Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Velikonoční Volba sládků: Poutní

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Velikonoční Volba sládků: Poutní

Velikonoční Volba sládků: Poutní

Plzeňský Prazdroj v rámci Volby sládků připravuje k Velikonocům již poněkolikáté speciální pivo. V minulých dvou letech to byl Popeleční Benedikt ve spolupráci s Břevnovským klášterním pivovarem, vařený tradičním postupem, typický pro klášterní pivovarnictví. V roce letošním byly přizvány do společného projektu i ostatní české činné klášterní pivovary - Klášterní pivovar Strahov, Pivovar Osseg, Želivský klášerní pivovar a Pivovar Porta Coeli. Tak vzniklo celkem 7 variant piv (Plzeňský Prazdroj má varianty dvě - na březen a duben).

Zahájení
Zahájení

Všechny do projektu zapojené pivovary vařily velikonoční piva ve svých pivovarech podle vlastních receptur, některé ho obohatily ingrediencemi typickými pro daný kraj či klášter. Piva spojuje použití historických přísad, které se v pivech dnes už příliš neobjevují. Jsou jimi nakuřovaný slad, bylinky, nebo dokonce dřevo, na němž pivo dozrává. Pojítkem je i název Poutní, který vybízí k cestě po všech klášterech, kde návštěvníci budou moci jednotlivé speciály ochutnat. Všechny varianty dohromady pak bude možné ochutnat pouze na Pivním festivalu, který se uskuteční 27. dubna na nádvoří Břevnovského klášterního pivovaru. Na jaká piva se tedy můžeme těšit?

Jan Martinka ze Strahova
Jan Martinka ze Strahova

Klášterní pivovar Strahov nabídne Poutní Grätzer (Grodziskie), což je pšeničné, svrchně kvašené, lehké, nakuřované pivo s přídavkem šafránu. Stylu Grätzer se někdy přezdívá „polské šampaňské“ kvůli výrazné šumivosti. Jeho tradice sahá až do 14. a 15. století. Alk. 3,8% obj. Pivo představil sládek Jan Martinka.

Grätzer
Grätzer

Břevnovský klášterní pivovar sv.Vojtěcha. Hlavní sládek Břevnovského klášterního pivovaru Aleš Potěšil: "V Břevnovském klášterním pivovaru sv. Vojtěcha bude možné v březnu a dubnu ochutnat speciál Poutní Rauch Weizenbock, který je zajímavým průnikem tří pivních stylů. Známé pšeničné tóny a tóny po hřebíčku a banánech jsou doplněny jak karamelovým nádechem, tak jemnou uzenou linkou. I přes značnou plnost si pivo zachovává typickou svěžest pšeničných piv.” Alk. 6% obj.

Aleš Potěšil z Břevnova
Aleš Potěšil z Břevnova

Pivovar Ossegg. "Poutní Herb Honig Bock. Je to slabší verze Bocku ze tří druhů sladu a dvou druhů německých chmelů. Pivo jsme navíc obohatili místními bylinkami mateřídouškou, vřesem a medem z Krušných hor,” popisuje osecký sládek Ladislav Kozerich. Alk.5,6% obj.

Herb Honig Bock a Velikonoční Märzen
Herb Honig Bock a Velikonoční Märzen

Klášterní pivovar Želiv. Poutní Velikonoce 16, spodně kvašené, silné pivo. Kromě českého sladu je použitý dubem nakouřený slad Weyermann. "Speciální chuť dodávají bylinky, vřes a puškvorec,” říká sládek z klášterního pivovaru Želiv Jiří Kratochvíl. Alk. 7% obj.

Jiří Kratochvíl ze Želivi
Jiří Kratochvíl ze Želivi

Pivovar Porta Coeli. Silné, spodně kvašené pivo Vorkloster Poutní velikonoční märzen. "Dominuje v něm vůně sladu s chlebovou kůrkou. Po napití jsou cítit tóny pražených oříšků a sušeného ovoce. Pivo dozrávalo na hoblinách z německého dubu, jež dává pivu jemné barikové aroma,“ uvádí sládek klášterního pivovaru v Předklášteří na Jižní Moravě Jan Maláska. Alk.5,5% obj.

Jan Malásek z Předklášteří
Jan Malásek z Předklášteří

Plzeňský Prazdroj: Březnové Poutní - spodně kvašené silné polotmavé pivo o stupňovitosti 13,5 % a obsahu alkoholu 5,5 % obj a hořkostí 32 IBU. „Je charakteristické plným sladovým tělem, jemným aroma sušenek a karamelu, dominantním kouřovým aroma a příjemnou střední chmelovou hořkostí,“ představuje styl piva sládek Plzeňského Prazdroje Tomáš Pokorný.

Tomáš Pokorný z Prazdroje
Tomáš Pokorný z Prazdroje

Speciál Poutní Dubnové bude světlé, spodně kvašené, nefiltrované pivo typu Oak Aged, tedy dozrávající na dubových dřevěných chipsech. Na chuti jsou znát především lehké tóny kouře pocházející jak z použitého nakuřovaného sladu, tak i ze dřeva, které vystřídá chuť vanilky, cherry a koření. Alk. 5,5% obj.

Poutní piva
Poutní piva

Představení všech těchto piv proběhlo ve čtvrtek 7. března v pivnici Klášterního pivovaru Strahov. Samozřejmě jsme měli možnost je i ochutnat, což bylo poměrně náročné. Těžko vybrat favorita, všechna piva byla vynikající. Já sama dávám přednost spíše pivům slabším, takže bych si k delšímu popíjeni vybrala právě strahovského Grätzera.

Přípitek
Přípitek

Akce se zúčastnili, kromě sládků zmíněných pivovarů i představitelé církevních řádů z Břevnova a Želivi.

Další fotky



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1156x] [11. březen 2024]
[Události] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jana

pondělí, 11. březen 2024
16:07

Jana

Chcete vyhrát balíček klášterních piv? Můžte si zasoutěžit. Zde podrobnosti:
https://docs.google.com/document/d/1IPKHNqQObeqFeWONhwpRDMzoMlF9o1SZ7LX6eL_TfJc/edit?fbclid=IwAR1fMZ6iQUjLIo96fpXTaHvFTBH90vp32ea42uJbMA6SUk9EvmeTHfQzxnw


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI