Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovary chystají na Vánoce různé speciality

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovary chystají na Vánoce různé speciality

[úterý, 22. listopad 2005]

Před Vánocemi se objeví v některých hospodách speciální piva.

Jakou dobrotou vybočit na Vánoce z běžných pochutin? Výrobci na střední Moravě to vyřešili za vás. Na předvánoční trh chystají například speciální malinovici či pivo. I k němu se bude možné zakousnout do speciální variace pocházejí z loštické tvarůřkárny.

Sváteční speciály už zrají i v pivovaru v Litovli či hanušovické Holbě. "Sváteční speciál je vlastně třináctistupňové pivo, které obsahuje kolem šesti procent alkoholu. Byl o něj velký zájem, tak jsme ho opět zařadili do prodeje v zimních měsících, neboť takto silné pivo zahřeje," slibuje ředitel litovelského pivovaru Miroslav Koutek. Ležák se bude prodávat od prosince do května.

Hanušovičtí už uvařili Holbu Šerák Speciál 13,51 stupně. Jeho síla se podle tradice odvíjí od výšky jesenického vrcholu Šerák. "Aby získal správný říz, zraje dva měsíce v ležáckých sudech," tvrdí Vladimír Zíka, výkonný ředitel pivovaru. Před Vánocemi se do hospod dostane kolem osmi set hektolitrů a pivovar předpokládá, že na čepu vydrží do konce tohoto roku.

Pivovary vaří speciální piva v limitovaných sériích pouze několikrát do roka. "Oblíbili si je především znalci. Etikety speciálů jsou také vyhledávaným sběratelským artiklem," podotkl mediální zástupce litovelského pivovaru Miroslav Slaný.

Pozadu nezůstávají ani další firmy. Například prostějovská palírna U Zeleného stromu nabídne speciální malinovici a tvarůžkárna v Lošticích vyrábí sváteční tyčinky (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI