Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Přijďte nám pomoct vyhnat pavouky z píp

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Přijďte nám pomoct vyhnat pavouky z píp

Přijďte nám pomoct vyhnat pavouky z píp [p257]

Pod tímto heslem inzeroval Černokostelecký pivovar letošní Vysmolení, s poznámkou "malé". Ano, vskutku oproti letům minulým, bylo malé, ale milé. V sobotu 22. května jsme se konečně mohli setkat s kamarády, z nichž některé jsme prakticky od podzimu neviděli, popít čepovaného piva, byť v menším rozsahu než dříve a v neposlední řadě nadechnout se čerstvého vzduchu.

Pivovár
Pivovár

Na čepu byla čtyři kostelecká piva: Dešťovka, Jirka, Vycpaná vydra a nemohla chybět ani kultovní Černá svině. K tomu pak Jarní pale ale z pivovaru Mazák Dolní Bojanovice. Ku stravě tekuté se nabízely jak pochoutky z grilu, tak i pokrmy "staročeské žranice".

Piva
Piva

I když se letos klasicky nevysmolovalo, bednáři jen opravovali malé soudky, bylo na co koukat. Celý den probíhaly exkurze s novou expozicí Průmyslová revoluce v českém pivovarnictví. Ke shlédnutí byla např. myčka dřevěných sudů, jakož i unikátní obří elevátor na led, původně z pivovaru Tupadly, jehož záchrana se stala muzejním počinem roku.

Elevátor na led
Elevátor na led

V rámci Vysmolení byla v žentouru otevřena nová obsáhlá expozice na téma továrních komínů a jejich nejvýraznějších konverzí. Milovníci motorů všeho druhu si mohli poslechnout vyprávění, spojené s praktickými ukázkami, odborníka nejpovolanějšího, PhDr. Radima Urbánka, ředitele muzea v Ústí nad Orlicí. Přítomni byli též tradičně sběratelé se svým stánkem.

Myčka sudů
Myčka sudů

Projekt "Experiment aneb plnou parou vpřed!", jehož uměleckým autorem, sběratelem a strojníkem je Mgr. Miloslav Vaváček, vystudovaný pedagog a památkář se zaměřením na technické památky a historické mechanické hračky, zaujal nejen dětské návštěvníky, ale především dospěláky, milovníky parních modelů. Autor vytvořil jedinečnou sbírku funkčních miniaturních parních strojů, která obsahuje i některé velmi vzácné starožitné modely.

Model pivovaru
Model pivovaru

Samozřejmě, že zde nemohl prezentovat celé portfolio své sbírky, ale mohli jsme obdivovat modely spojené s pivovarským řemeslem - funkční sladovnu, bednárnu a naprostou raritu - unikátní parostrojní pivovárek, jediný svého druhu v České republice. Nádhera! V rámci předvádění modelů uspořádal autor i malé soutěže pro děti (koulení sudů prstem) i dospělé (např. sestavení puzzle historického pivovaru aj.). A pro zajímavost, projekt "Experiment aneb plnou parou vpřed!" byl zapsán do české knihy rekordů Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Pivovarský dvůr odpoledne
Pivovarský dvůr odpoledne

S přibývajícím slunečním svitem lidu postupně přibývalo, i když v brzké dopoledne nás mohlo zahřát jedině pivo. Kostelečtí díky, po dlouhé době příjemně strávený den. Doufejme, že to zas nebude na dlouhou dobu poslední.

Bohatou fotogalerii z této akce najdete zde...

Financováno z Fondů EHP 2014 – 2021, v rámci projektu Revitalizace historického Liechtenstenského pivovaru, obnova původní technologie a zpřístupnění unikátního muzea pivovarnictví a archivu v Kostelci nad Černými lesy.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1639x] [23. květen 2021]
[Události] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jana

pondělí, 24. květen 2021
16:49

Jana

Omlouvám se za chybu, zobrazená nová varna je určena přímo pro Černokostelecký pivovar, nikoli pro minipivovar Šnajdr.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Chody

pondělí, 24. květen 2021
17:08

Chody

Jana: A jaký je v tom rozdíl? Já žil v tom, že Šnajdr je minipivovar sídlící v Pivováru, jehož varnou bude ona historická... Jinak pro mne se jedná o jeden Černokostelecký pivovar, i když bude mít dvě rozličné varny.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
06:25


posted by: Inzerce

Jana

pondělí, 24. květen 2021
18:52

Jana

Chody:
Tak jsem to původně myslela, že "velký" pivovar počká až na zprovoznění té historické varny.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dan

úterý, 25. květen 2021
09:15

Dan

Jana: Ještě by to chtělo aby "velká varna" měla jiného sládka. Protože jestli tomu bude šéfovat Šnajdr, tak je to vcelku škoda práce...


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI