Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Letní pivo je navařeno

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Letní pivo je navařeno

Letní pivo je navařeno [p222]

V šedi posledních dní, týdnů a měsíců se zpráva z Měšťanského pivovaru Strakonice o tom, že sládek Vlastimil Matej bude zakládat první várku letního piva a my můžeme být u toho, jako zjevení pivní panenky Marie ... Počkat ... Tohle už jsem někde četl. Ano, rok se sešel s rokem a my jsme v podobném pivním srabu jako před rokem. S tím rozdílem, že tenkrát jsme to tu měli čerstvě a dnes jsme unaveni jak délkou omezení tak některými nesmyslnými opatřeními. No nic, vyrazme opět do Strakonic.

Na varně
Na varně

Letošní Dudák Letní bude velmi podobný tomu loňskému. Bude se jednat opět o lehké světlé pivo s výrazným chmelovým aroma, za studena chmelené, s obsahem alkoholu 3,0 % obj. Na varně strakonického pivovaru nás přivítal Pavel Pechoušek, který má v pivovaru na starosti PíáR a sládek Vlastimil Matej, který o Letním pivu prohlásil: „Dudák Letní je lehké pivo na léto, ale se zajímavou chutí a intenzivní hořkostí, což se nám soudě dle zájmu o něj v loňském roce podařilo. Letos bychom loňský úspěch rádi překonali a uvařili várky dvě. Pivo teď stráví 10 hodin na varně, následně bude jeden týden kvasit v otevřených kádích na spilce a do konce května bude zrát v ležáckém tanku v našich sklepích. Těším se, že ho budu chodit každý den degustovat.

Sypání
Sypání

Chmelení je velmi podobné loňské verzi. Místo amerického chmelu El Dorado je použit australský Enigma. "Výsledné aroma díky použitému chmelu Mandarina Bavaria připomíná citrusy a mandarinky. Je to pivo, které by mělo v horkých letních dnech osvěžit a zároveň je díky použití zahraničních chmelů svou hořkostí speciální,“ dodává sládek. Poprvé můžete ochutnat koncem května. Pivo bude v nefiltrovaném provedení v sudech a litrových (zálohovaných) lahvích s patentním uzávěrem. Novinkou bude plnění do klasických půllitrových lahví, sem ale půjde pivo zfiltrované.

Ve sklepě
Ve sklepě

Jestli se těšíte na tradiční Pivovarskou pouť, tak i letos není plánovaná. Škoda, snad situaci v létě zachrání zase ti nejmenší pořadatelé, kteří se "neposerou". Ale obraťme list, resp. prolítněme společně se sládkem ležácký sklep, máme na to slabou půlhodinku. Ochutnali jsme od každého, od některého jsme mohli zkoumat jemné nuance mezi různě starými šaržemi. Kdybyste se někdy dostali do Strakonic, doporučuju prohlídku s panem Matejem, který je, ač to slovo nemám rád, v pravém slova smyslu pivovarský srdcař.


Další fotky z Měšťanského pivovaru Dudák



[Richard Chodora] [Zobrazeno 1537x] [15. duben 2021]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI