Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nuselský pivovar ožije?

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Nuselský pivovar ožije?

Nuselský pivovar ožije?

Téměř denně chodím kolem něho, kolem skoro ruiny, byť od roku 2003 památkově chráněné. Myslím, že je nás víc, komu je smutno, když vidí, jak staré industriální památky, díla našich předků, chátrají. A nejsou to jenom pivovary.

pohled od Fidlovačky
pohled od Fidlovačky

Dnes ovšem už musíme říci - bývalý Nuselský pivovar. Jeho sláva skončila v roce 1960, poté byl přeměněn na sladovnu a Vinařské závody a posléze už jenom chátral. Založen byl hrabětem Sezimou z Vrtby v roce 1694 a během století devatenáctého se stal největším průmyslovým pivovarem v tehdejší Střední Evropě. A pokud si někdo vzpomenete na Tylovu Fidlovačku a píseň "Kde je sládek, tam je mládek", tak právě sbor sládků, přichází na pouť z Nuselského pivovaru.

Vrátnice a vstup do areálu
Vrátnice a vstup do areálu

V posledních letech své činnosti pivovar proslul zejména tmavým pivem Prelát, jehož výroba se posléze přesunula do Braníka. Vařil samozřejmě i jiná piva, já osobně si pamatuji, že pro moji babičku jsme kupovali Nuselskou 7°. To bylo její „pivíčko“.

Prostor varny
Prostor varny

Zmínila jsem minulost i přítomnost. A jaká čeká pivovar budoucnost? S tím se měli možnost zájemci seznámit na Dnu otevřených dveří ve čtvrtek 13. června, kde byl nejen představen návrh revitalizace celého areálu, ale pro včas přihlášené i umožněna exkurze v části objektu.

Sklepy
Sklepy

Revitalizaci připravuje společnost Penta Real Estate. Návrh rekonstrukce památkově chráněného objektu pivovaru zpracovává studio CMC architects, návrh nové residenční výstavby, která vznikne v severní části areálu, připravuje ateliér Chybik+Kristof Associated Architects. Tolik ve stručnosti z publikovaných materiálů. Více pak na https://www.zijvpivovaru.cz/.

Výstava na dvoře
Výstava na dvoře

Ve dvoře bývalé pivovarské zahrady a posléze areálu Koliby U pastýřky (která už také „vzala za své“) byly vystaveny panely, jejichž obsahem byla jednak historie pivovaru, tak i plány revitalizace. Objekty původního pivovaru jsou pronajaty více firmám, ať už opravárenským, či jako skladové prostory. Např. v bývalé varně je sklad pneumatik, na humnech je rozsáhlá „herna“ paintballu…

Paintball
Paintball

Při pohledu na tato nepivovarská využití některým z nás doslova „srdce krvácelo“. Místo „bojovníků“, z nichž většina určitě má „modrou knížku“, nebo k vojně ani nečuchla, jsme si představili nádhernou sklepní restauraci, případně i minipivovar. Ale ten prý by v areálu po revitalizaci snad mohl být. Zatím se „pokochejte“ fotkami z přítomnosti.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 4585x] [9. červenec 2018]
[Události] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jarda

pondělí, 16. červenec 2018
13:31

Jana: Tak já myslím, že časem tam ty byty budou. U pivovárku si ale tak jistý nejsem...


napsal(a): Jarda [Odpovědět]

Jarda

středa, 11. červenec 2018
08:26

Projektů revitalizace objektu Nuselského pivovaru bylo za uplynulých 20 let už několik... A chátrá zvesela dál...


napsal(a): Jarda [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
07:00


posted by: Inzerce

Jana

středa, 11. červenec 2018
14:20

Jana

Jarda:
Jenomže PENTA má prachy a hlavně hlad po pozemcích. Ovšem výsledek?


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dan

pondělí, 9. červenec 2018
11:47

Dan

Děkuji Janě za zajímavý článek. Vždy když jedu kolem tohoto chátrajícího pivovaru, tak je mi smutno v jakém je stavu. Ale současně mám obavy, že až se na něm vyřádí developeři, tak z něho nezůstane už vůbec nic. Nebo symbolicky nechají komín a ostatní přemění v kanceláře a "bytovky". Nezbývá než doufat, že tady to bude i díky památkové ochraně objektu jinak...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jana

pondělí, 9. červenec 2018
15:59

Jana

Dan:
Nedělej si velké iluze. Podívej se na tu jejich vizualizaci- sice upravené nádvoří a okolí, ale jinak obytné škatule. Památkově chráněná část upravená zvenčí, ale co bude uvnitř..?


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dan

úterý, 10. červenec 2018
14:25

Dan

Jana: Jano, nedělám si iluze. Pár takových revitalizací už jsme v minulosti viděli. Všechny dopadly pro pivovar tragicky. To si pak člověk říká, na co je smutnější pohled? Na chátrající nefunkční pivovar a nebo na to co z něj novodobí architekti udělali?


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jana

úterý, 10. červenec 2018
15:16

Jana

Dan:
Architekti pracují obvykle na něčí zakázku.:(


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI