Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Radegast Nošovice


Pivní.info

Podesáté otevře v úterý 1. května své brány veřejnosti nošovický pivovar Radegast. V rámci dne otevřených dveří si mohou návštěvníci zdarma prohlédnout místa, kde se vaří oblíbené pivo Radegast a zároveň jej i ochutnat v restauraci umístěné ve vyhlídkové věži. Připraven bude kulturní program, vč. celé řady soutěží o zajímavé ceny. Každý účastník bude moci navíc shlédnout výrobu dřevěných sudů a vyzkoušet si práci s typickými bednářskými nástroji.

Úderem osmé hodiny ranní se v úterý 1. května rozběhne kolotoč prohlídek v pivovaru Radegast v Nošovicích. V rámci desátého dne otevřených dveří čeká návštěvníky i zajímavý doprovodný program. Kromě vystoupení Valašského souboru písní a tanců Radhošť bude promítán historický film o výrobě piva a proběhne celá řada soutěží o ceny.

Zlatým hřebem programu pak bude vystoupení plzeňských bednářů, kteří předvedou výrobu malých transportních dřevěných sudů. Práci s historickými bednářskými nástroji si budou moci vyzkoušet i samotní návštěvníci dne otevřených dveří.

Jak říká manažer pivovaru Radegast, Ivo Kaňák, jsou na nápor návštěvníků v Nošovicích připraveni: „Exkurze budou začínat každou půlhodinu a v případě potřeby jsme schopni ještě některé prohlídky přidat. Zachovat chceme ale kvalitu exkurzní trasy a ta vyžaduje určitou časovou náročnost. V každém případě doporučuji zájemcům o exkurzi rezervovat si konkrétní čas prohlídky na stránkách www.radegast.cz.“

Kromě dne otevřených dveří pořádá značka Radegast i tradiční Radegast Den, který se koná v Nošovicích vždy v září. V loňském roce celodenní akci navštívilo asi 20 000 tisíc návštěvníků. (Web Havířov)


Radegast získal stříbro na Pivexu

[sobota, 21. duben 2007]

Pivo Radegast Originál zachutnalo degustátorům patnáctého ročníku soutěže Zlatý pohár Pivex – Pivo 2007. V konkurenci osmnácti světlých výčepních piv získal nošovický Radegast Originál stříbrnou medaili. V anonymní degustaci hodnotili porotci zejména chuť piva, jeho plnost, vůni, říz a hořkost.

Degustační soutěž Zlatý pohár Pivex – Pivo 2007, která dospěla do svého patnáctého ročníku hodnotí každé z přihlášených piv v rámci dvoukolového systému. Veškeré degustace probíhají anonymně pod dohledem notáře a kromě subjektivního dojmu členů poroty se v celkovém hodnocení přihlíží i k laboratorním rozborům a hodnocením Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze.

Ceny se udílejí v kategorii světlý ležák a světlé výčepní pivo. Právě v druhé jmenované kategorii se na stříbrné příčce umístil Radegast Originál.

Jak říká brand manager značky Radegast Milan Gába, úspěch piva Radegast Originál je dalším oceněním pro značku z této soutěže: „Světlý ležák Radegast Premium již je držitelem certifikátu kvality v rámci Zlatého poháru Pivex.. Radegast Originál tak potvrzuje fakt, že všechna naše piva jsou dlouhodobě velmi kvalitní a na degustačních soutěžích úspěšná.“

Výsledky soutěže Zlatý pohár Pivex – Pivo 2007, kategorie světlá výčepní piva:

1. místo - Litovel Moravan, 2. místo – Radegast Originál, 3. místo – Litovel Classic. (Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje)


Až do konce letošního roku se všichni dárci krve ve Frýdku-Místku setkají se speciální akcí, kterou pro ně připravila místní nemocnice. Za každý odběr obdrží dárce plechovku piva Radegast Birell a drobný "pivní" dárek. Navíc se stává účastníkem soutěže o hodnotné ceny. Nemocnice tímto způsobem napomáhá řešit trvalý nedostatek krve, který je markantní zejména v zimním období.

Těžké operace a komplikované porody jsou největšími odběrateli krve ve frýdecko-místecké nemocnici. Zejména v zimě pak roste spotřeba cenné tekutiny v souvislosti s rostoucí nehodovostí. Přilákat co největší množství dárců má projekt, který nemocnice vyhlásila první březnový den a potrvá do konce roku 2007.

Za každý odběr obdrží dárce plechovku s nealkoholickým pivem Radegast Birell a drobný dárek s pivní tematikou. Zároveň má příležitost získat jednu z mnoha hodnotných cen v celoroční soutěži, mezi něž patří např. sekačka na trávu, oblečení či kosmetika.

Jak říká primář hematologicko-transfuzního oddělení frýdecko-místecké nemocnice Jan Pták, má dárcovství krve i nemalou informační hodnotu: "Většina dárců ocení, že právě darováním krve zároveň pečují o své zdraví. Naše oddělení provádí rozbor každé darované krve a dárci jsou tak pravidelně informováni o svém zdravotním stavu." (Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje)


Novým partnerem televizního pořadu „Denik Ostravaka“ je od 13. února značka Radegast. Každé úterý tak doprovodí čtení z díla populárního ostravského blogaře desetisekundový spot před a po skončení pořadu. „Denik Ostravaka“ vysílá od ledna tohoto roku stanice ČT 1 a při čtení se střídají známé osobnosti z kulturního a společenského života. Spoty Radegastu korespondují s celkovou kampaní značky, která využívá kontext „Život je hořký. Bohudík“. Cílem aktivity je zejména zdůraznění pozice značky Radegast v Ostravě a nejbližším okolí, čemuž odpovídá i využití lokálního nářečí. Spot pochází z dílny agentury Rust 2. (Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje)


Multipacky obohacené hned o dva dárky dá k Vánocům svým spotřebitelům značka Radegast, která patří do skupiny Plzeňský Prazdroj, a.s. Součástí speciálních balení budou kromě piva Radegast Premium i speciální knížky a sáčky slaných tyčinek. Obsahem publikací, které tvoří dohromady pětidílný komplet jsou příběhy příznivců značky Radegast na téma „život je hořký, bohudík.“ Jde o výsledky projektu „Tak chutná život“, v jehož rámci zaslali spotřebitelé více než tisíc příspěvků.

Promo akce značky Radegast pro závěr letošního roku má podobu hned dvou dárků. Jejich význam komentuje brand manager zn. Radegast, Milan Gába: „K dobrému pivu patří jídlo a zábava. Oba tyto atributy jsme se rozhodli spojit do jediného balení.“

Zejména pětidílný seriál příběhů ze života by měl přitáhnout pozornost na originální multipack. „V každém z balení bude jeden výtisk knihy. Pečlivým výběrem toho správného balení si pak může spotřebitel zkompletovat celý seriál,“ dodává M. Gába. Kniha obsahuje výběr z asi tisícovky příspěvků, které zaslali na výzvu organizátorů příznivci značky Radegast v rámci projektu“Tak chutná život“, který značka organizovala v průběhu roku 2006.

Speciální multipacky budou k dostání pouze v prodejnách Maloobchodní sítě HRUŠKA, spol. s r.o., která aktuálně sdružuje asi 440 maloobchodních prodejen. Komplet obsahuje osm lahví piva Radegast Premium a jeho cena je stanovena na 99 Kč. (Tisková zpráva Radegast)


Turistickými cíli už dávno nejsou jen hrady, zámky či rozhledny. Stále více se do popředí zájmů návštěvníků derou místa, kde se vyrábějí oblíbené a tradiční produkty. Potvrzují to i výsledky nošovického pivovaru Radegast, jehož exkurzní trasu letos navštívilo o 5 % návštěvníků více než ve stejném období roku 2005. Výrazně přibylo i hostů ze zahraničí.

O tom, že pivo Radegast je vyráběno v nejmodernějším pivovaru v Česku se přišlo v letošním roce přesvědčit více než 5.700 lidí. Z toho téměř 800 přicestovalo do Nošovic ze zahraničí, zejména z Polska a Německa. Jak říká manažer pivovaru, Ivo Kaňák, dlouhá cesta se turistům vyplatí: „Jsme jeden z mála pivovarů, který ukazuje výrobu piva v reálu. Pivovary stále častěji směřují k budování návštěvnických center mimo místa, kde se pivo skutečně vaří. Je to podstatně jednodušší cesta, ovšem rozhodně méně atraktivní.“

Provádění exkurzí má v Radegastu dlouhou tradici. První pivní turisté navštívili pivovar začátkem 80 let. V současnosti disponuje pivovar šesti průvodci, kteří provádějí milovníky piva šest dnů v týdnu. Stále častěji pak hosté využívají možnosti přihlásit se na exkurzi formou on-line formuláře na stránkách www.radegast.cz.

Rok 2006 je ve znamení významného růstu zahraničních návštěv. Dvouhodinovou exkurzí letos prošlo téměř 800 cizinců, zejména návštěvníků z Polska a Německa. Pro další rok chce Radegast počet turistů dále navýšit. „Je naším cílem, aby návštěva pivovaru byla v itinerářích lidí, kteří do našeho regionu přijíždějí. Proto hodláme rozšířit propagaci exkurzí v informačních centrech a u poskytovatelů ubytovacích služeb,“ přiblížil plány do budoucna Ivo Kaňák. (Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje)


Radegast den letos lámal rekordy

[čtvrtek, 21. září 2006]

Návštěvnický rekord padl v sobotu na tradiční akci Radegast den v Nošovicích. Pohanské hry, jak zněl podtitul akce, přilákaly do sídla známého pivovaru dvacet tisíc spokojených návštěvníků, což je nejvíce v dosavadní historii.

Díky atraktivnímu programu a slunečnému počasí padl i další ostře sledovaný rekord v počtu vypitých piv. Čepovalo se na třiceti místech a vypilo se celkem 36 360 půllitrů zlatavého moku.

Radegast den nabídl návštěvníkům pestrý program. Na pódiích se vystřídali Peter Nagy, Ivan Mládek, Jan Nedvěd, Jiří Schmitzer, Pepa Streichl a regionální hudební skupiny. Přímo v areálu pivovaru vyrostla sportovní scéna s volejbalem, šipkami a kuželkami. Novinkou bylo pohanské městečko, v němž si návštěvníci mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jak žili naši předkové.

"Na Radegast den jsme uvařili sto dvacet hektolitrů speciálního kvasnicového piva. Polovina z toho je světlý kvasničák, polovina novinka - polotmavý kvasničák Pohan, který podle mých informací návštěvníkům velice chutnal," uvedl šéf nošovického pivovaru Ivo Kaňák.

Obrovský zájem byl tradičně o exkurzi pivovarem. "Průvodci byli v jednom kole," uvedl manažer značky Milan Gába. Zároveň připomněl, že Radegast je jedním z mála pivovarů, kde je možné na vlastní oči zhlédnout, jak se pivo vaří. "Zejména v západní Evropě je běžné, že se člověk dostane jenom do návštěvnického centra a způsob výroby mu zůstává utajen. My se naopak snažíme ukázat návštěvníkům co nejvíce," doplnil.

Sobotní akce se líbila Radimu Kozlovi z Nižních Lhot. "Chodím sem každým rokem. Je dobře, že pivovar dělá takovou akci pro lidi a hlavně své zákazníky. Aspoň ukáže, že je silnou firmou v našem regionu," pochvaloval si Radim Kozel. Na dni Radegastu nemohl chybět ani Ivo Ševčík z Frýdku-Místku. Ten sbírá sklenice pivovaru Radegast. "Ve své sbírce jich už mám na sedm desítek," prozradil Ivo Ševčík, který se zúčastnil siláckých soutěží v pohanském městečku. (Moravskoslezský deník)


Jak se k výtkám pivařů staví výrobce, jsme se ptali manažera Radegastu Iva Kaňáka. Jak dlouho pivo v nošovickém pivovaru zraje, nám sice neprozradil, neboť je to údajně součást utajovaného know-how, možnost, že by se doba zrání v době většího výstavu piva za letních veder zkracovala, ale zcela vyloučil odkazem na technologický postup.

Jaká je doba ležení a zrání ležáku v sezoně a mimo ni?

„Plzeňský Prazdroj a. s. nerozeznává ve svých technologiích a postupech odlišnosti v průběhu roku. Přísnost výrobních standardů vyráběných značek je základním pilířem systému řízení kvality ve firmě. Dodržování výrobních norem a receptur je totiž předpokladem standardního finálního produktu. Systém plánování v naší fi rmě je na špičkové světové úrovni. Je nastaven tak, že požadavky zákazníků jsou základním podkladem pro expertizy obchodníků, ke kterým se přidají definované kapacity pivovarů, marketingové aktivity značek a samozřejmě, kvalitativní standardy pro výrobu piva. Výsledkem je vyvážený produkt, uváděný na trh v letní sezoně i v ostatních měsících roku. Nejinak tomu je i letos. Nejkvalitnější distribuční síť, která skýtá třináct obchodně distribučních center, nám pomáhá být co nejblíže zákazníkům a zvládat skokové změny v odbytu. Pivovar Radegast má optimálně vyváženou kapacitu jednotlivých provozů, která je projektována na sezonnost, se kterou musí počítat všechny pivovary v České republice.“

Kolik je jednotek hořkosti v Radegastu Premium, konkrétně jaký je rozdíl mezi současností a zhruba rokem 1988?

„Pokud jde o popisy technologických postupů a receptury, tak ty jsou předmětem chráněného know-how každé společnosti a náš pivovar není výjimkou. Na druhé straně kdykoliv vyhovíme každému zájemci prohlédnout si naše provozy a seznámit ho se základními informacemi o výrobě piva v Nošovicích. Jednou z aktivit je i Radegast Den, který letos pořádáme 16. září a jehož součástí je samozřejmě i prohlídka pivovaru. Radegast je značka, jejíž chuťový profil (hořkost, plnost, sladkost, říz atp.) je dlouhodobě stejný a pod pečlivou, několikanásobnou kontrolou. Změna profilu je velmi složitá věc a nikdy jsme neměli důvod, abychom k ní přistoupili, protože zákazníci jej chtějí mít právě takový, jaký je.“

K jakým došlo změnám v technologii výroby piva po příchodu nového vlastníka SABMiler?

„Po akvizici společností SABMiller k žádným změnám v technologii nedošlo. Pivovar Radegast se doladil a vyprofi loval v devadesátých letech a chuťový profi l byl vždy určujícím prvkem pro jeho investiční rozvoj.“

Užíváte technologii HGB, používáte při výrobě piva emulgátory, stabilizátory a potravinářská barviva?

„HGB je osvědčenou technologií, užívanou všemi moderními pivovary a má dlouhodobou tradici i v našich pivovarech. Je pevně zakotvena v technologických standardech a v žádném případě nemá vliv na senzorický profil hotového piva. Stabilizace, kterou používáme, je rovněž technologicky osvědčeným standardním postupem a je součástí procesu filtrace. Za žádných okolností do piva nepřidáváme emulgátory nebo něco podobného. Dlouhodobě vynikající chuti a vůně, skvělé barvy a řízu docilujeme použitím těch nejkvalitnějších surovin – českého sladu, žateckého chmele a jedinečné vody z Beskyd.“ (Morava24)


Radegast den k oslavě konce léta připravil již počtvrté pro všechny své příznivce a návštěvníky pivovar Radegast ve svém areálu v Nošovicích. Pivovar Radegast se stejně jako v předcházejících letech opět zcela otevře pro nejširší veřejnost i s bohatým doprovodným programem již od deseti hodin dopoledne a návštěvníci se mohou bavit na čtyřech programových scénách.

Letos se ocitnou v dobách, kdy první Slované, vedení praotcem Čechem, dorazili do české kotliny. Soutěžní disciplíny jsou jako vystřižené z časů, kdy nad celým krajem bděl bůh Radegast. " Radegast je bůh pohanský, proto jsme pro letošní oslavy zvolili téma pohanských her, které návštěvníky vrátí o tisíce let zpátky. V pravé nefalšované pohanské vesnici nahlédnou do dob dávno minulých a mohou si leccos ze života našich předků vyzkoušet na vlastní kůži," přiblížil letošní pojetí slavností manažer značky Radegast Milan Gába.

V pohanské vesnici budou k vidění ohňoví mágové, věštkyně, lovci, řemeslníci, barbarští siláci i prostí lidé dávných časů se svými radostmi i starostmi. Muži se mohou předvést v siláckém trojboji, nošení kanců nebo střelbě z luku a dalších disciplínách. Za nejlepší výkony budou samozřejmě všichni odměněni. Ti nejúspěšnější kusem čerstvě upečeného prasete a speciálním kvasnicovým pivem. V ležáckém sklepě totiž právě dozrává kromě tradičního světlého kvasnicového piva také speciální polotmavý " kvasničák", který byl uvařen poprvé pro tuto příležitost. " Na pohanských hrách musí být pohanské pivo. Uvařili jsme jej 120 hektolitrů, určitě chybět nebude," tvrdí manažer Radegastu Ivo Kaňák. Již od deseti hodin dopoledne je pro celé rodiny na několika scénách připraven kulturní program, jehož hlavními hvězdami letos budou známý herec Divadla Ypsilon a svérázný písničkář Jiří Schmitzer, Jan Nedvěd, Peter Nagy, Banjo Band Ivana Mládka, Ivan Hlas, ostravský bluesový bard Pepa Streichl či diskofunková kapela Kuličky štěstí a mnozí další. Poprvé bude také představeno kompletní Radegast městečko, jehož dominantou je socha boha Radegasta v nadživotní velikosti. Bude bude dohlížet na dění v městečku, kde si mohou soutěžící týmy vyzkoušet netradiční sportovní disciplíny, mezi nimiž si můžete najít bungee running, horolezeckou stěnu a další atrakce.

A kdo chce vidět, kde se jeho oblíbené pivo vaří, může absolvovat exkurzi po nejzajímavějších provozech, o kterou je každoročně obrovský zájem. Připraveno je patnáct průvodců.

Až do areálu pivovaru v Nošovicích mohou zájemci přijet historickým parním vlakem Radegst Expres, který odjíždí z Ostravy - hlavního nádraží již v 9 hodin ráno a po celý den pak bude pravidelně jezdit z Frýdku- Místku do Nošovic a zpět. Další vlaky budou dráhy vypravovat z Frýdku- Místku každou hodinu až do 18 hodin. Mezi Frýdkem- Místkem a Nošovicemi bude po celý den jezdit i autobusová kyvadlová doprava. Jízdní řády historického a speciálně vypraveného vlaku najdete na www. radegast. cz.

Loni zavítalo na Radegast den téměř čtrnáct tisíc návštěvníků, kteří během slavností vypili třicet tisíc piv. " Uvidíme, zda Bůh hojnosti Radegast letos přiláká do své bašty více příznivců. Jen aby nám vyšlo počasí," dodává manažer značky Milan Gába. (Moravskoslezský deník)


Nová pravidla pro jízdu na silnicích, zavedená na začátku července, skokově zvýšila spotřebu nealkoholického piva z produkce společnosti Plzeňský Prazdroj. Přísný bodový systém spolu s horkým počasím zvedl červencový prodej značky Radegast Birell meziročně o 40 procent. Na středeční tiskové konferenci to oznámil ředitel pivovaru Radegast ze společnosti Plzeňský Prazdroj Ivo Kaňák. (iHNed)


Korejci ochutnali Radegast

[pondělí, 21. srpen 2006]

Budoucí šéf nošovického závodu firmy Hyundai Kim Eok-jo s doprovodem v úterý odpoledne navštívil i Pivovar Radegast v Nošovicích, v jehož blízkosti vyroste nová automobilka. „Kim Eok-jo si se zájmem prošel provozy a obdivoval zejména malebné prostředí Beskyd z vyhlídky v degustační věži. Naše pivo hostům očividně chutnalo,“ prozradil manažer pivovaru Ivo Kaňák, podle něhož bylo setkání velmi příjemné a přátelské. (Právo)


Na kole jezdí na Birell

[pondělí, 21. srpen 2006]

Nealkoholické pivo Radegast Birell se objevilo i na cyklotrasách Radegast na severní Moravě a ve Slezsku. Cyklisté tak mají možnost ochutnat nejoblíbenější a nejprodávanější nealkoholické pivo v Česku.

Kromě osvěžení na ně čeká navíc soutěž Jedeme na Birell, jejímž cílem je nabádat cyklisty ke zdržení se konzumace alkoholických nápojů před jízdou na kole a během ní.

Birell hlídky se už několik týdnů pohybují na českých silnicích, kde nabízejí nealkoholické pivo řidičům. Podobné hlídky budou v následujících víkendových dnech na cyklotrasách Radegast. Cyklisté je poznají: dvojice bude oblečená do speciální limitované edice cyklodresů Radegast Birell. Ty lze vyhrát v soutěži, ve které mezi dalšími cenami nechybějí ani cyklistické přilby či horské kolo. Soutěž Jedeme na Birell probíhá do konce září na všech čtyřech cyklotrasách Radegast - Beskydy, Slezsko, Trojmezí a Opava. (Právo)


Pivovar Radegast jede naplno

[pátek, 21. červenec 2006]

Letošní horké léto zvýšilo výstav pivovaru Radegast na maximum. Od 12. června, kdy se zlomilo počasí a také začalo mistrovství světa ve fotbale, expeduje k zákazníkům denně přes šest tisíc hektolitrů piva, což představuje ve srovnání s běžnými měsíci nárůst přibližně o 30 %. Šestkrát se v těchto měsících pivovaru Radegast podařilo expedovat dokonce rekordních 9 000 hektolitrů piva za den. K zákazníkům vyjede během dne z pivovaru až sto osmdesát nákladů s pivem, naproti tomu v zimě kolem šedesáti. Pivovar Radegast v těchto dnech vaří pivo na horní hranici své výrobní kapacity, která představuje 2,4 miliónu hektolitrů piva za rok.

"Pivovar Radegast je připraven na jakkoli horké léto a svou roční výrobní kapacitou piva je schopen pokrýt různě náročné požadavky našich zákazníků i uspokojit všechny žíznivé pivaře", ubezpečuje spotřebitele Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast. "V letních měsících funguje pivovar na čtyři směny a zaměstnáváme navíc 60 brigádníků, zejména na pomocné práce." Informace manažera pivovaru doplňuje Ladislav Karp, vedoucí logistiky distribučního centra v Nošovicích: "K plynulé a pohodlnější dopravě piva k do hospod a restaurací přispívá od jara nový automatický informační systém.Funguje v rámci celého Plzeňského Prazdroje a spočívá v tom, že formou sms zprávy zákazníka informujeme, v kolik hodin dodávka piva přijede a jakou částku budeme fakturovat."

Také letní akce pro veřejnost, které značka Radegast pořádá nebo podporuje, ovlivňují spotřebu piva Radegast. Celkem se můžete se značkou Radegast během letních měsíců setkat na více než stovce akcí na Moravě. "Nejbližší významnou akcí, kde se bude čepovat pivo Radegast, je festival Colours of Ostrava. Vrcholem letní sezony jsou pro značku Radegast slavnosti pivovaru plánované v Nošovicích 16.9. s názvem Radegast den," doplnil informace o aktivitách Radegastu jeho marketingový manažer Milan Gába. (Morava24)


Radegast bodoval v Bruselu

[středa, 21. červen 2006]

Ze 45. ročníku Mezinárodní soutěže kvality Monde Selection konané v Belgii v Bruselu si značka Radegast přivezla hned dvě stříbrné medaile. Z 230 značek piv ocenila odborná porota stříbrem pivo Radegast Premium a Radegast Original. Z loňského ročníku přivezl Radegast zlato za Radegast Premium a stříbro za Radegast Originál. Velký úspěch zaznamenává v této soutěži pivo Radegast Premium, které získalo ocenění čtyřikrát po sobě – třikrát zlato a jednou stříbro. V letošním roce je to pro značku Radegast druhé ocenění po bronzu za Radegast Premium na největší profesionální pivní soutěži na světě Australian International Beer Award. V kategorii piva se letošního ročníku účastnilo 80 pivovarů ze 49 zemí světa, které přihlásily více než 230 značek piv. Pivní vzorky podrobila devítičlenná odborná porota laboratorní analýze a senzorickým testům. Posuzovala např. chuťové vlastnosti piva, vzhled i grafické ztvárnění etikety. (Zboží a prodej)


Radegast Birell získal v australském Melbourne nejvyšší ocenění v kategorii nealkoholických piv mezinárodní pivní soutěže Australian International Beer Awards. Ocenění udělili odborní porotci těm nejlepším z celkového počtu 969 přihlášených pivních vzorků, které reprezentovaly 31 zemí světa.

Již od počátku dubna probíhal proces odborného posuzování kvality soutěžních pivních vzorků, kterých bylo letos registrováno neuvěřitelných 969. Plody své práce vyslalo k odbornému mezinárodnímu posouzení 31 zemí včetně České republiky. Mezi nealkoholickými pivy nejvyšší hodnocení získal Radegast Birell: „Jsme rádi, že se potvrdila pozice Radegastu Birell jako vysoce kvalitního nealkoholického piva i mimo domácí trh, v náročném mezinárodním srovnání s dalšími 30 zeměmi světa,“ uvedl Karel Kraus, manažer značky Radegast Birell.

Australian International Beer Award je třetí největší profesionální pivní soutěž na světě. Pořádá ji Royal Agricultural Society of Victoria (Královská zemědělská společnost ve Victorii) ve spolupráci s University of Ballarat, která jako jediná na jižní polokouli nabízí akreditované kurzy pivovarnictví. Soutěž byla založena roku 1987, aby odměňovala vynikající výkony na poli pivovarnictví a pomáhala podporovat toto odvětví na mezinárodní úrovni. Patronem Australian International Beer Awards je premiér provincie Victoria.

Registrované vzorky byly v rámci posuzování odbornou porotou podrobeny více než osmidenní analýze, při níž byly zkoumány z hlediska svých chuťových vlastností, aromatu, vzhledu a stylu, ale také technické kvality. U balení je pak kritériem jeho estetická úroveň, kvalita informací o produktu, které poskytuje, a účelnost balení. (Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje)


Málokterý pivovar si dal na etiketu svého piva boha. Nošovický pivovar to udělal.

Ovšem tak, jako byl bájný Radegast například pohanským bohem úrody, plodnosti či války, střídá tato postava i své grafické podoby na etiketě stejnojmenného piva.

Pivaři si Radegasta vybrali sami

Od doby, kdy ho poprvé použil na etiketu mladý nošovický pivovar, uběhlo už šestatřicet let. Jako znak piva si postavu známé sochy boha z Radhoště vybrali sami budoucí pivaři, když právě tento symbol vyhrál veřejnou anketu o znak piva.

Od té doby se díval pivařům z pivních etiket a hospodských sklenic do očí, byť ztvárnění jeho postavy procházelo různými grafickými obměnami. Ty však vždy respektovaly podobu americké sochy Albína Poláška a přímý pohled na ni.

Až před několika lety manažeři pivovaru Pilsner Urquell schválili novou podobu etikety a znaku piva, na nichž ovšem bůh Radegast odvrátil zrak a hleděl někam mimo. Tak nějak nezúčastněně.

Možná i proto začali manažeři pivovaru uvažovat o tom, že otočí opět zvířecí tvář pohanského boha k lidem. „Na tenkém skle už nyní míří do restaurací Radegast otočený zpět k lidem,“ říká manažer značky Radegast Milan Gába.

Moravané mají raději přímý pohled do očí

Gába však dodává, že nepůjde o plošné otočení „boží“ hlavy na všech produktech pivovaru. „Novou podobu znaku piva zavedeme postupně. Je to spíše evoluce než revoluce. Například na deštnících v hospodských zahrádkách se lidé mohou setkat v současnosti se třemi, ale i čtyřmi podobami značky nošovického piva,“ říká manažer s tím, že například na lahvovém pivu se nová etiketa objeví nejdříve na podzim. A proč vlastně pivovar opět po několika letech mění podobu etikety a značky? „Necháváme si dělat velký průzkum spotřebitelů piva. A některým lidem se prostě nelíbí, že Radegast se v posledních letech dívá na etiketě a na sklenicích jinam,“ říká Milan Gába. „Myslím, že to vystihuje i povahu lidí na Moravě a ve Slezsku. Moraváci jsou přímí, co chtějí, řeknou bez vytáček a na plná ústa. A dívají se přitom do očí. Myslím, že takového chtějí mít i Radegasta.“

Radegast táhl v čele vojsk na Řím

Nejstarší hodnověrná zpráva osvětlující postavu Radegasta, pozdějšího boha Slovanů, je v Kronice Isidorově (asi 561 - 636 n. l.). Hovoří se v ní o porážce Radegastových vojsk za panování římských císařů Honoria a Arkadia roku 405. Tehdy se Redegaistus se čtyřmi sty tisíci muži vypravil do Říma, aby potlačil vzmáhající se křesťanství.

Uvěřil prý však bohům, kteří předpověděli nezdar válečného tažení, od obležení Říma proto upustil a byl poražen římskou armádou. Následovala jeho poprava a zřejmě brzo po smrti byl pohanskými Slovany přijat mezi božstvo.

Socha Radegasta letos oslaví pětasedmdesátku

Sochu Radegasta odhalili obyvatelé Beskyd slavnostně pod vrcholem Radhoště 18. července 1931. Stejně jako sousoší Cyrila a Metoděje stojící u nedaleké kaple je dílem akademického sochaře a profesora umělecké školy v Chicagu Albína Poláška. Socha byla darem amerických Čechů staré vlasti.

Jako po mytologické postavě sáhl po Radegastu i autor Pána prstenů J. R. R. Tolkien. Ten ve svých knihách nechává vystupovat čaroděje Radagasta Hnědého, jehož předobraz si vzal s velkou pravděpodobností ze slovanské mytologie.

Radegast si drží pozici druhého pivovaru v zemi

Pivovar Radegast v Nošovicích na Frýdecko-Místecku si za poslední rok udržel pozici druhého největšího pivovaru v České republice. Vyrobil dva miliony sto třicet tři tisíc hektolitrů piva. Značka Radegast je po značce Gambrinus stále druhou nejprodávanější značkou piva v zemi. Prodej podle manažerů pivovaru nezaznamenal žádný pokles, ač celkově prodej tradičního nápoje zvaného pivo klesl v Česku o jedno procento. I tak se za poslední rok vypilo v zemi téměř šestnáct milionů hektolitrů piva všech značek.

Nejvíce piva Radegast se tradičně vypije v okresech Frýdek-Místek, Karviná, Ostrava, Nový Jičín a Vsetín. (MF Dnes)


Radegast získal medaili na soutěži

[neděle, 21. květen 2006]

Dvanáctistupňový ležák Radegast Premium z produkce nošovického pivovaru Radegast získal bronzovou medaili na jedné z největších profesionálních pivních soutěží na světě Australian International Beer Award.

„Porota v Melbourne hodnotila téměř tisíc soutěžních vzorků piva z jedenatřiceti zemí světa,“ řekla Eva Škorničková ze zastupující mediální agentury.

Australian International Beer Award byla založena v roce 1987. Odborná porota během osmidenní analýzy zkoumá chuťové vlastnosti, aroma, vzhled, styl i technickou kvalitu piva. Hodnotí také jeho balení.

Radegast nebodoval poprvé

Nošovické pivo Radegast Premium na této soutěži zabodovalo potřetí za sebou - loni získalo stříbro a předloni rovněž bronz. Letos Radegast na australské soutěži pokořila značka Velkopopovický Kozel Medium z pivovaru Velké Popovice, která získala stříbro.

Pivovar Radegast i Velké Popovice jsou součástí největšího domácího producenta piva, společnosti Plzeňský Prazdroj.

Pivovar Radegast je s ročním výstavemkolem dvou milionů hektolitrů domácí dvojkou na trhu a pivovar Velké Popovice, který loni vyrobil téměř 1,5 milionu hektolitrů piva, je třetím největším pivovarem v ČR. (MF Dnes)


Nošovický pivovar Radegast ze společnosti Plzeňský Prazdroj chce letos uvařit 2,2 milionu hektolitrů piva. Za posledních 12 měsíců závod vyrobil 2,133 milionu hektolitrů pěnivého moku. Radegast, druhý největší pivovar v Česku, loni investoval 43 milionů korun převážně do ekologie a podpory kvality. Letos se vedle drobných investic zaměří na svou sladovnu.

Na modernizaci výroby sladu, která závodu pomůže snížit výdaje za teplo a vodu, vynaloží podle manažera pivovaru Radegast Ivo Kaňáka 23 milionů korun. Radegast v posledních letech investuje ročně mezi 40 až 50 miliony korun. Podle Kaňáka se Radegast zaměřuje na investice, které přinášejí rychlou návratnost.

Největší domácí výrobce piva Plzeňský Prazdroj, součást nadnárodní skupiny SABMiller, vyrobí osm milionů hektolitrů piva ve svých pivovarech v Plzni, Nošovicích a Velkých Popovicích. Do konce letošního března opustilo podnik zhruba 130 lidí v rámci organizačních změn ve všech závodech. Jde zejména o administrativní personál, pracovníky technické podpory a střední manažery. V Plzni, kde se vyrábí prémiové pivo Pilsner Urquell, pracuje 1000 lidí.

Plná pětina zaměstnanců musela odejít z nošovického závodu. Ten teď zaměstnává 250 namísto dosavadních asi 300 lidí. "Zajistili jsme lidem, že dostali odstupné a mohli přejít do cizích firem v rámci externalizace některých provozů," řekl Kaňák. Radegast, který teď prošel výraznou reorganizací po pěti letech, podle Kaňáka vyčlenil do externích firem například úklid výrobních provozů, změnil organizaci údržby a stáčírny. (Morava24)


Recept na výrobu nealkoholického piva si nošovičtí sládkové přivezli ze švýcarského Curychu

V Česku roste zájem o nealkoholická piva. Úspěch slaví především u řidičů, ale pije se i v některých průmyslových podnicích. Pivovary ho vyrábějí dvakrát více než před pěti lety, nyní zhruba 239 tisíc hektolitrů ročně. Dlouhodobě nejúspěšnější značkou je Radegast Birell.

Jen za poslední rok vzrostl prodej nealkoholického piva Radegast Birell o osmnáct procent.

Prodej Birellu v sudech mířících do restaurací, motorestů a barů vzrostl dokonce o téměř třicet procent. Zástupci nošovického pivovaru kvůli úspěchu Birellu zřídili pro tento nápoj samostatnou marketingovou jednotku.

Nejvyšší spotřeba piva Radegast Birell je v Moravskoslezském kraji, Praze a Jihomoravském kraji. Na domácím trhu tvoří Radegast Birell sedmdesát procent všech prodaných nealkoholických piv a název Birell se stává u mnoha restauratérů obecným označením pro nealkoholické pivo. Rovněž hodně podniků odebírá pro své pracovníky toto pivo, největším odběratelem Birellu jsou například Třinecké železárny.

"Pivo Radegast Birell dosahuje výborných výsledků i bez větší marketingové podpory. Je nejdynamičtěji rostoucí značkou v celém portfoliu Plzeňského Prazdroje, odráží současné trendy životního stylu a stále více lidí volí toto pivo k jídlu, práci nebo za volantem před limonádou nebo minerálkou," řekl manažer značky Radegast Milan Gába.

"Chceme začít naše nealkoholické pivo propagovat na čerpacích stanicích, v restauracích. Se značkou Birell se budou spotřebitelé setkávat na festivalech a koncertech, například na festivalu Mezi ploty, kde není dovolen alkohol. Chceme, aby Birell byl vždy dostupný jako nealkoholická alternativa k našim značkám piv a mohli jej volit řidiči nebo ti, kteří v určitou chvíli nemohou pít pivo," řekl nový manažer Birellu Karel Kraus.

Značku a základ úspěšného nealkoholického piva přivezl na počátku devadesátých let ze švýcarského Curychu dnešní hlavní manažer pivovaru Ivo Kaňák. "Byl jsem tam tři týdny, a když jsme se s licencí vrátili, stejně mi nešlo na um, jak to pivo dělají. Tak jsme na té receptuře popracovali s nošovickými sládky a uvařili jsme první várku dvou set hektolitrů Birellu," vzpomíná vrchní manažer Radegastu.

"První tři roky to byl těžký porod. Nakonec však manažeři začali věřit, že se to pivo jednou chytí a že nastane obrat u lidí, kteří začnou tento druh piva vyhledávat," říká Ivo Kaňák a dodává, že pivovar, který Radegastu licenci na výrobu Birellu poskytl, dnes už neexistuje. "Jsou v něm sklady a pohltil ho jiný pivovar," řekl Ivo Kaňák.

Nealkoholický Birell dokonce zařízl i výrobu nealkoholického piva Gambrinus Free, které vyráběl plzeňský pivovar v době, kdy koupil nošovický Radegast. (iDnes)


Případná stavba automobilky Hyundai v moravskoslezských Nošovicích by mohla narušit výrobu v pivovaru Radegast společnosti Plzeňský Prazdroj, který sousedí s pozemky připravenými pro novou továrnu. Moravskoslezský kraj proto uzavřel s pivovarem smlouvu, která v případě odstávky způsobené stavbou zaručí Prazdroji vysoké odškodné. Smlouvu včera schválili krajští zastupitelé.

Pivovar by dostal za každou započatou hodinu výluky 833.333 korun. Závazek kraj přenese na stavební firmy, které budou zónu v sousedství pivovaru budovat, řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Pavel Drobil.

Kraj bude podle smlouvy odpovídat za výluky způsobené například přerušením dodávky elektřiny, vody nebo plynu. Podle podmínek smlouvy by kraj zřejmě musel platit i za dopravní kolaps, který by ochromil zásobování, nebo za přerušení telekomunikačních sítí, jež by znemožnilo řízení společnosti.

Podle mluvčího Plzeňského Prazdroje Alexeje Bechtina výši odškodnění vypočítali znalci. "Částka se může zdát hrozná, ale je to na základě znaleckých posudků a ohodnocení možného dopadu. A to na výrobu a také provoz celého komplexu nošovického pivovaru," řekl Bechtin.

Kraj podle Drobila požadavky pivovaru a jeho obavy o kvalitu vody chápe. "Našim úkolem je zajistit, aby k žádnému ohrožení tak zavedené značky piva nedošlo. Pokud by ovšem taková situace přece jen nastala, krajskou pokladnu a daňového poplatníka to nezatíží," řekl Drobil. Každá stavební firma, jež získá zakázku pro práce v zóně, totiž bude muset složit na účet kraje několik milionů korun. Peníze by kraj použil na úhradu škody.

Zastupitelé se zároveň ve smlouvě s Prazdrojem zavázal na náklady kraje přeložit vodovod i náhradní vodovod pro pivovar a zajistit vedení kanalizace pro odpadní vody mimo areál Pivovaru Radegast. Zároveň s výstavbou cest pro průmyslovou zónu musí kraj podle smlouvy vybudovat nové dopravní napojení pivovaru.

Společnost Hyundai zatím oficiálně nepotvrdila, jestli svou automobilku postaví právě v Nošovicích, podle informací z vlády i Moravskoslezského kraje je to ale velmi pravděpodobné. Rozhodnutí by mělo padnout do konce února. Hyundai chce do stavby nové továrny investovat 800 milionů eur (23 miliard korun) a ročně vyrábět asi 300.000 vozidel. Továrna by měla přímo zaměstnat kolem 3000 lidí, v dodavatelských firmách by mohlo podle CzechInvestu vzniknout více než 10.000 pracovních míst. (Morava 24)


«« « Strana 15 z 17 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI