Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kniha Novák vs. Noback

Co Vy na to a jiné názory


verze pro tisk

Kniha Novák vs. Noback

Kniha Novák vs. Noback

Vývoj českého pivovarnictví v polovině 19. století na příbězích Gustava Nobacka a Josefa Vincence Nováka, nejvýznamnějších pivovarských technologů a architektů své doby mapuje výše zmíněná publikace z pera pivních historiků Milana Starce a Petra Holuba, kterou vydali po dlouholetém primárním výzkumu.

Kniha
Kniha

Fenomén změny ručního provozu na průmyslový se v průběhu 19. století dotknul snad každého výrobního odvětví. V úvodu knihy autoři provedou historickým vývojem, který vedl k průmyslovému pojetí pivovarství v 19. století. V následující kapitole pak představí strojírny a technické kanceláře, které buď udávaly, nebo následovaly trendy v architektuře a technologickém vybavení pivovarů.

Obálka
Obálka

Nejvýznamnější tuzemské osobnosti působící v šedesátých a sedmdesátých letech 19. století na našem trhu jsou následně představeny podrobně. Jedná se o Gustava Nobacka, Richarda Jahna a Josefa Vincence Nováka, kteří se dokázali uplatnit na poli projekce pivovarských staveb, patentovaných technologií a zároveň spustili v té době i provoz vlastního strojírenského závodu. Navázali tak na předchůdce Karla Völcknera a Ferdinanda Krabese.

Mapka
Mapka

Přílohou knihy je i soupis všech zjištěných tuzemských i zahraničních realizací pánů inženýrů Gustava Nobacka a Josefa Vincence Nováka, který dokonale doplňuje obraz technologického boomu dané doby.

256 stran, 205 dosud nepublikovaných reprodukcí, 2 velké tabulky, 1 mapa a množství nových poznatků. Kniha je k dostání v Černokosteleckém pivováru nebo v jejich internetovém krámku za 590,- Kč.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2506x] [7. leden 2020]
[Glosy] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI