Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budvar vyhrál spor s Budějovickým měšťanským pivovarem

Co se píše o pivovarech a pivu


Budvar vyhrál spor s Budějovickým měšťanským pivovarem

[čtvrtek, 15. květen 2008]

Vrchní soud v Praze zamítl v odvolacím řízení návrh na zrušení a likvidaci pivovaru Budějovický Budvar. Žalobu podal Budějovický měšťanský pivovar již v roce 2003. V odůvodnění rozsudku Vrchní soud mimo jiné uvádí, že „sám žalobce nemá ve věci jasno, když tvrdí naprosto protichůdné skutečnosti vedoucí k protichůdným závěrům.“

Žaloba tvrdí, že předmětný národní podnik již neexistuje, na straně druhé ovšem žalobce požaduje zrušení tohoto národního podniku s likvidací. V odůvodnění se k argumentům žalobce doslovně uvádí, že „to je v logickém rozporu, jeho tvrzení jsou protikladná a vzájemně se vyvracející.“

Vrchní soud se plně ztotožnil s rozhodnutím Krajského soudu v Českých Budějovicích z prosince roku 2006. Žalobce navíc musí Budějovickému Budvaru zaplatit náklady odvolacího řízení.

„Tuto žalobu Budějovického měšťanského pivovaru jsme od samotného počátku vnímali jako spekulativní, účelovou a postavenou na uměle vytvořených argumentech. Nesmyslnost argumentů nyní v odůvodnění rozsudku potvrdil i Vrchní soud. S rozsudkem jsme velmi spokojeni. Soud již ve druhé kauze rozhodl o tom, že právní subjektivita Budějovického Budvaru je nezpochybnitelná,“ říká Jiří Boček, ředitel Budějovického Budvaru.

V roce 2004 Vrchní soud definitivně zamítl jinou žalobu Budějovického měšťanského pivovaru s požadavkem na výmaz Budějovického Budvaru z Obchodního rejstříku.

„Za těmito žalobami byla dlouhodobá snaha o budování pozice Budějovického měšťanského pivovaru jako jednoho ze subjektů, které nebude možné vynechat ze hry při případné privatizaci Budějovického Budvaru,“ říká manžer Budvaru Petr Samec.

Budějovický měšťanský pivovar často používá tvrzení, že má historická práva k používání pojmu „Budweiser“ a považuje se za univerzálního právního nástupce původního německého měšťanského pivovaru, založeného v roce 1795.

Tato historická práva však podle Vrchního soudu v Praze neexistují. V březnu 2006 v rozsudku k jiné kauze Vrchní soud výslovně uvedl, že způsob vzniku Budějovického měšťanského pivovaru „vylučuje pojmově univerzální právní nástupnictví po jakékoliv právnické osobě“, tedy včetně bývalého německého pivovaru.

Tento bývalý pivovar, Budweiser Bräuberichtigten Bräuhaus in Budweis, zanikl v roce 1970 bez právního nástupce. „Dnešní Budějovický měšťanský pivovar byl založen jako zcela nová společnost až v roce 1992 v rámci privatizace části majetku státního podniku Pivovary České Budějovice a pouze si v roce 2001 účelově přivlastnil jméno jednoho z pivovarů, který v Českých Budějovicích v minulosti působil,“ dodal Samec.

Zdroj: Euro.cz | Autor: Lukáš Petřík


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

jiri.kana

pátek, 16. květen 2008
07:40

jiri.kana

to emu: Já mu přicházím na chuť jen obtížně. Někdy mě překvapí, jak je krásně pitelný, jindy mám po dvou pivech v puse pocit jako bych kousnul do banánové slupky...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

emu

čtvrtek, 15. květen 2008
21:51

emu

to jiri.kana: Tak zrovna u Samsona si na kvalitu jejich piv vůbec nemůžu stěžovat ;) Ale souhlasím, že takovéto spory jsou o ničem, zbytečně ubírají síly, tolik potřebné v boji o zákazníky.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 15. květen 2008
21:10

jiri.kana

Ach jo, to je pořád dokola... Takže od roku 1970 do r. 1992 byla místo pivovaru na lineckém předměstí jenom jáma?
Na druhou stranu, Samson by udělal líp, kdyby místo sporů s Budvarem trochu přitlačil na kvalitu a chuť piva.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

MirEgg

čtvrtek, 15. květen 2008
19:27

MirEgg

Dva se perou, třetí se směje :-(


napsal(a): MirEgg [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
06:37


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI