Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

ÚOHS prověří, zda se pivovary na chystaném zdražení nedomlouvaly

Co se píše o pivovarech a pivu


ÚOHS prověří, zda se pivovary na chystaném zdražení nedomlouvaly

[čtvrtek, 7. srpen 2008]

Antimonopolní úřad chce prověřit, zda se tuzemské pivovary nedomlouvají na chystaném zdražení. Potvrdil to šéf sekce hospodářské soutěže úřadu Robert Neruda s tím, že podobný průzkum dělá úřad vždy, když oborové skupiny oznámí hromadné zdražení. Většinou se ukáže, že podobné výroky nemají s kartelem nic společného, přesto chce úřad situaci pečlivě sledovat, uvedl Neruda.

O zdražování informoval ve středu šéf Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Ceny se zvýší podle něj i přesto, že klesají ceny ječmene. Všichni výrobci zatím o svých plánech mlčí. "Bojí se toho, že ztratí trh. Ne, že by lidé přestali pít, ale že přejdou k levnějším značkám," uvedl Veselý.

"Pokaždé, když nějaký svaz informuje o chystaném zdražení, vyzýváme ho, aby to nedělal. Na žádnou kartelovou dohodu ale většinou nepřijdeme," uvedl Neruda. Letos už se úřad zajímal například o omezení dodávek tuzemských mlékařů, toto jednání ale podle něj nemohlo poškodit trh. Na rozdíl od kartelu drůbežářských firem, které se dohodly na společném vyjednávání se zpracovateli masa a dostali za to pokuty v řádech statisíc až milionů korun.

Zdroj: Finance.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI