Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Fúze obrů může znehodnotit Budvar

Co se píše o pivovarech a pivu


Fúze obrů může znehodnotit Budvar

[středa, 4. červen 2008]

Převzetí americké pivovarnické společnosti Anheuser-Busch největší skupinou na světě InBev ještě není potvrzeno. Bezprostřední vliv na malý český trh by tento krok podle odborníků mít sice neměl, jasné ale je, že jakákoli fúze světových hráčů významně ovlivní cenu za Budějovický Budvar.

Ten je teprve na počátku transformace z dnes již unikátní subjektivity národního podniku na standardní akciovou společnost, což je nutná, nikoli dostatečná podmínka jeho následného prodeje.

Spekulacemi ohledně výsledné ceny posledního státního pivovaru se v minulosti zabývali nejen analytici a ministři českých vlád. Zbytečně. Výslednou cenu mohl vyřknout jediný subjekt na světě - americký pivovarnický gigant Anheuser-Busch (AB).

Budvar totiž byl a stále ještě je vstupenkou AB na trh stovek milionů bohatých Evropanů. A nemalé vstupné po mnoha jednotlivých a vleklých soudních sporech stanovila Evropská komise, když po vstupu ČR do EU českému pivovaru přiřadila ochrannou známku.

Dá se tedy předpokládat, že pokud by se silná evropská (dnes i jihoamerická) skupina InBev spojila s Anheuserem lačnícím po evropském trhu, chuť výsledného subjektu (InBusch?) na Budvar by výrazně zeslábla. Evropský trh totiž umí se svými mnoha značkami pokrýt evropská část InBev, kde skupina vznikla.

Budvar by tak byl pivovarem s roční výrobou ,,pouhých" 1,2 milionu hektolitrů a ziskem okolo deseti milionů eur. Vedle toho má investiční skupina K Brewery Group, která od loňského podzimu skupuje malé české pivovary, už nyní větší výstav.

Cena Budvaru by tak odpovídala standardním výrobním a ekonomickým ukazatelům. Pokud Heineken za velikostně zhruba srovnatelný Drinks Union (Zlatopramen, Březňák, Louny a Dačický) zaplatil dvě miliardy korun a Budvaru přece jen přičteme značku (tu nespornou) a výrazný exportní potenciál, může se tak jeho cena pohybovat kolem pěti až šesti miliard korun.

Naopak, kdyby InBev nedotáhl fúzi do konce a dohodl se s dvojkou na světě, majitelem Plzeňského Prazdroje skupinou SABMiller, Anheuser by mohl za Budvar nabídnout ještě mnohem více. To se však příliš neočekává, a tak se zraky českých privatizátorů ubírají směrem k jednání mezi InBevem a klanem Buschových s Warrenem Buffetem v zádech. Jednání jsou už prý blízko k dohodě.

Zdroj: E15.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Tomáš Kroupa

pátek, 6. červen 2008
12:25

Tomáš Kroupa

6 miliard? Dost směšná částka... Kolik za to postaví km dálnice? Tři, čtyři? Sodoma Gomora a hnus, velebnosti...


Dwarf

pátek, 6. červen 2008
12:14

Dwarf

to emu: nemáš pravdu, řekl bych... privatizace Budvaru začala na papíře už před mnoha lety, tohle prostě proběhne (bohužel) bez ohledu na to, kdo je u kormidla... a jestli u něj budou nedejbože socani, budou potřebovat spoustu prachů


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

tomas

pátek, 6. červen 2008
11:58

tomáš

Myslím že můžou udělat akciovku, prodat klidně 50% akcií a 50% nechat trvale státních aby se nad tím udržela kontrola a předešlo třeba spojení s americkým B. Dříve byl Budvar taky a.s.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

emu

čtvrtek, 5. červen 2008
14:41

emu

to Dwarf: ODS to prodá, ČSSD to neprodá. Podle mě je to celkem jasné. ČSSD vládla 8 let a neprodala, ODS vládne rok a půl a podívej, co se děje. Chápu Dwarfe, že asi volíš ODS ;) , ale ve věci BUDVARU je pro nás výhodnější politika ČSSD.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
09:06


posted by: Inzerce

Dwarf

čtvrtek, 5. červen 2008
12:20

Dwarf

to Weetek: já myslím, že je jedno, jestli tam sedí ODS nebo ČSSD (ti zas budou potřebovat spoustu peněz na tu svou plošnou rádobysociální politiku)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Weetek

čtvrtek, 5. červen 2008
11:50

Weetek

Budvar se bohužel "musí" privatizovat ze dvou důvodů. Ten první je v podstatě ideologický. ODS jako pravicovou stranu postavenou na neoliberálních ekonomických konceptech musí popouzet, že něco jako státní podnik dokáže nejen existovat, ale existovat nesmírně úspěšně. To je přeci krucinál himlhergot úplně proti těm poučkám, na které přísahají všichni, počínaje hradním pánem.
Druhý důvod je veskrze přízemní. Ve vládě momentálně zasedají hoši, co se velkých kupónových i nekupónových loupeží na začátku 90.let ještě nezúčastnili. Rádi by něco trhli teď. Ať už na privatizaci nemocnic, Budvaru nebo čehokoliv jiného. Aby se jim nakonec kolegové z komunální politiky nesmáli, že než sedět ve vládě, je lepší sedět na magistrátě a vyplácet svoje milenky z peněz na kulturu...


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Slávista

čtvrtek, 5. červen 2008
07:34

Slávista

Obávám se, že hroch má pravdu. Státní kasa je vyjedená, tak prodáme aspoň to, co nám ještě zbývá. Letiště Praha, poštu, Budvar... A kdo to nakonec prodá, je fakt jedno. Ačkoliv já sázím na tuto vládu - pokud jde o to něco trhnout, jsou to fakt šikovné holky a kucíí:(


napsal(a): Slávista [Odpovědět]

hroch

středa, 4. červen 2008
21:15

hroch

On nakonec bude prodávat každý. Oficiální odměna členům správní rady a.s. (a budou tam hlavně politici napříč spektrem)za povedený prodej se bude líbit všem. Nemluvě o těch prachách, které půjdou bokem od kupce, že to tak krásně připravili .


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Vladislav

středa, 4. červen 2008
19:55

svatá pravda


napsal(a): Vladislav [Odpovědět]

Petr

středa, 4. červen 2008
18:43

Petr

Chlapi, nebědujte. Je třeba pro to něco udělat. Co? Až zase budou volby tak je třeba jít volit někoho kdo rozprodávat nechce. Snad to do té doby nestihnou.


napsal(a): Petr [Odpovědět]

emu

středa, 4. červen 2008
13:20

emu

to laďa: Já bych taky Budvar neprodával, protože se bojím o jeho osud po privatizaci, ale hodně lidí ti řekne, že stát v dnešních chápání není od toho, aby vlastnil průmyslový podniky. Asi ti to řekne i každý ekonom. Myslim že by ho stát ale neměl prodávat z psychologických důvodů. Mnoho lidí už má dost toho, že tady nic nepatří Čechům.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

laďa

středa, 4. červen 2008
11:38

Lada

to asi chápou jen ti nenažranci nahoře, kteří se těší na tučnej peníz, který bude možno "vhodně" rozfofrovat


napsal(a): laďa [Odpovědět]

Michal

středa, 4. červen 2008
10:44

Michal

Přece to neprodaj , když jim za to budou chtít dát málo, nebo míň než chtěli. Já tomu nerozumim, nejsem ekonom, ale nechápu, proč je nutný za každou cenu prodávat...:(


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI