Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Malé pivovary: Vyšší daň u alkoholu nás zlikviduje

Co se píše o pivovarech a pivu


Malé pivovary: Vyšší daň u alkoholu nás zlikviduje

[pondělí, 21. září 2009]

Malé nezávislé pivovary varují před zvýšením spotřební daně o 50 haléřů na půllitr piva. Před nebezpečím varovali v dopise poslance i senátory. "Je to vyložená likvidace rozhodujícího turistického artiklu, který táhne turisty do České republiky. To by nemělo dopad jen do pivovarů," řekl iDNES.cz Jiří Fusek, který drobné pivovary zastupuje.

Zvýšení daně předpokládá balíček úspor, který dnes schválila vláda.

Spotřební daň se může zvýšit kromě pohonných hmot a tvrdého alkoholu také u piva. Vyšší spotřební daň o 50 haléřů na půl litru by oblíbený nápoj zdražila. Malé pivovary tvrdí, že jsou v nevýhodě.

"Poláci zvýšili spotřební daň o 13 procent a okamžitě to znamenalo snížení spotřeby. Na Slovensku to vedlo k likvidaci skoro všech malých pivovarů," řekl prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek. Vypočítal, že spotřební daň by se v České republice příští rok u piva zvedla o 42 procent.

Nyní je spotřební daň u piva 10 procent. Po úpravách by podle malých pivovarů hektolitr "desítky" zdražil z 240 korun na 340 korun, tedy o stovku. Domnívají se také, že budou na balíčku biti dvakrát - spotřební daní i vyšší DPH.

Zmíněné pivovary navíc tvrdí, že je ohrožuje už současná politika obchodních řetězců. "Platí se zpožděním 2-6 měsíců a nedodržují platební termíny bez jakýchkoli možností z naší strany je za to penalizovat. Jinak by totiž vyřadily náš sortiment z prodeje," dodal Fusek.

Zdroj: iDnes.cz | Autor: Filip Horáček


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

ik

úterý, 22. září 2009
08:28

Autor článku to v lepším případě špatně formuloval, správně se jedná o zvýšení spotřební daně na hl, ne o konečnou cenu hl piva, ale to je snad každému jasné....


napsal(a): ik (kohutova.iva(a)seznam.cz) [Odpovědět]

val

pondělí, 21. září 2009
20:30

val

to Chody: já dám za 1 hl kvalitní desítky 350 Kč! Čekám na nabídky pivovarů! :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

Chody

pondělí, 21. září 2009
20:02

Chody

Za 1hl desítky klidně těch 340 Kč dám :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI