť voľnej kapacity (bolo to tu na PI v 1 článku) a eventuálne okolo seba dosť miesta na rozširovanie. Takže prevedenie výroby je skoro isté. A byť na mieste Starobrna - asi by som sa tiež začal výhladovo báť.
Je mi z nich zle..
:-( :-( :-(


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Petr

čtvrtek, 5. listopad 2009
10:01

Petr

Chlapi, nedělejte si žádné iluze. Nejsme Rakousko kde si nedovolili uzavřít žádný pivovar protože ve vedení jsou místní. Tady si dovolí cokoliv, není žádná regulace a tři pivovary v regionu? Za pár let si na mě vzpomeňte. A navíc tzv. hospodářská krize a větší daňové zatížení, to přece jsou pro tyto "pivovarské" dobré důvody k likvidaci dalších podniků. A pamatujete na Slovensko? Jako bych tento postup už někde viděl.


napsal(a): Petr [Odpovědět]

Adsense

19. květen 2024
04:32


posted by: Inzerce

Tchoř

čtvrtek, 5. listopad 2009
08:46

Mimochodem, ví někdo, jak si vede Rebel na Kutnohorsku, když se tam v očích Hlenekenu tak "neeticky" vtíral po smrti loreckého pivovárku?


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Dan

středa, 4. listopad 2009
01:59

Dan

Za tu dobu co u nás Heineken působí, už napáchal hodně škod. Proč by se teď měl najednou chovat jinak. Oni dělají velký byznys a o regionální výrobu jim vůbec nejde.
Můj tip je, že pivovar postupně utlumí a uzavřou, ale značku Louny zachovají, akorát že je budou dělat v Krušovicích... :(


napsal(a): Dan [Odpovědět]

LiborP

úterý, 3. listopad 2009
21:31

LiborP

No tak by se měli lounští zachovat alespoň trochu nacionálně. Místo zrušených Loun nahradit jiným pivem, ale ne z produkce Heineken či jiných velkovýroben. Vzhledem k regionu toho moc nezbývá, tak mě tak napadá Žatec. Kdysi to tak zafungovalo na liberecku, kde na zrušeném Vratislavickém pivovaru vyrostly Svijany.


napsal(a): LiborP [Odpovědět]

Michal

středa, 4. listopad 2009
00:07

Michal

to LiborP: Tak to hodně štěstí Žatci, aby se nemusel začít chovat jako Svijany...snad ty Louny podržej, i když tomu moc nevěřim...


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Jarda

úterý, 3. listopad 2009
20:35

V loňském roce produkoval pivovar Louny devět, zdůrazňuji, devět !!! druhů piv v lahvích. Předpokládám, že když se někdo pustí do tak široké produkce, pravidelné, ne jen svátečně, tak to má zatraceně dobře spočítané. O to víc nechápu současné zúžení na dva druhy a spekulace o uzavření. Problém určitě nebude v tom, že by si na sebe pivovar nevydělal, ale v tom, že někdo stanovil určitý (vysoký) zisk a pivovar je pod ním. V tom je zásadní rozdíl ve filozofii naší a filozofii zahraničních velkých společností. Vím o čem mluvím, pracuji pro jednu firmu, kde kdysi rozhodoval podobně uvažující hňup. Já když budu něco vyrábět, zaměstnám lidi, prodej pokryje náklady, něco zbyde na investice, něco na horší časy, něco málo navíc, tak je to úspěch. Ale když si někdo naplánuje, že po odečtení výše uvedeného zbyde 30% a ono zbyde jen 26%, tak to radši zavře...


napsal(a): Jarda [Odpovědět]

Dedek

úterý, 3. listopad 2009
18:42

Dedek

Tragický článek... autor se v problematice pivovarnictví zjevně vůbec neorientuje. Zachovat značku ještě neznamená zachovat pivovar. Z toho, co u nás a na Slovensku Heineken během posledích několika let provedl, je jasné, že mu o žádné tradice nejde. Podobně jako Kutná Hora a Znojmo, jsou i Louny odsouzeny k zániku, je to všechno jenom otázka času. Nějaká ekonomická krize na tohle vůbec nemá vliv, je to jenom berlička, o kterou se manažeři Heinekenu opírají. Ortel nad všemi třemi pivovary vynesli manažeři Drinks Unionu, když celou skupinu právě Heinekenu prodávali. To musel po zkušenostech ze Slovenska vidět i úplný idiot.


napsal(a): Dedek [Odpovědět]

Chody

úterý, 3. listopad 2009
19:18

Chody

to Dedek:
Dědku, myslím, že se Znojmem neměli páni z DU nic společného...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 03.11.2009 ve 19:20:06


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Dedek

středa, 4. listopad 2009
20:19

Dedek

to Chody:
Pravda, pravda, nechal jsem se unest:) Ale to na politice Heinekenu a vyse uvedenem nic nemeni.


napsal(a): Dedek [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI