Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

říjen 2015

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv říjen 2015





Pivotéka Pípa Beer Story se otevře v dolním prostoru Food Story Dlouhá 14 v polovině listopadu. Na pivním listu nabídne až 160 druhů piv ze všech koutů Česka i světa vybíraných pivním specialistou Robertem Demeterem, který sestavoval pivní listy v restauracích Bruxx, Les Moules nebo T-Anker. 8 až 10 piv bude dle aktuální nabídky k dispozici přímo na čepu. V budoucnu si návštěvníci budou moci pochutnat na lokálních pivních pochutinách pocházejících z lokality právě čepovaných pivovarů nebo se zúčastnit přednášek či tematických večerů s pivní a pivovarskou tematikou.

Hlavním mottem pivotéky Pípa Beer Story je pivo s rodokmenem. Tomu odpovídá i výběr a vyhledávání piv na pivní list. „Naším cílem je zákazníkům nabídnout ta nejlepší piva z naší země i ze zemí, kde je pivovarnictví na vysoké úrovni. Proto u nás najdou i výběr piv belgických nebo německých,“ vysvětluje pivní specialista Robert Demeter. Nabídka piv na čepu se bude průběžně měnit a odrážet aktuální trendy a novinky ze světa piva: „Náš tým neustále vyhledává nové minipivovary, ať už u nás nebo v cizině. Jakmile najdeme pivovar, jehož pivo se nám zdá zajímavé, rádi ho představíme příznivcům piva u nás v pivotéce. Proto u nás zákazníci najdou třeba pivo z pivovaru Rezek ze Zásady na Jablonecku, který byl otevřen teprve nedávno,“ doplňuje Demeter. Hned v prvních dnech po otevření se hosté mohou těšit na pětici pražských pivovarů – čepovat se bude pivo z Vinohradského, Jihoměstského a Břevnovského pivovaru a z Pivovaru u Bulovky a z Lužin. Do budoucna Pípa Beer Story plánuje i vlastní pivo.

Silnou součástí pivotéky Pípa Beer Story bude i pivní gastronomie. Pípa Beer Story se nechce omezit jen na hermelín a utopence, ambicí je ukázat párování jídla s pivem. „V Pípě na lidi budou čekat pivní pochutiny ze všech pivařských oblastí. V rámci párování piva s jídlem vám z nich doporučíme tu, která se k vašemu pivu hodí nejvíce. Chceme se specializovat i na párování lokální. Pokud tedy bude na čepu bavorské pivo, doporučíme vám k němu bavorskou klobásku, sekanou nebo paštiku z divočáka přímo od bavorského řezníka,“ říká Pavel Vondráček, spolumajitel pivotéky. Na jídelním lístku hosté tedy najdou pochutiny od malých výrobců a farmářů z celého světa, včetně vyhlášených holandských sýrařů, kteří vyrábí sýry ideální právě k pivu. Pivo bude mít své místo i ve snídaňových menu.

Některé večery v pivotéce Pípa Beer Story budou zasvěcené edukativním akcím a tematickým večerům na téma piva a pivovarnictví. Zájemci se mohou těšit na přednášky o jednotlivých pivovarech a pivu všeobecně, jeho historii i pivních zajímavostech. Hosty budou zástupci pivovarů i pivní znalci. Pro veřejnost bude Pípa Beer Story pořádat i slepé degustace. Prostor pivotéky i její služby je možné si zarezervovat pro soukromé akce nebo večírky.

Co tedy najdete v pivotéce Pípa Beer Story:

• Široká nabídka piv od mini pivovarů

• 8 – 10 aktuálních piv na čepu, 150 lahvových piv

• Služby sommeliéra Roberta Demetera

• 90 míst k sezení

• párování piva s jídlem

• pivní tematické večery a přednášky

V Pivotéce Pípa Beer Story v Dlouhé 14 dostanete pivo i k snídani


Pivovarnická a pivní muzea a expozice

[čtvrtek, 29. říjen 2015]

Vařím pivo především pro sebe

[čtvrtek, 29. říjen 2015]








Seznamte se s dějinami tekutého chleba!

[čtvrtek, 29. říjen 2015]


Letos první pivo z nové sklizně žateckého chmele – to je Svatomartinský speciál 13 vyznačující se díky studenému chmelení výrazným chmelovým aroma. Poslouží k uctění svátku svatého Martina, který se slaví 11. listopadu. Milovníci speciálních piv v celé republice si budou moct pochutnat na pivu, kterého se uvařilo 700 hektolitrů. Dalších 500 hektolitrů Svatomartinského speciálu poputuje na Slovensko. Čepovat se začne od 6. listopadu.

Svatomartinský speciál 13 uvařili krušovičtí sládci už potřetí v řadě. Tento nefiltrovaný extra hořký světlý speciál s objemem alkoholu 5,9 % se může pochlubit několika „nej“. Jde o první pivo z nové sklizně žateckého chmele, díky technologii studeného chmelení se speciál vyznačuje výrazným chmelovým aroma a dále je samozřejmě jako stvořený k dozlatova upečené huse. Použitý chmel přitom vyrostl ve světově proslulé žatecké oblasti, v jejímž srdci Krušovice leží.

Limitovanou edici svátečního Svatomartinského speciálu 13 krušovický tým vařil klasickou technologií už začátkem září. Pak pivo pět týdnů zrálo při teplotách kolem nuly a během ležení se za studena dochmelovalo. „Chmel se tak přidává nejen na varně. Díky studenému chmelení se během ležení do piva postupně uvolňují aromatické látky chmele. Takové pivo pak má výraznou chmelovou vůni. Naši štamgasti se určitě těší, až si po roce Svatomartinským speciálem opět připijí. Obecně mají v oblibě všechna naše speciální piva, ptají se po nich a těší se na ně,“ konstatoval Michal Havrda, který má na starosti vývoj nových receptur a technologií.

Svátek svatého Martina naši předci spojovali se zaslouženým odpočinkem po celoroční práci, kdy byla úroda pod střechou, a blížil se předvánoční půst. Při svatomartinském hodování proto nechyběla na stole husa či kachna.

Svatomartinský speciál 13 se bude čepovat v celé České republice, na jeho existenci zákazníky v konkrétní hospodě upozorní plakáty, stojánky na stolech a další propagační materiály. Seznam všech hospod najdou zájemci na www.krusovice.cz.





Restaurační minipivovar v Praze - Holešovicích hledá sládka na HPP, jehož úkolem bude zajištění veškerého chodu pivovaru souvisejícího s vařením piva.

Podmínkou je praxe s vařením piva, nejlépe z restauračního minipivovaru.

Termín nástupu: 1.12.2015

Životopisy zasílejte a bližší informace na: pivovarmarina@seznam.cz






7. ročník soutěže Česká chuťovka odkryla další regionální značky a ocenila celkem 53 tuzemských výrobců s 98 výrobky, kteří se od teď mohou pyšnit tímto označením. I letos soutěž vyzdvihla to nejlepší, co se dostalo na náš trh, na pulty prodejen a stoly restauračních zařízení. Ocenění výrobci převzali své ceny ve středu 22. října v Hlavním sále Senátu Parlamentu ČR a Pivovar Ferdinand byl při tom.

Českou chuťovku uděluje komise nezávislých odborníků, vše s garancí Výzkumného ústavu potravinářského Praha. Nejdůležitějším kritériem jsou vysoké chuťové parametry výrobku a kvalita surovin. V neposlední řadě hraje svou roli ale i samotný design produktu.

Vedle hlavních kategorií nezapomíná komise ani na malé strávníky a ty, kteří pro ně vytvářejí pochutiny. Společně s Českou chuťovkou byli vyhlášeni i vítězové Dětské chuťovky 2015, kterých se do soutěže oproti loňsku přihlásilo o 50 % více, tedy 19 s celkem 27 produkty. Zcela opačnou je potom kategorie českého piva. Vzhledem k významu domácí pivní kultury a tradice výroby tohoto kvašeného moku není divu, že právě na ni padá velká pozornost odborníků i veřejnosti.

Letos si Pivovar Ferdinand odnesl ocenění za světlý ležák Premium 12°, což je již v pořadí 5. pivní speciál z Benešova, který označení Česká chuťovka bude nosit. Značku České chuťovky tedy můžete od teď vidět na pivních etiketách speciálu Sedm kulí 13°, tmavého ležáku 11°, d´Este 15°, jedenáctistupňovém Maxovi a nově na světlé dvanáctce Premium.





Pivovar Zubr uvádí na trh limitovanou edici piva Zubr Grand z prvního chmele. Jedná se o pivo s intenzivnější chmelovou hořkostí, které bylo uvařeno z prvního letošního načesaného chmele a zrálo v ležáckých sklepích 60 dní. Pivo bude představeno 27. října přímo zaměstnanci pivovaru ve vybraných restauracích.

Jedná se o pivo určené pro výjimečnou příležitost s intenzivní chmelovou vůní. Ta je docílena použitím čerstvého chmele z chmelnice v Čekyni, který jsme společně s dalšími zaměstnanci pivovaru načesali na konci srpna. Právě čerstvý chmel dává pivu příjemně výraznější chmelovou hořkost a aroma,“ popisuje Granda z prvního chmele Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

Grand z prvního chmele bude k dostání čepovaný ve vybraných restauracích na střední Moravě a také ve speciálním dvoulitrovém skleněném balení až do vyprodání zásob. „Oficiální uvedení proběhne 27. října naráz ve více než 40 restauracích. Do mnoha z nich se rozjedou naši zaměstnanci, aby osobně pivo našim zákazníkům představili. Jedná se o výjimečný speciál, protože pivo z čerstvého chmele není možné ochutnat nikdy jindy než právě na podzim po sklizni,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel přerovského pivovaru.

Zubr Grand z prvního chmele je světlý ležák s vyšší plností a barvou, který vyniká lahodnou hořkostí. Je uvařen klasickým způsobem podle tradiční receptury za použití kvalitních regionálních surovin v čele s Žateckým poloraným červeňákem. Pivovar Zubr, stejně tak jako v případě dalších piv z produkce, klade důraz na dobu zrání piva v ležáckých tancích, která je důležitá pro výsledný senzorický charakter piva.




Ukradl pivo v areálu pivovaru

[čtvrtek, 22. říjen 2015]





Oceněný sládek pije pivo od pěti let

[středa, 21. říjen 2015]



[Lobeč] 08:13 [permalink] [reaguj]


Glo, glo, glo, globální pivo

[pondělí, 19. říjen 2015]

Letošního šestého ročníku soutěže speciálních a neobvyklých piv vyrobených komerčními pivovary v České republice CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2015 se zúčastnilo rekordních 14 pivovarů, které přihlásily celkem 35 piv. Degustace se konaly, podobně jako v uplynulém roce, ve Výzkumném senzorickém centru Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze.

V kategorii světlá speciální piva bylo přihlášeno 8 vzorků piv. Třetí cena byla udělena pivu Sedmý schod, jehož výrobcem je Žatecký pivovar, spol. s r. o. Na druhém místě se umístil Sváteční speciál z produkce Pivovaru Nymburk, spol. s r.o., Rychtář speciál, jehož výrobcem je Pivovar Rychtář a.s., a PRIMÁTOR Exkluziv 16 % z produkce pivovaru PRIMÁTOR. Zvítězilo pivo Telčský Zachariáš 14 % z Pivovaru Jihlava, a.s.

V kategorii polotmavé a tmavé pivní speciály bylo přihlášeno 8 piv. Na třetím místě skončilo pivo Něžný Barbar z Pivovaru Nymburk, spol. s r.o., Svatováclavský polotmavý speciál ze Zámeckého pivovaru Břeclav s.r.o a Klášterní Bock z produkce Pivovaru Klášter, a.s. se dělily o druhé místo. Vítězem kategorie se stalo pivo Herold Czech Black Lager vyrobené v Pivovaru Herold Březnice, a.s., které tak obhájilo loňské prvenství.

V nejpočetněji obeslané kategorii neobvyklých piv, kterých bylo přihlášeno rekordních 19 značek, získala dělenou třetí cenu piva Weizenbier z pivovaru Primátor, a.s. a Holba Brusinka s mátou z Pivovaru Holba,, a.s. Druhá místa získala piva BOHEMIAN ALE z produkce Rodinného pivovaru Bernard a BERNARD s čistou hlavou Švestka ze stejného pivovaru, dále Primátor Stout z produkce pivovaru PRIMÁTOR, a.s. a Birell Pomelo & Grep z Plzeňského Prazdroje, a.s. Vítězné pivo Primátor IPA bylo uvařeno v pivovaru PRIMÁTOR a.s.

Cenu předsedy degustační komise za nejvíce nominací z rukou Mgr. Františka Frantíka z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s., získalo pivo PRIMÁTOR Exkluziv 16 %.

Obě komise degustátorů se vzácně shodla v tom, že přihlášená piva jsou stále kvalitnější a nebyl mezi nimi ani jeden propadák,“ uvedl Mgr. František Frantík z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. a hlavní organizátor soutěže. „Je zřejmé, že pivovary vnímají rostoucí poptávku spotřebitelů po zajímavých a neobvyklých pivech a tomu svou produkci přizpůsobují,“ dodal František Frantík.

Přihlášená piva degustovala a hodnotila dvacetičlenná komise, rozdělená na dvě subkomise, První, dvanáctičlenný panel expertů, byl složen z členů degustační komise VÚPS doplněný o nezávislé odborníky z dalších odborných institucí jako např. z VŠCHT Praha a Zemědělské univerzity v Praze. Druhý, osmičlenný panel reprezentantů, byl sestaven z významných osobností, které pivo a pivovarskou problematiku dobře znají, ale nezabývají se jeho hodnocením profesionálně.

Co si můžeme jako organizátoři více přát: rostoucí zájem pivovarů o soutěž a vedle stálic i nová jména mezi oceněnými pivovary a jejich zajímavými pivy,“ uvedl Ing. Josef Vacl, CSc. ze spolupořadatelské společnosti PORT spol. s r. o. „Pro stále náročnější tuzemský trh je to dobrá zpráva,“ doplnil Josef Vacl.

Ocenění byla předána představitelům vítězných pivovarů na slavnostním zahajovacím večeru gastronomického festivalu Znojemský hrozen 2015 ve Znojmě 15. října 2015.




Chuť a pachuť pivní fúze

[čtvrtek, 15. říjen 2015]





Strana 1 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI