Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Narozeniny slaví

Co se píše o pivovarech a pivu


Narozeniny slaví

[středa, 7. leden 2009]

Karel Witz (62), spolumajitel a ředitel Měšťanského pivovaru v Poličce

Ačkoliv pivovar v Poličce býval dříve ve vlastnictví jeho předků, k řemeslu se dostal značnou oklikou. Po absolvování vysoké školy ekonomické se odstěhoval do Košic, kde pracoval jako referent. Mnohem více ho však zajímala jeho vášeň - kytara.

Postupně hrál v kapelách Modus, kde se setkal třeba s Miro Žbirkou, spolupracoval s Marianem Vargou, působil po boku Petra Nagye. Po listopadu 1989 však nastal zásadní obrat. Po několikaletém úsilí získal v Poličce pivovar, který však byl v tragickém stavu. Postupně se mu dařilo jej rekonstruovat, zachovával co možná nejvíce z tradičních výrobních postupů. Nyní poličský pivovar uvaří kolem 80 tisíc hektolitrů piva ročně a je 22. největší v Česku.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz

[Polička] 11:57 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

emu

pátek, 9. leden 2009
11:38

emu

Jako soukromou definici používám to, jestli pivovar prodává své pivo pravidelně mimo svou provozovnu. Tj. produkuje lahvové do obchodů, případně zásobuje hospody s pivovarem nespojené. Pokud jde o hetolitry, nepovažuju za relevantní produkci, ale kaaptcitu. Když začínal Bakalář, měl produkci jen 4000 hl ročně, ale rozhodně to nebyl mini, je to velký pivovar s kapacitou 300 000, byť nevyužitou.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Dan

pátek, 9. leden 2009
08:54

Dan

Pokud by to tak bylo, tak Polička je průmyslovým pivovarem. Snažil jsem se to dohledat i z jiných zdrojů, jak je to s potravinářským průmyslem a jednoznačnou definici pro pivovary jsem nenašel. Například u mlékáren, pekáren je to od určité velikosti a technologické úrovně.
Domnívám se že i u pivovarnictví to bude podobně, od určitého výstavu, ale i technologické úrovně. Pokud je ta hranice 5000 hl, tak už není třeba nic dále řešit. V tom případě se diskutujícím pode mnou omlouvám, domníval jsem se že ta hranice je poněkud jinde, jak výstav, tak technologie výroby.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Slávista

pátek, 9. leden 2009
07:40

Slávista

Nejsem si jist, ale tuším, že jako průmyslový pivovar se označuje podnik s výstavem vyšším než 5.000 hl ročně ( vycházím z oficiálních přehledů uvedených v Pivovarském kalendáři, vydaným VÚPS ). Takže nejen Polička, ale i Kácov!


napsal(a): Slávista [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 8. leden 2009
23:38

Dan

to emu:
Právě, kde je ta hranice. V kterou chvíli můžeme minipivovar nazvat průmyslovým? Každý bojuje na trhu se svým výrobkem, někdo jen v jedné hospodě, někdo postupně v okolí. I minipivovary prodávají svá lahvová piva a někdy i dost daleko od komína. Nevím jestli tu hranici lze tak snadno definovat. Ale rád se nechám poučit. Je mi jasné že v tomto případě slovo průmysl neznamená to, že pivovar spíš připomíná chemičku.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
00:52


posted by: Inzerce

emu

čtvrtek, 8. leden 2009
23:14

emu

to Dan: Tady někdo neví, co je to průmysl :) Průmyslový pivovar je každý , kdo se primárně zabývá výrobou piva a bojuje na trhu se svým výrobkem. Každý kdo třeba prodává lahvové pivo, nebo bojuje o hospody. Jen minipivovary patří spíše do kategorie služeb. I když hranice je dost nejasná.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 8. leden 2009
18:34

Dan

To Libor: A nehraje roli při určení kategorie i výstav a také to, že se v tomto případě jedná o pivovar měšťanský?


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Libor

čtvrtek, 8. leden 2009
18:05

Libor

to Dan: ale pokial to nerobia ako minipivovar, stále je to priemyselný podnik, resp. spadajú do kategórie: Priemyslové pivovary....
- toto označenie nemá nič spoločné s používanou technológiou :-)


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 8. leden 2009
17:44

Dan

to Maniche:
Polička, průmyslově vařící pivovar? To snad ne. Pokud vím, tak vaří klasicky, mají klasické spilky i ležení. Co je na tom průmyslového?


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Maniche

čtvrtek, 8. leden 2009
17:14

Ať žije Polička.Poličské je nejlepší ze všech průmyslově vařících pivovarů.Hlavně aby je nekoupil Heineken.


napsal(a): Maniche [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI