Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Masopuste, masopuste!

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Masopuste, masopuste!

Masopuste, masopuste! [p936]

V době poměrně nedávné se roztrhl pytel s masopustními maškarádami, někde více, někde méně zavánějícími komercí. Někde spíš pořádané jako atrakce pro cizince. Takovou správnou masopustní taškařici zažijete spíš někde na vesnici, než ve městech. V tom mají obyvatelé venkova výhodu. Ovšem taškařic chtiví Pražané nemusí za masopustní zábavou, pokud mají zájem, cestovat daleko. A zejména pokud jsou chtiví nejen dobré zábavy, ale i milovníci dobrého piva. Všechny cesty vedou do Únětic - pro ty pohodlnější autobusem, pro turisty pak pěšky z několika stran.

Na pivovarském dvoře
Na pivovarském dvoře

V sobotu 16. února volíme naší oblíbenou cestu ze Suchdola. Sluníčko svítí, sníh je pryč, byť v lese ještě zmrazky jsou a Únětičák je pokrytý ledem. Lidské pramínky se postupně slévají a nabývají na síle, v Únětickém pivovaru pak už je "husto". Fronty na pivo nabývají podobu dlouhého hada. Chutně poobědváme a jdeme do Stodoly v očekávání slavnostního naražení Masopusního bocku 16°.

Narážení
Narážení

Lehké zdržení, čeká se ještě na průvod maškar, který se poněkud "zasekl" v populární místní občerstvovně U Lasíků. Krátce po 14. hodině vtrhnou maškary do Stodoly, která se kupodivu tentokrát jeví nafukovací. Průvod, resp. jeho hudební část, vedený duší obce, panem starostou Vytiskou, přichází na pódium a zahajuje program. Dnes třímá pan starosta kytaru (prý má silnější hlas) místo obvyklého ukulele. A pěvecký sbor je tentokrát složen z "Japonek". Po hudební vložce, ve které nesměl chybět Únětický rap mj. se slovy "Masopustní bock, kdekdo si ho pamatuje celý rok!", byl naražen soudek se speciálem.

Přípitek
Přípitek

Narážení se tentokrát ujal odborník, sládek od konkurence, pan Tonda Doležal. Výborné pivko, krásně pitelné. Místní Vyhláška o něm praví, že „Masopustní bock 16°je spodně kvašený speciál s obsahem alkoholu kolem 6%, zlatavé až měděné barvy. Chuť je výrazně sladová s medovou plností a nepatrným karamelovým nádechem. Chmelová hořkost je z počátku potlačena dominantními složkami chuti a pak vyšší plností. V doznívání se pak projeví jemná, lahodná hořkost, charakteristická pro Únětické pivo. EPM 16,37%, 6,62 % alk." Jeden soudek tentokrát nestačil a tak ke dřevěnému se samospádem ještě přibyl klasický kovový a novodobé výčepní zařízení. Snad se na všechny dostalo.

Masopustní Bock
Masopustní Bock

Maškary se po napojení vydaly po obci a poté na Holý vrch, na společné setkání s roztockými a suchdolskými kolegy a kolegyněmi. Některé pěkné "kousky" můžete spatřit na fotkách. Bohužel, než všichni dorazili, tak už nebylo na další fotodokumentaci dost světla. Ve Stodole pak zábava pokračovala, a večer byla zakončena Afterparty ve se skupinou Jazz Bluffers aneb Pařba jako sviňa. Tak dlouho jsme nepobyli, ale prý to bylo hodnotné.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3160x] [18. únor 2019]
[Události] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

über Bier

úterý, 19. únor 2019
23:03

Mám radši Únětický pivovar, když se tam nic nekoná a je tam pouze přiměřené množství lidí. Ale každému co jeho jest.


napsal(a): über Bier [Odpovědět]

Dan

úterý, 19. únor 2019
14:37

Dan

Díky Janě za reportáž z téhle skvělé akce, která se těší velké oblibě. Za sebe mohu říct, že si Masopust v Úněticích nenechám nikdy ujít. Pokaždé skvělá atmosféra a vynikající pivo. Ani se člověku nechce věřit, že se vše odehrává kousek od Prahy, přitom ve vesnickém duchu.
Pivovarským, sládkovi, ale i starostovi a jeho lidem za to patří uznání a dík. I letos byl 16° bock „jedna báseň“ a krásně pitelný. A návrat do Prahy v nočních hodinách veselý...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
08:56


posted by: Inzerce

Jana

úterý, 19. únor 2019
15:42

Jana

Dan:
A jaký byl noční rej masek při měsičku? Tak dlouho jsme tam nebyli.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dan

středa, 20. únor 2019
10:15

Dan

Jana: Účast byla hojná :) Paráda, zejména s ubývajícím světlem a svítícimi maskami v nadživotní velkosti. Pravda, s ubývajícm světlem klesala i teplota a návrat do stodoly byl o to příjemnější.


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI