Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Co bylo? Co je? Co bude?

[pondělí, 18. červenec 2011]

Zamyšlení. Co je dobře a co špatně. Kritizuje se vše a chválí taky vše. Jak se co komu hodí. Historie má své srdíčko i krásu. Umět tak cestovat časem. Navštívil bych pár krásných pivovarů a hospůdek. Jak vlastně dříve pivo chutnalo? Jak se vařilo? Jak ošetřovalo? Jak dováželo? Jak pilo? Dědové vypili 20piv. Osmička? Vracíme se?

Někdy časem cestuji, když se rozpovídá některý z bývalých zaměstnanců pivovaru - pamětníků o ledování, pivovarských volech, celkově o životě v pivovaru i okolí. To jsou kouzelné chvilky. Čest takovým pamětníkům, co se podělí o své vzpomínky i zde. Někdy tu čtu zajímavé příběhy. Ale vidět to na vlastní oči a zažít. Foto jak to v minulosti vypadalo. Teď už toto najdeme jen v muzeích. Nebo drobných regionálních pivovarech.

Je pravda, že každá doba si žádá své. A že usnout na staré technologii z důvodu poptávky obchodu a množství nejde. Stará technologie přivádí problémy. Vždy se musí přidat nová. Z důvodu trvanlivosti, bez toho to nejde. Mít každou várku jinou? To by byl rychlý konec. V každé době je něco moderního. Tenkrát i na toto pamětníci koukali jako na něco co bere kvalitu. A co uškodí pivu. Není to tak.

Pivu škodí nešetrné zacházení s každou technologií, špatné suroviny z důvodu šetření nebo slabé kupní síly pivovaru. šetření atd. Prostě v každé době bude to, co si doba žádá a kvalitu dokáže udržet jen ta poctivost a srdíčko. I dříve byla piva dobrá a nedobrá. To kde jak byla situace. Kde chyběly peníze a srdce, tam bylo špatné.

Pivo jako dříve? Minipivovary rostou jako houby po dešti. Tam je to nejblíže jako dříve. Ale i tam je podobná, klasická, ale zároveň nová klasická s moderními prvky, technologie. Čest staré vlastně (moderní klasické) technologii. A čest nadšencům, co ji zachovali. A čest nové technologii a čest těm, co poctivě vaří pivo se srdíčkem a nezkazí to na moderní technologii.

Ještě tak cestovat do budoucnosti. Budou CK tanky, HGB, tetrahop? Co bude? Bude se vzpomínat na to, co odsuzujeme jako na to dobré a přijde něco horšího? Co a jak bude. Kolik se piva vypije. Z čeho se bude a na čem vařit? Nejsme na tom špatně. Celá republika je posetá dobrými pivy. Ať mini nebo středních nebo velkých pivovarů. Kamkoliv jedu, ochutnám místní pivo.

Špatně by bylo, aby tu nebyly regionální chutě. Typické ke každému pivovaru. Někdy mi to tak již připadá. To by bylo nejhorší. Chuť je něco jako tvář. To by pivovary ztratily tvář. To by od Šumavy ke Krkonoším bylo europivo. Pivo bez srdíčka (dá se nazvat pivem?) Takovou budoucnost? Tam cestovat časem ne. Tam ne. Takže ťukejme dnes a Dej bůh štěstí!

Co bylo? Co je? Co bude?

autor: Mraz7 | Blok 23:29 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI