Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nová skupina kupuje podíly v menších pivovarech

Co se píše o pivovarech a pivu


Nová skupina kupuje podíly v menších pivovarech

[pondělí, 28. leden 2008]

Nová skupinka českých podnikatelů nakupuje majetkové účasti v malých a středních tuzemských pivovarech. Noví investoři tvrdí, že balíček regionálních značek skládají pro sebe. Martin Burda (34 let), majitel Lázní Luhačovice, a Zdeněk Radil (33) s firmou K Brewery Group, jsou navenek jediné dvě tváře, které investory zastupují. Jakékoli informace o sobě a svých záměrech se snaží skupina držet v tajnosti.

Jisté je, že prozatím proběhly majetkové změny v pivovarech Černá Hora, uherskobrodském Janáčkovi, Pivovaru Svijany a s ním propojeném Rohozci. Na pivním trhu mají noví investoři nakročeno do pivovaru v Jihlavě, do jejich portfolia by nepochybně dobře zapadl i protivínský Platan.

"Jsem jedním z investorů, kteří nakupují podíly v malých českých pivovarech," potvrdil Euro online Burda, podnikatel z Třince. „Jde výhradně o české osoby, k jejich bližší specifikaci ani upřesnění počtu nemám mandát,“ upřesnil. Vylučuje, že by mezi nimi mohl být ocelářský magnát Tomáš Chrenek, jehož jméno lze v této souvislosti - díky městu Třinec - v kuloárech zaslechnout.

„Zastupuji skupinku privátních českých investorů, kteří svou podnikatelskou činností na území této republiky vygenerovali kapitál a rozhodli se investovat v pivovarnictví, jež jim připadá perspektivní. Mám jejich plnou důvěru a vše zastřešuji po manažerské stránce,“ představuje se Radil spolu s firmou K Brewery Group, s níž vystupuje v pivovarnickém byznysu. Na první pohled vypadá spíše jako jeho rodinný podnik, soudě dle příjmení ve statutárních orgánech, v nichž chybí Martin Burda. Spolu s Radilem je však přímo v představenstvech pivovarů Černá Hora a Svijany.

O Burdovi se traduje, že je bohatý člověk a pivní akcionářské balíčky platí. Na dotaz Euro online, z čeho jsou financovány nákupy akcií, odpověděl: "Z vlastních zdrojů. Vlastním Lázně Luhačovice, Motorpal, prodal jsem textilku, kupuji a prodávám akcie na kapitálových trzích."

Výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý se nediví, že investoři mají o pivovary zájem. „Odvětví je stabilizované, je to dobrá investice. Tuzemská spotřeba piva sice už asi patnáct let pomalu klesá, ale nahrazuje ji spotřeba turistů, takže konzumace je ve výsledku stejná nebo lehce roste, což je ve standardních pivovarských zemích nebývalá věc. Kromě toho stále posiluje export, i když už ne skokově jako v předchozích letech,“ poznamenává Veselý. Předpokládá, že loňský výstav překročil magických dvacet milionů hektolitrů, i když přesná čísla ještě nemá.

Zdroj: Euro.cz | Autor: Táňa Králová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI