Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Poslední Louny, aneb Severočeši, braňme se!!!

[čtvrtek, 25. únor 2010]

Dost let již uplynulo, od té doby, co jsem naposledy pozvedl půllitr s chmelovým mokem pod názvem Zlatník. Toto pivo bylo mou rodnou značkou a já v té době, coby mladý „cucák“ jsem si nedokázal představit, že moderní mostecký pivovar jednoho dne mocný Radegast vezme pod své spáry a uzavře jej, inu stalo se. Už v době mého raného mládí (v polovině devadesátých let) jsem začal ochutnávat různá piva, jejichž evidenci si vedu dodnes, tenkráte na území dnešního Ústeckého kraje působilo ještě 7 průmyslových pivovarů (jmenovitě: Most, Ústí n/L., Velké Březno, Děčín, Litoměřice, Žatec a Louny). Poslední jmenovaný pivovar a jeho pivo mi nikdy, takříkajíc nepřirostlo k srdci, kdysi jsem pivo z Loun přímo nenáviděl, už jen protože nám zabrali naše „mostecké“ hospody a my, kluci jsme na „protest“ chodili pít, tenkrát ještě dobré Krušovice a Zlatopramen. Postupem času jsem si však i na Louny zvykl a nejen to, začaly mi dokonce i chutnat!

Ten „sladký ocas“ se stal pro Louny typickým, a ač se sládkové lounští snažili sebevíc chmelit, stejně to nešlo „Sametová hořkost“, všeříkající slogan na hospodských ubrusech. Skutečně hořké, „tělnaté“ pivo, s příjemně sladkým dozníváním na patře, takto si Louny já budu pamatovat… Navždy.

Nedávno jsem navštívil jednu nejmenovanou restauraci, obsluha zde vždy vynikající, pivo správně ošetřené a dobré, o tom bez debat. Už při vstupu jsem slyšel „Tohle přece nejsou Louny“ a ten pán měl pravdu! U výčepu jsem si tedy nechal jedno natočit, sedl jsem si ke stolu a napil se… Zírajíc na sklenici s logem Louny 1892 jsem si uvědomil, že je konec, příjemně sladké doznívání se nedostavilo, tohle již nejsou Louny, bohužel. Pivo, ale docela dobré, dokonce i „bruselská krajka“ ve sklenici, jakýsi mutant mezi Louny a Březňákem, toto nám Nizozemci nabídli. No však si zvykneme, ne? Co na tom, že nám zavřeli pivovar, stejně budeme chodit na Louny, říká většina…

Ne, na toto si nezvyknu a Louny alá Heineken pít nechci, i když Zlatopramen je to samé, bohužel. Pivně chudý Ústecký kraj nemá na výběr, máme jen Žatec, Kahan a Kocoura. Tak jak se jako patrioti máme bránit???

autor: velbloud | Blok 22:31 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

umbob

neděle, 28. únor 2010
18:50

umbob

Hmm, tady těžko radit. Snad se jen opravdu snažit podporovat ty lokální pivovary, které máš v dosahu a na holanďany hodit bobek. A osvětově působit na své okolí. Ale je to těžké,pokud někde chodíš roky, máš svou základnu, tam své známé...Hodně štěstí :)


napsal(a): umbob [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI