Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Češi pivu nerozumějí

Co se píše o pivovarech a pivu


Češi pivu nerozumějí

[pondělí, 23. červen 2008]

Už pouhým titulkem se pouštím na tenký led. Jsem si toho vědom, a co víc, činím tak zcela záměrně. Horké letní měsíce rok co rok lámou rekordy v množství vypitého piva a rozehrávají blažené úsměvy na tvářích všech plánovačů, obchodníků i akcionářů pivovarnického průmyslu. Tak proč si nenalít „čistého piva“ a nepřiznat si, že většina tuzemské produkce začíná v některých ohledech připomínat europivo. Nápoj unifikovaný, nekonfliktní, nevýrazné chuti a vůně.

Vyrábí se nejmodernější technologií v gigantických objemech za účelem vytvoření univerzálního nápoje, který lze pít jako limonádu. Výrobní proces má za úkol převychovat občas hubatou, vášnivou brunetu na poslušnou falešnou blondýnu v růžovém svetříku. Což se úspěšně daří. Díl viny neseme i my, konzumenti.

Už jen pokud připustíme, že české pivo, ve formě ležáku plzeňského typu, má tradici pouhých 166 let a za jeho vznikem stojí bavorský sládek, měla by se v nás probudit zvědavost: Co se pilo před rokem 1842?

Pivo, které chutná jako ovoce Vezměme si například pšeničné pivo, k jehož výrobě se používá směs pšenice, ječmene a systém takzvaného svrchního kvašení. To probíhá za vyšší teploty (až 250 °C oproti 60 °C u ležáků) a využívá odlišného typu kvasnic. Výsledkem je lehké pivo s přirozeně vyšším obsahem CO2, v jehož vůni i chuti nacházíme ovocné tóny. U nás ho vyrábí jediný pivovar – náchodský Primátor pod názvem Weizenbier. Ze zahraniční produkce lze často narazit na Hoegaarden známý svým hřebíčkovým až vanilkovým aroma. Pšeničná piva se díky své lehkosti a svěžesti skvěle pijí právě v létě a jejich obliba roste hlavně mezi ženami a mladou generací. Druhů svrchně i jinak kvašených piv je samozřejmě celá řada. Cesta k jejich poznání je dlouhá, ale velmi příjemná a zásadním způsobem souvisí s touhou po poznání a rozvojem pivní kultury.

Pozor, pivní kultura neznamená hospodská. Vytáhnout za večer dvanáct kousků je úspěch tak pro sportovního rybáře na Střeleckém ostrově. Kultura pití piva u nás trpí paradoxně kvůli jeho nízké ceně. Obchodní mechanismy jsou nastavené na maximalizaci produkce a tomu odpovídá i chování některých restauratérů a hospodských. Podtáčení je v Česku standard, který většina hostů tiše toleruje. K častým nešvarům patří i podchlazování piva či jeho špatné čepování. Největší problém ale vidím v omezené šířce sortimentu. Situaci asi nejlépe vystihuje filmová hláška „Jedno pivo vládne všem“.

Pro víno do vinotéky, pro pivo do pivotéky Přitom s pivem je to jako s vínem. Existuje ho celá řada druhů s rozličnými chutěmi a vůněmi. Stačí jen překonat prvotní ostych a šok, že „to“ chutná jinak než desítka z hospody Na Růžku. Ve specializovaných obchodech, říkejme jim pivotéky, lze již dnes sehnat desítky druhů piva z celého světa. Mezi nejznámější patří pražský Pivovarský klub a Pivní galerie. Na kvalitním pivním lístku si zakládají i některé restaurace. Zde bych jmenoval tuchoměřickou Auberge de Provence a pražskou Les Moules.

A tak i moje závěrečná rada zní: Nebojte se poznávat, ochutnávat a kombinovat. Zkuste si doma uspořádat pivní degustaci. Pověřte kamarády, ať přinesou každý po dvou vzorcích. Debaty o tom, jestli je lepší pšenice, plzeň nebo trapista jsou mnohem zábavnější než pomlouvání nadřízených u půllitru „géčka“.

Zdroj: Lidovky.cz | Autor: Ondřej Kaftan


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Ondrej Kaftan

pátek, 4. červenec 2008
12:59

Zdravim, chyba s teplotami je politovanihodna. Vznikla zrejme spatnou premenou "stupnu" na horni index. Spravne je samozrejme 25 a 6. Jinak na pivo je nutne nahlizet i jako na napoj vhodny k snoubeni s jidlem a nemusi byt hned k dispozici na cepu. Co se ostatnich informaci tyce, musite si uvedomit, ze tento sloupek neni serial ani roman. Navic byl pokracen o cast venujici se minipivovarum a pivnimu sommelierstvi, kde jsem jmenoval pivovar u Bulovky a pana Richtera. Uvedomte si, ze jinak se na tematiku diva prumerny obcan a jinak vy, ctenari odborneho webzinu.


napsal(a): Ondrej Kaftan (ondrej(a)gurmetklub.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 25. červen 2008
21:37

jiri.kana

to laďa:
No jo, jenže není lahváč jako lahváč... Sbírku Gayčko + Staropramen + Kozel + Radegast + Prazdroj si samozřejmě udělat můžu snadno. To už ale neplatí o belgických speciálech, které by měly být doménou právě té zmiňované restaurace Les Moules.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

laďa

středa, 25. červen 2008
18:30

Lada

hospodu, hotel, výčepnu posuzuji, z pivařského hlediska, podle počtu druhů točených piv. jestli někde mají v lednici nějakou desítku různých lahvátorů je sice pěkné, nicméně takovou sbírku si může udělat prakticky každý - stačí oběhnout markety, to není nic čím by se měli nějak extra chlubit na pivním.infu


napsal(a): laďa [Odpovědět]

Petr Buriánek

středa, 25. červen 2008
13:38

to Paja: Mít v nabídce 30 druhů piv není tak špatné... (Les Moules)


napsal(a): Petr Buriánek [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
03:48


posted by: Inzerce

emu

úterý, 24. červen 2008
16:44

emu

to Paja: On to autor totiž napsal trochu nešikovně, ale myslím, že psal o vyhlášené restauraci, které mají kvalitní pivní lístek. Nikoliv o restauraci zaměřené na pivo.
Podle jedné z fotek, kterou jsem na jejich webu našel, tam mají belgické speciály (Duvel...), nebo třeba Bernardovy ležáky. Obecně se ta restaurace zaměřuje na francouzsko-belgickou kuchyni včetně piva. Její zmínění v článku o pivu se mi taky moc nelíbí, no snad to není snaha o skrytou reklamu...


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Paja

úterý, 24. červen 2008
15:22

Paja

to emu: to se musim Ludwiga zastat, mne taky spojovani teto restaurace s pivem moc nesedi. Nemyslim, ze to bylo opreni se do hotelu, ale spis do autora... A me samotneho by zajimalo, co autora vedlo k jmenovani prave techto podniku. Formulace v clanku vzbuzuje pocit, ze se jedna o neco jako Pivovarsky klub v mensim, asi jako o Modreho Abbeho. Pochopitelne jsem hned sel na stranky podniku a jake bylo rozcarovani, kdyz jsem zjistil, to co pises. A stejne doted nevim v cem spociva "zakladani si na pivnim listku". Obmenuji neco na 4. pipe nebo maji bohaty pivni listek typu: Stella Artois, Branik, Staropramen, G, PU, Kozel, Birell, Radegast...? Take jsem si rikal, jakto, ze tento "vyhlaseny" podnik neznam...


napsal(a): Paja [Odpovědět]

emu

úterý, 24. červen 2008
12:50

emu

to Ludwig: Já tyhle reakce nechápu. Co je špatnýho na tom, že existují luxusní (drahé) restaurace? O žádný pivní podnik se nejedná, když se podíváš na web jedné té restaurace (www.tuchomerice.cz) zjistíš, že jde o normální luxusní hotel určený pro movitější klientelu. Určitě to není místo pro pivaře, nemají pivo ani na webu uvedené. Ani s tím nepočítají, že by tam někdo chodil kvůli pivu. Pouze mají specální piva ke speciálním jídlům pro své hosty. Co se ti na tom nelíbí? Výraz "vyhlášený pivní podnik" jsi použil ty, v článku se nic takového nepíše.
Taky preferuji raději "Hospodu u Lípy" ale nevím proč se opírat do hotelů. Ten majitel tam má speciální piva jenom jako doplněk a nedělá ze sebe žádnou baštu pivařů.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Njorloj

úterý, 24. červen 2008
09:53

Njorloj

Nahodou je dobre, ze se o tyhle temata opiraji i hlasitejsi media a je vcelku prozatim jedno kolik je tam faktickych chyb. I kdyz to kvaseni v plynem skupenstvi bude asi nejaka specialitka :D :D


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

Ludwig

úterý, 24. červen 2008
06:51

Ludwig

Na kvalitním pivním lístku si zakládají i některé restaurace. Zde bych jmenoval tuchoměřickou Auberge de Provence a pražskou Les Moules.
----------
Nezlobte se, lidi, ale na DOBRY PIVO bych to techto podniku urcite nesel.. uz kvuli tem jmenum..
At tam toci co chcou..
Majitel, ktery svym "vyhlasenym pivnim podnikum" da takova jmena... tak ten s tim muze myslim si pocitat.
To uz radsi Pivni Klub, Pivni dum, a nebo klasicky "Hospoda u lipy" :D :D


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

al_bunda

úterý, 24. červen 2008
00:58

al_bunda

Autor zrejme nema poneti o minipivovarech a jejich tvorbe :-) Asi by byl prekvapen kolik z nich vyrabi psenicna pivka. Ochutnal jsem jich uz hodne, ale proste nejvic mi jede weizen z Nachoda, co se tyce ceske produkce.


ICQ: 10389769

napsal(a): al_bunda [Odpovědět]

Mnich

pondělí, 23. červen 2008
20:42

Mnich

Ono to spíš vypadá, že tématu nerozumí autor. Ale je hezké, že si něco zjistil a že má na věc zdravý názor... Hoegaarden jsem pil točený ve Starobrněnské pivnici, ale po hřebíčku, natož po vanilce, ani památky. Díval jsem se na stránky dvou zmiňovaných restaurací. Nic, kvůli čemu by stálo zato tam jet, tam nemají. To si autor moc dobré příklady nevybral. Ale asi tam náhodou byl nebo tam má známý...


napsal(a): Mnich [Odpovědět]

Honza www.SvetPiva.cz

pondělí, 23. červen 2008
16:59

Herold je na prodej a nejspis i bude prodan. Pokud to nebude Chodymu vadit - http://www.pivniblog.cz/clanek/3420/Herold-zije.htm


napsal(a): Honza www.SvetPiva.cz [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 23. červen 2008
16:13

Roman Holoubek

Potvrzuji to s tím Heroldem - byl jsem tam před týdnem. A možná bude ještě hůř. úUdajně je na prodej, ale kdo jej koupí?


jiri.kana

pondělí, 23. červen 2008
12:26

jiri.kana

to Malakin:
Poslední (už prošlé, ale pořád chutné) jsme vypili někdy začátkem léta 2007. Od té doby už není (jezdím čas od času kupovat lahvové pivo přímo do pivovaru).


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Malakin

pondělí, 23. červen 2008
12:17

Malakin

To jiri.kana: Diky za info. Mne bylo divne, ze uz jsem ho dlouho nevidel. Ale na webu ho porad nabizeji. Mozna jen nauktualizuji.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 23. červen 2008
12:09

jiri.kana

to Malakin:
Herolda už ne...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Malakin

pondělí, 23. červen 2008
10:15

Malakin

To už je spíš UHT. :-) Pán taky zapomněl zmínit, že pšeničné pivo není jen záležitostí Náchoda, ale i Herolda a mnoha minipivovarů. Ale oceňme jeho kritiku europiv.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 23. červen 2008
09:00

jiri.kana

"To probíhá za vyšší teploty (až 250 °C oproti 60 °C u ležáků)"
Jedna nula navíc a z kvašení hned máme v lepším (tom druhém) případě pasterizaci :o


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI