Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Únětice jubilejní

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Únětice jubilejní

Únětice jubilejní [p936]

V sobotu 11. června L.P. 2011 byl otevřen ve středočeské obci Únětice nový pivovar. V sobotu 10. července L.P. 2021, sice trochu se zpožděním, pivovarem samozřejmě nezaviněným, oslavil pivovar 10 let svého trvání. Dobré zboží se chválí samo a důkazem úspěšnosti jeho piv je i to, že již po několika málo letech své existence vyrostl z dětských plenek minipivovaru a stal se pivovarem průmyslovým. Na jeho úspěchu se výrazně podepsal první vrchní sládek, pan Ing. Vladimír Černohorský, jehož jméno a vzpomínka na něj rezonovala oslavami. Do vínku nově zrozeného pivovaru před 10 lety vložil své heslo: „Ne žádný experiment, ale poctivá česká desítka a dvanáctka, tak jak jsem si je ze svého pivovarského mládí pamatoval.“ A v tomto duchu pokračuje i jeho následovník, vrchní sládek, Vladimírův žák, pan Jan Lumbert.

Vítejte
Vítejte

Jak jest při zdejších pivovarských akcích zvykem, program zabavil velké i malé. Od deseti hodin kovali kováři, po obědě si přišly na své děti při Klaunské pohádce. Před třetí hodinou odpolední se chopili mikrofonu majitelé, Lucka a Štěpán Tkadlecovi, kteří přivítali přítomné, připomněli historii pivovaru i odkaz Vladimíra Černohorského. K výročí pivovaru dostali od zaměstnanců velký měděný korbel na pivo (obsah netuším, ale piva se do něj vejde hodně). Po tradičním hudebním vystoupení skupiny Rybičky, vedené panem starostou Vytiskou pak už následovalo naražení svátečního ležáku, kterým byla nefiltrovaná 10,7°.

Dar: detail
Dar: detail

Poté až do pozdních hodin se střídala hudební tělesa, od uKÚŽe-ukulele seskupení únětických žen, přes rock and roll Tuties Fruties až po večerní koncert skupiny Sto zvířat.. Ale nejen heslem oslav "Nejkratší cesta do srdce chlapa vede ze sklepa a to musíš chápat" žili návštěvníci. V rámci oslav proběhla i charitativní Únětická tombola na podporu třináctiletého Tadeáše, upoutaného na vozíčku kvůli mozkové obrně. Potřebuje pravidelnou speciální terapii, která je velmi drahá a výtěžek z tomboly by mu měl alespoň trochu usnadnit život. Šťastní výherci pak mohli vyhrát nejrůznější ceny, od prasečího ucha, přes různé pivní dárky až třeba po balení toaletního papíru. A každý los vyhrával jedno pivo a samozřejmě dobrý skutek. Tadeáš byl na místě odměněn tím, že mohl narazit soudek svátečního ležáku. V tombole se nakonec vybralo 33 tisíc Kč.

Tadeáš naráží sud
Tadeáš naráží sud

V rámci oslav bylo možno ochutnat i piva z několika dalších spřátelených pivovarů, jakožto zdravici oslavencům: tmavý speciál Černá ovce z pivovaru Beránek, Apollo Galaxy od Matušky, ležák z Hostomic a Hazy NEIPA z létajícího pivovaru Perron z blízkých Roztok (mimochodem tohle pivo mne mile překvapilo). Pozvaní byli i sládkové, kteří se nějakým způsobem podíleli na spolupráci s tamějším pivovarem. Návštěvníci tu mohli potkat i podiskutovat s pány Ivanem Chramosilem (pivovar Beránek), Martinem Matuškou i žákem a dlouholetým spolupracovníkem Vládi Černohorského, panem Tondou Doležalem, který vaří pivo v rakouském pivovaru Weinberg.

Dvě legendy českého pivovarnictví: Matuška a Chramosil
Dvě legendy českého pivovarnictví: Matuška a Chramosil

Únětické pivo se chválí samo, "nosit dříví do lesa" nebudu. Sobota byla příjemně stráveným dnem, plným pohody, zábavou s normálními lidmi a samozřejmě s tím dobrým pivem. Kéž by nám ta normálnost vydržeti ráčila!

Další fotografie naleznete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1488x] [12. červenec 2021]
[Události] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Michal_CB

středa, 14. červenec 2021
10:45

Michal_CB

Přidávám se ke chválozpěvu; moc se mi tam líbilo, byť jsem musel odejít poměrně brzy, hned po naražení. Alespoň jsem stihnul pravidelnou prohlídku ve 12, prostory pivovaru jsou opravdu krásné. Únětické pivo jsem měl poprvé před devíti lety, kdy začalo "dobývat Prahu", a nebylo divu protože bylo skvělé. No a v sobotu mi přišlo, že se na něm vůbec nic nezměnilo a chutnalo "jako tenkrát". Tak držím palce ať to dále dlouho vydrží :)


napsal(a): Michal_CB [Odpovědět]

Dan

úterý, 13. červenec 2021
12:24

Dan

Já děkuji Janě za Článek. Ano, akce to byla vskutku velkolepá, návštěvnost slušná. Lidi se bavili a vyloženě si to všichni užívali. Ono také není divu, po tak dlouhé „výluce“ se konečně smělo něco uspořádat. Organizačně bylo vše perfektní, ostatně jako vždy. V Úněticích je to zkrátka sázka na jistotu. Výroční 10,7° byla prostě výborná. Škoda že toto pivo není běžně v nabídce, ale kdo ví? Třeba se to změní. Z „cizích“ jsem ochutnal jen černého Beránka. Byl malinko sladší, ale dobrý. Velká pochvala manželům Tkadlecovým a ostatním, kteří akci uspořádali. Oceňuji krásný nápad, pomoci malému Tadeáši, kterému lidé s dobrým srdcem mohli alespoň trochu přispět na potřebnou rehabilitaci. Prostě parádní akce!


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI