Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Eggenberg nesmí vařit pivo, zásoby se tenčí

Co se píše o pivovarech a pivu


Eggenberg nesmí vařit pivo, zásoby se tenčí

[čtvrtek, 10. červenec 2008]

V nezáviděníhodné situaci je českokrumlovský pivovar Eggenberg. Podnik, na nějž byl v květnu kvůli dluhům vyhlášen konkurz, potřebuje vydělávat. Podle zákona ale nemůže vařit pivo. To je obzvláště v letní sezoně citelná ztráta.

„Zákon o spotřební dani totiž říká, že její plátce nesmí být v konkurzu. Vyrábět pivo tedy nemůžeme. Zatím prodáváme zásoby ze skladů,“ vysvětlil insolvenční správce pivovaru Štěpán Bláha.

Dodal, že v těchto dnech jedná s několika zájemci, kteří by varnu mohli provozovat. Tím by podniku pomohli znovu vytvořit zásoby, které se nyní nebezpečně tenčí.

Stáčet a prodávat pivo Eggenberg dál může. „Věřím, že se vše vyřeší do týdne. Zatím se nedá říci, že by někde naše značka chyběla,“ dodal Bláha.

V krumlovském pivovaru nyní pracuje okolo třiceti lidí. Šest techniků nedávno propustil. Ostatní zaměstnanci čekají, co bude dál.

Do současných problémů se Eggenberg dostal po prohraném soudním sporu. Před dvěma lety mu firma Orin dodala chmelové produkty. Podle pivovaru ale byly poškozené, proto je vrátil a nezaplatil. Orin pak pohledávku převedl na firmu Factoring České spořitelny a ta se obrátila na soud. Dluh se postupně vyšplhal na téměř deset milionů korun.

Eggenberg v posledním známém roce 2006 uvařil necelých 33 tisíc hektolitrů piva, loni to už bylo pouze 23 tisíc hektolitrů. To ho řadilo mezi nejmenší průmyslové pivovary.

Zdroj: MF Dnes.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Weetek

čtvrtek, 10. červenec 2008
11:08

Weetek

Mno, já právě v poslední době sehnal všechno, dokonce i Voka a Kristiána, jen to docela obyčejné výčepní světlé mi nějak proklouzává mezi prsty...a mám obavu, abych ho ještě vůbec stihnul ulovit.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

emu

čtvrtek, 10. červenec 2008
10:57

emu

to Weetek: Teď jsem si tvůj příspěvek přečetl znovu... asi si ležák na mysli neměl, co? No v Intersparu mají i Kristiána ;)


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

emu

čtvrtek, 10. červenec 2008
10:54

emu

to Weetek: Vím. Interspar Praha-Zličín: Eggenberg 12 za krásných 8,90Kč (je tam dlouhodobě, naposledy mnou zakoupeno cca před měsícem, tak snad ho stále mají)


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Weetek

čtvrtek, 10. červenec 2008
09:56

Weetek

Víte někdo o místě v Praze, kde by se prodávalo lahvové světlé? Ve Vaňkogalerii mají jen světlý a tmavý ležák.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
10:07


posted by: Inzerce

jiri.kana

čtvrtek, 10. červenec 2008
09:47

jiri.kana

Zatím se nedá říci, že by někde naše značka chyběla...
To bohužel o krumlovském platí už delší dobu :(


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI