Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Dosud utajený Monopol

[čtvrtek, 7. květen 2015]

Teplický pivovar Monopol se na zdejších stránkách skloňuje už nějakou dobu, v poslední době zejména v souvislosti s bojem s „úředním šimlem“. Naštěstí (alespoň) „šiml“ řehtá jen přímo v pivovaru, takže posedět v secesní budově bývalého varieté zatím nelze, ovšem pivko již ochutnat návštěvník Teplic může. Teplice nejsou konec světa, tak co bych nezajela do tohoto lázeňského města za účelem degustace moků z úplně nového pivovaru! Pivo se zatím prodává ve stánku na náměstí Svobody, což není daleko od nádraží, tak mé kroky směřují právě tam. Stánek nese logo pivovaru, takže jej nelze přehlédnout. Ostatně nepřehlédnutelná je i fronta u něj. Okolo stánku je i malé posezení. Na čepu byly všechny druhy v současnosti uvařeného piva: 12° světlý ležák Monopol, 11° ptm. Karlík (po 33 Kč/0,5 l), speciální višňová jedenáctka (36 Kč/0,5 l) a svrchně kvašené pivo belgického typu Ale 14° (45 Kč/0,5 l). Až na ty „višně“ jsem ochutnala všechno a ani jedno pivo nemělo chybu. 12° je pivo, u kterého bych dokázala posedět celý večer, Karlík - pivo spíše sladovější, s jemnou hořkostí, Ale - krásně „ejlový“, takový, jak má být.

Na zpáteční cestě jsem se stavila ještě, původně alespoň zvenčí, okouknout pivovar. Bylo však otevřeno, tak jsem si dovolila vstoupit. A dokonce jsem zastihla „ na místě činu“ i paní sládkovou. Ano, zde vaří jedna z několika málo zástupkyň něžného pohlaví v této profesi, paní Martina Valterová. Pokud vám to jméno něco říká, vězte, že naposledy vařila v Ústí Na Rychtě. I přes to, že opravdu kmitala kolem varny, věnovala mi chvíli drahocenného času a seznámila se základními údaji o pivovaru, za což jí tímto ještě jednou děkuji. Varna je 10 hl, spilky jsou uzavřené (3x 20hl), ležácké tanky 5x 10hl, 4x 20hl a 10x 5hl. Vzhledem k situaci, která je výše popsaná, dodávají pivo pouze do stánku, jak točené, tak PETky. Ty však mizí přímo před očima, v krátké době po zahájení prodeje jich prý bylo prodáno 600 ks! Není divu, že paní sládková nestačí vařit a musí se hodně čiperně otáčet, aby (vlastně ještě neoficielní) pivovar uspokojil žíznivé zájemce. Na delší popovídání si najdeme čas později. Ráda se s pivovarem blíže seznámím, prostředí je opravdu nádherné (viz foto). Tak přeji mnoho zdaru v boji se šimlem (nebo snad hydrou?) úředním. A kdyby se prý někdo chtěl ptát, kdy pivovar otevře, tak ať svůj dotaz adresuje na místní hasiče.

Dosud utajený Monopol

autor: Jana | Blok 15:07 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Jana

pátek, 22. květen 2015
09:21

Jana

Přišla mi potěšující zpráva z Monopolu: boj s úřednickou hydrou jest dokonán a pivovar se otevírá 25.5.!


napsal(a): Jana [Odpovědět]

zde.zdenda

pátek, 8. květen 2015
10:01

zde.zdenda

Ani já jsem neodolal možnosti ochutnat piva z Monopolu ještě před jeho vlastním otevřením na stánku na nám. Svobody. Na čepu mě čekala 4 velice milá překvapení. Na začátek jsem s lehkou obavou dal malou Višeň - opravdu jenom lehký šmrnc přírodní višňové šťávy polotmavého Karlíka skěle doplnil. Chlebnatá Dvanáctka s osvěžujícím vyšším řízem a hořkostí. Karlík krásně pitelný, bez nadbytečné karamelové zátěže. A na závěr krásný ALE medové barvy s neotřelým americkým chmelem Crystal.

Plně chápu natěšenost Tepličáků na otevření svého pivovaru. Kde v nádherném prostředí úžasné pivo doplní i slibovaná tradiční kuchyně.

Moc a moc držím palce aby celý tým pivovaru, restaurace a kavárny mohl už co nejdříve přivítat své zákazníky přímo v Monopolu.

Zdenda Šťastný


napsal(a): zde.zdenda [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI