Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

530 + 18 = ?

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

530 + 18 = ?

530 + 18 = ? [p257]

Vypadá to jako rovnice a přece to není rovnice. Tato dvě čísla nelze sčítat, znamenají totiž výročí významných počinů, mezníků českého pivovarnictví v Kostelci nad Černými lesy. V roce 1489 (tedy před 530 lety) byla ves Kostelec povýšena na město a zároveň jí byla udělena práva konání trhů a provozování řemesel, včetně práva várečného. A osmnáct let je to od doby, kdy se začala psát novodobá historie Černokosteleckého pivováru.

Nevlídno, deštivo
Nevlídno, deštivo

V sobotu 16. března jsme si posledně jmenovanou událost připomněli přímo v pivovaru. Trochu teď odbočím, abych zrekapitulovala historii pivovaru jako takového. Založen byl v roce 1842, po několikerém střídání majitelů jej pak do roku 1923 vlastnil rod Lichtenštejnů, do roku 1948 spolek místních hostinských. Poté následovalo chátrání a pozvolný úpadek, který známe i z mnoha dalších postižených pivovarů. Lid pracující byl přece povinen budovat "světlé zítřky" a ne holdovat alkoholu.

I pivovarští bardi mohli tam nahoře připít
I pivovarští bardi mohli tam nahoře připít

V roce 1987 se zde definitivně přestalo vařit pivo. Spilka a sklepy sloužily pro potřeby velkopopovického pivovaru do konce roku 1992. Roku 1994 ukončila provoz i sladovna a jediným fungujícím provozem byla prodejna piva a pivovarských suvenýrů. Objekt poté převzalo město. A to už jsme u té historie novodobé. Od roku 2001 v pivovaru vzniká rozsáhlé pivovarské muzeum s původním strojním vybavením a spoustou zajímavých exponátů.

Spilka
Spilka

Společnost "Dej Bůh štěstí", která objekt zakoupila, nejenže buduje muzeum, ale i postupně rekonstruuje provoz do co nejvěrnější podoby, aby mohla začít vařit pivo (doufejme, že již v dohledné době) na původním zařízení. V roce 2018 byl pivovar prohlášen kulturní památkou a sbírky byly zapsány do Centrální evidence sbírek muzejní povahy (CES).

Sklepy
Sklepy

To vše a mnoho dalšího se mohli návštěvníci, kterých se sešlo i přes deštivé počasí hojně, dozvědět během prohlídek nově rekonstruovanými technologickými prostory, které byly v tento den pro ně připraveny. Nahlédněme aspoň letmo "pod pokličku" jako malou návnadu pro ty, kdo ještě v Kostelci nebyli. Varna je plně funkční, dvounádobová měděná, o objemu 160 hl na přímý otop dřevem. Její topeniště má v průměru 5 metrů a je tak největší varnou na přímý otop na světě.

Na varně
Na varně

Unikátní chladící štoky ještě čekají stavební úpravy k plnému zprovoznění. Rovněž k použití je připraven jediný funkční sprchový aparát v ČR od firmy Novák a Jahn. Spilka září novotou, otevřených kádí je 5, každá pojme 1,5 várky. Dalších 7 kádí ještě na rekonstrukci čeká. Tak neváhejte, do Kostelce se vypravte třeba hned tento, nebo některý další pátek od 19 hod., kdy se můžete zúčastnit akce "Putování za Černou sviní, aneb zevrubná odborná a důvtipná prohlídka Černokosteleckého pivováru". Unikáty, které zde uvidíte, nikde jinde nemají.

Štoky
Štoky

Kromě prohlídek samotného pivovaru bylo možno v sobotu shlédnout exponáty venkovní, např. myčku sudů, ohejbačku na obruče, či nýtovačku, jakož i práci bednářů a smolení sudů. A samozřejmě ochutnat speciality místní kuchyně a hlavně pivo z tamějšího minipivovaru Šnajdr - světlý ležák Vycpanou vydru, tmavý speciál, kultovní pivo Černá svině i pro tuto příležitost připravený výroční jantarový speciál Míla. Kdo zůstal až do večera mohl se bavit při živé hudbě.

Smolení sudů
Smolení sudů

Další fotky naleznete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3657x] [18. březen 2019]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI