Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Chmel je naše zlato

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Chmel je naše zlato

Chmel je naše zlato [p1099]

V letošním roce však toho „zlata“ nebude tolik, jako v letech minulých. Tento fakt se ukázal i na 5. ročníku Břevnovského chmelobraní, které se uskutečnilo ve čtvrtek 6. září na chmelnici před Břevnovským klášterním pivovarem, jediné to pražské chmelnici. Oproti roku loňskému, kdy byly chmelové štoky doslova obsypány krásnými velkými chmelovými hlávkami od shora dolů, pohled na letošní úrodu tak skvostný nebyl. Na celkem 10 sloupech se vinuly štoky odrůd ŽPČ a Sládek s podstatně menšími hlávkami než vloni. A i celkově jich bylo méně.

Strhávání
Strhávání

Slavnostního stržení prvního štoku se ujal tentokrát ředitel pivovaru, pan ing. Petr Janík. A pak už se dali do práce pozvaní brigádníci. Nutno však podotknout, že nejen chmele bylo méně, tak i těch skutečně aktivních brigádníků též. Zastoupeni byli mezi nimi ovšem všechny generace, od „stařešinů“, chmelových brigád pamatujících, až po tu nejmladší, která ozobávala šištice do připravených nádob - pro tatínky, aby měli co pít.

Brigádníci
Brigádníci

Ti starší vzpomínali na zážitky z brigád, mladší jim pak koukali pod ruce, aby se něco přiučili. Přítomní zástupci říše živočišné se pak spíš pletli pod nohama, hledajíce něco k snědku. Ze sklizené úrody bude následně v pivovaru uvařena speciální várka piva. Určitě bude tak chutná, jako vloni.

Občerstvení
Občerstvení

Pro všechny aktivní brigádníky bylo připraveno občerstvení, výborné špekáčky, opravdu z masa, které si bylo možno opéct na ohni, a k tomu vynikající, dobře pitelné místní lehké pivo Adalbert Ale 8°. To aby nám šla práce rychle od ruky. Bohužel tentokráte chyběla potrava duchovní, muzikanti absentovali. I tak bylo zelené zlato do setmění sklizeno. A můžeme se těšit na jeho tekutou podobu. Neboť: Kdo chce pivo pít, chmel musí mít!



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3524x] [10. září 2018]
[Události] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jana

pondělí, 10. září 2018
14:34

Jana

Dle údajů z pivovaru jsme nakonec sesbirali 15 kg chmele.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI