Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

duben 2016

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv duben 2016






Tanky posílily baštu Gambrinusu

[úterý, 19. duben 2016]



Pivovar Ostravar pokračuje v nastaveném trendu novinek připravených pro letošní rok. Po partnerství s největší halou na Moravě, novém konceptu hospod s názvem Ostravarna a změně formátu oblíbených Slavností pivovaru přicházejí ostravští pivovarníci v těchto dnech s novou pivní řadou. Ponese název „Speciály ze spilky“ a bude zahrnovat pivo určené pro vybrané hospody a restaurace.

Do této chvíle byly kmenovým portfoliem ostravského pivovaru dvě značky - prémiový ležák Ostravar Premium a světlé výčepní pivo Ostravar Originál. Svou nabídku Ostravar občas rozšiřoval zejména o piva vařená ke speciálním příležitostem (Slavnosti pivovaru, Den českého piva, Velikonoce, apod.). Při jejich vaření ostravští sládci využívali nejen svého umu a dovedností předávaných z generace na generaci, ale také faktu, že Ostravar jako jeden z posledních velkých pivovarů používá při přípravě piva otevřené kádě spilky.

Spilka nám umožňuje větší variabilitu objemů a navíc se můžeme každé z várek věnovat samostatně tak, aby získala ty nejlepší vlastnosti. Vzpomeňte si na Kelt, Strong, Stopatnáctku nebo Velvet. Všechny tyto značky nesou pečeť naší spilky,“ připomíná vrchní sládek ostravského pivovaru Roman Richter.

Od dubna letošního roku se pivní speciály stanou nově třetí plnohodnotnou kmenovou značkou ostravského pivovaru. Nová značka ponese název „Speciály ze spilky“ „Speciály ze spilky, jak už jejich název vypovídá, budou uvařeny podle speciálních receptur, ať už zcela nových, nebo těch, které v minulosti slavily u našich spotřebitelů úspěch. K jejich výrobě budeme používat tradiční postupy i netradiční suroviny. Na čepu budou speciály pouze omezenou dobu,“ vysvětluje Zuzana Cieciotková, manažerka značky.

Ostravar si od speciálů ze spilky slibuje pravidelné zpestření nabídky pro spotřebitele i podporu svých vybraných hospod, neboť speciály budou stáčeny výhradně do sudů. Hospodští společně s pivem obdrží také speciální pivní sklo. Konkrétně džbánky o obsahu 0,4 l zvané „bucláčky“. „V případě speciálů ze spilky nám nejde o množství vypitého piva, ale o to, aby si spotřebitelé pivo náležitě vychutnali. Proto jsme tentokrát sáhli po objemu 0,4 litrů.“ říká Zuzana Cieciotková.

Prvním pivem, které uvede novou rodinu ostravských speciálů na trh, bude černé pivo Černá Barbora. „Pivo, které dostalo jméno po patronce ostravských havířů, vyniká přirozenou hořkostí. Vaří se ze čtyř sladů a na rozdíl od mnoha jiných černých piv není uměle přislazováno,“ uvádí vrchní sládek ostravského pivovaru Roman Richter. Na čepu by měla být černá Barbora minimálně do konce letních prázdnin.


Letos v pořadí 19. ročník veletrhu GastroFair Víno&Delikatesy, který se uskuteční ve dnech 26. – 28. 4. 2016 na pražském Výstavišti, představí během tří dnů největší expozici vín, destilátů a dalších nápojů včetně pochutin z „nových“ zemí Evropské unie. Pestrou nabídku doplní také točené pivo Ferdinand z Benešova.

Benešovský pivovar, který každoročně boduje v různých soutěžích, letos nově získá právě na tomto veletrhu certifikát TOP DELIKATESA. Konkrétně zde bude oceněn polotmavý speciál 13% Sedm Kulí. Certifikát bude moc pak užívat po dobu čtyř let. Polotmavý speciál Sedm kulí je ochucené pivo s příchutí bylin s unikátní a nenapodobitelnou hořkosladkou chutí. Pivovar Ferdinand k výrobě piva používá technologii spodního kvašení a dozrávání v ležáckých sklepích. Je jeden z mála posledních pivovarů v ČR provozujících vlastní humnovou sladovnu. Právě slad, který je důležitou součástí při vaření piva, dostává pivovar do popředí mezi pivovarnickou obec. Ročně ho zde vyrobí až 2300 tun.

Pivovar je nejsilnější značkou v regionu Benešova, ale postupně se mu daří dostávat i za tyto hranice a tak pivo již můžete ochutnat v Brně, Hradci Králové nebo Jindřichově Hradci. V Praze je možné zajít na Ferdinanda do více než třiceti provozoven, například Pivnice Ferdinand, restaurace Lalibela nebo nově otevřená Pragovka ve Vysočanech. Mimo restaurace funguje také služba Ferdadomu.cz, kdy každou středu pivovar zaváží předem objednané pivo na pražské adresy.

Pokud tedy ještě neznáte benešovské pivo nebo se budete chtít na veletrhu osvěžit skutečným pivem, určitě vyhledejte stánek Ferdinand.

Více na www.skutecnepivo.cz nebo také na www.vegoprag.cz









Aha, čo má Praha!

[pondělí, 18. duben 2016]







Plzeň zažila Pivní běh

[neděle, 17. duben 2016]


Balónový pivovar hledá sládka

[pátek, 15. duben 2016]

Do Balónového pivovaru Radešín na Vysočině (okr. Žďár nad Sázavou) hledáme SLÁDKA. Praxe vítána, nápaditost a pracovitost požadována!

Více informací na tel.: 608 454 089 p. Škorpík nebo mail rezervace@balonovyhotel.cz






Pivovar Svijany koupil v roce 2013 nedaleký zámek a za přispění EHP a Norských fondů se rozhodl vrátit mu původní lesk. Téměř dva roky trvající rekonstrukce dospěla do svého finále a Zámek Svijany se v červnu otevře veřejnosti. Slavnostní zahájení provozu proběhne 25. června a první návštěvníci se mohou těšit na archeologickou a pivovarnickou expozici, bohatý doprovodný program i zlevněné vstupné. Pivovar Svijany připravil u příležitosti otevření zámku i nové pivo, Zámecký Máz.

V sobotu 25. června v 9 hodin se poprvé otevřou brány Zámku Svijany veřejnosti. Po celý den bude pro návštěvníky připraven pestrý doprovodný program. Standardní vstupné bude 90 Kč pro dospělé návštěvníky, děti od 6 let, studenti a senioři zaplatí 50 Kč. V den otevření bude pro všechny jednotné vstupné 50 Kč.

Od prvního dne si budou moci návštěvníci prohlédnout zrekonstruovaný interiér zámku včetně kaple s restaurovanými stropními freskami i přilehlou zahradu a ochutnat nové pivo, které při této příležitosti připravil Pivovar Svijany a nazval je Zámecký Máz. Připravena je celá řada stálých expozic, které bude možné absolvovat s průvodcem nebo samostatně. „Jedná se o archeologickou výstavu s exponáty ze Svijan a blízkého okolí, menší expozici o podzemí Libereckého kraje, pivovarnickou expozici, část věnovanou bývalým pánům zámku – Valdštejnům a Vartenberkům, dále pak Islandu, romské menšině a Montessori vzdělávání. V plánu je i otevření zážitkové únikové místnosti, níž se návštěvníci ponoří do tajuplné historie 16. století,“ říká projektová manažerka Markéta Tumová. V průběhu rekonstrukce byla pod vedením archeologa Petra Brestovanského ze Severočeského muzea v Liberci odhalena řada zámeckých tajemství. Jde např. o unikátní bronzovou jehlici starou 3000 let, středověkou pec na chleba nebo tajnou chodbu pod zámkem. Všechny zde nalezené artefakty si budou moci návštěvníci prohlédnout na vlastní oči v expozici, na které se z velké části podílí ARCHA 13 o.p.s.

Součástí zámku je i rozlehlá zahrada, která prošla výraznými úpravami tak, aby nabídla prostor pro odpočinek i zábavu. „Radost určitě udělá nejmenším návštěvníkům, kteří zde najdou pískoviště sloužící zároveň jako archeologické naleziště. Pod vrstvou písku totiž bude možné odkrýt kostru prasete, jejíž část byla v zahradě objevena a zároveň dala obci Svijany jméno,“ doplňuje Tumová. Součástí zahrady budou i pec na chleba a pec na bronzové odlitky. V těch si budou moci návštěvníci pod vedením vyrobit vlastní zámecké suvenýry.

Rekonstrukce Zámku Svijany probíhala od roku 2015 z finančních zdrojů Pivovaru Svijany za přispění EHP a Norských fondů. Celková suma za revitalizaci památky se vyšplhala na 60 mil. Kč, 30 mil. bylo financováno z dotací. „Původní rozpočet byl 50 mil. Kč, z této sumy jsme měli přislíbenou dotaci z EHP a Norských fondů ve výši 30 mil. Kč. V průběhu rekonstrukce se ale objevily např. vzácné fresky v kapli, proto jsme investici ze strany pivovaru zvýšili o dalších 10 mil.,“ upřesňuje finanční stránku projektu ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

Svijanský pivovar a nedaleký zámek k sobě od nepaměti patřily. Vedle hospodářského dvora s pozdějším pivovarem nechal zámek Svijany vystavět Jaroslav z Vartenberka, aby zvýšil prestiž panství. Památka byla součástí pivovaru i po znárodnění, do soukromých rukou byla prodána až státním podnikem Pivovary Vratislavice nad Nisou, který svijanský pivovar několik let vlastnil. Po celou novodobou historii zámek chátral a reálně hrozilo jeho zřícení. „Vzhledem k tomu, že k sobě zámek a pivovar vždy patřily, považovali jsme za svou morální povinnost památku zachránit a zpřístupnit veřejnosti. Moc mě těší, že se projekt podařilo zrealizovat a zámek přivítá 25. června své první návštěvníky,“ říká Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany.

Aktuální fotografie zámku naleznete zde...










Češi pivu nerozumí

[čtvrtek, 14. duben 2016]



Gurmánský Bosch Fresh Festival nabídne kromě gastronomických pochoutek také výborné pivo. Pilsner Urquell, který je hlavním pivovarem festivalu uvařil speciální chmelový mok přímo pro festival. Kromě toho se mohou návštěvníci těšit na ochutnávky celé řady větších či menších pivovarů.

Každého festivalu se zúčastní okolo 15 pivovarů. Kromě velkých producentů, jakými je Pilsner Urquell, Ferdinand nebo Svijany, mohou návštěvníci ochutnat lahodný mok od menších či rodinných pivovarů - Pivovar Raven, U Stočesů, Knížecí pivovar Plasy, Pivovar Krušnohor a další.

Hlavním pivovarem festivalu je Pilsner Urquell, který pro festival připravil speciální pivo. Várka festivalového piva byla zahájena 8. dubna. Slavnostním ceremoniálem provázel Václav Berka, hlavní sládek pivovaru, který předal pořadateli festivalu Petrovi Jiráskovi pamětní listinu. Pravý žatecký chmel do tanku vhodily moderátorky Prima TV Sandra Parmová a Monika Leová, které budou rovněž moderovat workshop stage a grill stage. Pivovar bude mít v areálech festivalů hned několik stanů, kde se bude nejen speciální pivo čepovat.

Dnes jsme v Plzeňském Prazdroji, jakožto hlavním pivovaru Bosch Fresh Festivalů společně uvařili várku Pilsner Urquell, která bude za 5 týdnů připravena pro všechny gurmány a gurmety na Bosch Fresh Festivalu v Brně, Plzni, Pardubicích a Praze. Návštěvníci si budou moci vychutnat mistrovsky načepovaný zlatý ležák, jak v klasické, tak v nefiltrované podobě. Dej bůh štěstí a na viděnou na Bosch Fresh festivalu,“ říká sládek Václav Berka.

Termíny jednotlivých festivalů:

Brno: 7. až 8. května 2016

Plzeň: 20. až 22. května 2016

Pardubice: 18. až 19. června 2016

Praha: 25. až 26. června 2016

Více info na webu www.freshfestival.cz, Facebook Fanpage nebo na Instagram.com/fresh_festival


Zámecký pivovar Zbraslavice

[úterý, 12. duben 2016]







«« « Strana 2 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI