Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Jak jsem neudělal pohankové pivo

[pátek, 4. červenec 2008]

Již několik let jsem se zabýval myšlenkou, že bych mohl udělat Valašské pivo, které by nebylo Valašské jen podle názvu a místa vzniku, ale i v chuti.

Nechtěl jsem jít cestou ovocných trestí – viz švestkové pivo ze Štramberka, ale jen na základě přírodních surovin. Udělat ovocné pivo, kde by při kvašení byly použité švestky, nebo jít na to jinak? V roce 2005 se mé myšlenkové pochody zastavily na pohance. Ano pohanka, pohančená kaše – to je typicky valašská surovina a jídlo z ní. Jen jsem věděl, že pohanka je velmi nevhodná na rmutování a na zcezování. Co s tím? Rozhodl jsem se pro kompromis – tak jak u většiny pšeničných piv – poměrný díl pohanky a sladovaného ječmene – tak někde okolo 50% z obou surovin.

Zkusil jsem o tom hovořit s majitelem BONu, ale o experimentech tohoto typu se se mnou odmítl bavit. A tak zatím zůstal tento nápad v šuplíku.

A ejhle – Zábřežský pivovar udělal první pohankové pivo u nás (a možná i na světě). Připadám si tak trochu jako Jára Cimrman na úřadě pro patenty. A navíc jejich pohankové je ze 100% pohanky. Jakým způsobem došlo ke rmutování?

No nic – zajel jsem okoštovat. A jaké je?

Barvy i konzistence broskvového džusu, chuť velmi nezvyklá - navinulá, osvěžující, tak jak jsem zvyklý u pšenic, jen místo ovocných esterů je cítit pohanková kaše. Zpočátku nedůvěra při pohledu, poté nezvyklá chuť k níž jsem po prvním doušku nenašel vztah a byl jsem přesvědčen, že jako druhé si dám pivo standardní produkce.

Ejhle - i druhé bylo pohankové - zapil jsem se do něj a litoval, že nemám s sebou PET "nadoma" a obsluha také žádnou neměla. Snad při mé další návštěvě ještě pohanka bude - výborná práce, ale nechtěl bych být u vaření - jak dlouho šla sladina přes cíz?

A cena? 32,- Kč za 0,5 l – nejde o žádný ležák, ale o výborně pitelnou a na svou stupňovitost i docela plnou osmičku.

Kdo to má blízko, tomu doporučuji návštěvu jak za pivem, tak za skvělou (zážitkovou) kuchyní a citlivě zrekonstruovaným interiérem i exteriérem zámku. Jen na jedno je potřeba se připravit. Zdejší ceny nejsou nízké, ale občasná návštěva vám také díru do peněženky neudělá.

Tož tak …

autor: Roman Holoubek | Blok 08:57 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Moro

neděle, 6. červenec 2008
19:45

Moro

to Roman:
Já tam byl taky a opravdu ceny v restauraci (patře) byly nesrovnatelně nižší než dole = Chody má pravdu


napsal(a): Moro [Odpovědět]

Roman

neděle, 6. červenec 2008
19:27

Konzumoval jsem toto pivo v pivnici v patře.
Ale nemyslím si, že mají rozdílné ceny.
Na jídelním lístku je, že světlý a tmavý ležák je za 32.- Kč a speciály za 45,- Kč. Nicméně na všech tabulích bylo zdůrazněno pohankové za 32,- Kč (předpokládám, že díky tomu, že jde o osmičku). Na účtence mi pak vjížděli cenu 32,- a i když šlo o pohanku - bylo tam napsáno světlý ležák.

Pokud některý číšník(-ce) učtoval(-a) toto pivo jako speciál, pak muselo jít o jeho (její) omyl.


napsal(a): Roman (roman.holoubek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Chody

sobota, 5. červenec 2008
00:18

Chody

Není ten cenový rozdíl dán místem degustace - restaurace vs pivnice?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

emu

pátek, 4. červenec 2008
18:49

emu

Martin Jarošek psal na pivniblog.cz že cena je 45 Kč/ 0,5 l , tak jak teda?


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
11:49


posted by: Inzerce

laďa

pátek, 4. červenec 2008
14:49

Lada

Dobré pšenicové mi docela jede / třeba U krále Ječmínka v Prostějově/, pohankové ? tak to už je hodně experimentální počin. nakonec proč ne, pokud má konzument možnost výběru


napsal(a): laďa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI