Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo teče na Špilberku proudem, zapíjí se sládek Poupě

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo teče na Špilberku proudem, zapíjí se sládek Poupě

[úterý, 24. listopad 2015]

Žít pivo s Poupětem – tak se jmenuje akce, která chce připomenout život a práci geniálního sládka a otce českého piva Františka Ondřeje Poupěte. Chcete ochutnat piva z celé Evropy se zasvěceným výkladem sládků z brněnských pivovarů? A projít si pivní výstavu Žít pivo s komentářem historiků? Vyrazte v sobotu 28. listopadu na Špilberk. Kromě degustace se dozvíte, kdo byl František Ondřej Poupě a jak zmodernizoval výrobu piva. Zemřel 1. prosince 1805 v Brně – připijme si na něj.

Na Špilberku se můžete v sobotu 28. listopadu těšit na spoustu piv. Zahraniční piva z Belgie, Anglie, Irska i dalších evropských zemí přiveze pivotéka Ogar a při řízené degustaci vám je představí sládci z místních pivovarů Pegas, Hauskrecht, Líšeň a Albert a bývalý sládek Starobrna. Po celý den se také budete moci přidat ke speciálním komentovaným prohlídkám výstavy Žít pivo, tentokrát vám však budou kurátoři víc vyprávět právě o sládku F. O. Poupěti a o tom, jak naše pivo pozvedl.

Bez něj by totiž české pivo nebylo tím, čím je. František Ondřej Poupě totiž vymýtil zažité mýty o jeho vaření. Nebýt něj, dodnes by se do piva přidávala hořčice smíchaná s hlínou, aby nerosolovatělo, anebo by se chmel smažil s podivnými přísadami pro lepší barvu. Pokrokového sládka Poupěte často nemohla vrchnost vystát, prošel tak několika pivovary v Českých zemích i v zahraničí. Svůj neobyčejný talent mohl naplno projevit až v měšťanském pivovaru v Brně. Jeho budova dodnes stojí na rohu Šilingrova náměstí a Starobrněnské ulice – a tam je dnes také Poupětova pamětní deska.

O tom, jak F. O. Poupě české pivovarnictví proměnil a pozvedl, bude mít ještě v úterý 1. prosince přednášku historik Libor Vykoupil. I na ní budete moci ochutnávat piva – na čepu bude Doppelbock z pivovaru Pegas. Tohle speciální pivo dokonce v tento den pivovar poprvé narazí i u sebe v hostinci. Pojďte na Špilberk zapít šikovného sládka Poupěte!

Pivo teče na Špilberku proudem, zapíjí se sládek Poupě

[pi] 08:22 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI