Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kamzík nebudú variť v Poprade jeden rok

Co se píše o pivovarech a pivu


Kamzík nebudú variť v Poprade jeden rok

[středa, 26. prosinec 2007]

Druhý najstarší slovenský pivovar Pilsberg Poprad prestal variť pivo. Majitelia Pilsbergu oznámili, že v priebehu budúceho roka sa chystajú pivovar rekonštruovať a pivo budú zatiaľ variť v zahraničí. V súvislosti s rekonštrukciou prepustili v popradskom pivovare 30 pracovníkov.

Po bratislavskom Steine, ktorý v novembri tohto roku prevzala moravská pivovarnícka skupina PMS Přerov, je Pilsberg druhý z pätice malých pivovarov, ktorý prestáva dočasne vyrábať pivo.

Popradské pivo sa bude v roku 2008 variť v niektorej z krajín visegrádskej štvorky. Pravdu o tom informoval Ladislav Lazár, spolumajiteľ Pilsbergu. Poprel informácie, že výroba piva sa v Poprade končí.

"Nekončí sa, iba sa prerušuje. Popradské pivo sa bude naďalej distribuovať z popradského pivovaru," povedal Lazár.

V Pilsbergu ešte nechceli konkretizovať, či sa varenie presťahuje do poľského alebo českého pivovaru. Lazár spresnil iba to, že pivo sa bude v zahraničí variť pod dohľadom popradských pivovarníkov podľa pôvodných receptúr a zo surovín, ktoré si dodá pivovar Pilsberg.

Dôvodom rekonštrukcie je dosluhujúca varňa. Tá podľa Lazára spotrebúva príliš veľa energie. "Zvažujeme veľkosť novej varne. Projektovaná kapacita musí byť čo najbližšie skutočnej výrobe piva," uviedol Lázar. Toho by sa po modernizácii výroby malo vyrobiť okolo 150-tisíc hektolitrov.

V konkurencii piatich malých pivovarov zaujal Pilsberg tohto roku tretiu priečku. Do konca novembra vyrobil 90 tisíc hektolitrov, ktoré mu zabezpečili 2,6-percentný podiel na slovenskom trhu s pivom. Pilsberg vyrába tradičné značky, ako je Tatran a Kamzík. Ide o pivá plzenského typu.

Podobne ako ostatné slovenské pivovary aj v Poprade zaviedli výrobu českých pív - desiatku Staročesko. Tmavé pivo Lavine je zasa obdobou českého Velvetu.

Popradský pivovar je ako jediný malý slovenský pivovar členom Českého zväzu malých nezávislých pivovarov. Pilsberg týmto členstvom dal jasne najavo, že pivo, ktoré nechutilo bývalému českému premiérovi Milošovi Zemanovi, spĺňa vysoké české požiadavky na kvalitu.

Z pôvodných štrnástich pivovarov, ktoré vyrábali pivo na Slovensku v roku 1990, skončila do roku 2007 výroba v siedmich. V Poprade sú presvedčení, že zachovajú výrobu aj v budúcnosti. Kým ostatné menšie pivovary sa ocitnú pod zvýšeným tlakom nadnárodných spoločností, "zmodernizovaný Pilsberg bude odolávať, pretože má vlastnú sladovňu", uviedol Ladislav Lazár.

Zdroj: tvojePENIAZE.sk


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Skyr

čtvrtek, 10. červenec 2014
14:41

Dobrý den, už se na něho těšíme. Tuto dovolenou budeme v Ždiari. Tak doufám, že na něj narazíme.


napsal(a): Skyr (SmirickyJ(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 10. červenec 2014
15:02

Chody

Skyr: Obávám se, že tohle je velmi stará zpráva :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 10. červenec 2014
19:27

jiri.kana

Ve Ždiaru už tuším nečepují ani toho polského Kamzíka. Ale lahvového tam mají snad všude. Popradský pivovar už snad ani fyzicky neexistuje. Takže jeden rok se protáhnul tak nějak na věčnost.
Ždiar rozhodně není pivní destinace. Pokud chcete večer popíjet něco zajímavého, stavte se cestou v Liptovském Mikuláši v prodejně Čoklitko pro nějakou dobrotu z Belgie.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
18:37


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI